Крим без електрики, тепла та транспорту: На новий рік ми залишилися без світла, увімкнули тільки на український Новий рік

Кримський «блекаут» триває. Витрати окупанта зростають. До всіх нещасть додалися морози, котрі крім «собачого холоду» в помешканнях принесли збої у русі громадського транспорту

Крим без електрики, тепла та транспорта

Патріоти України пропонують матеріал, підготовлений кореспондентами «Радіо Свобода»

Зокрема мешканець Бахчисараю Рустам Емірвалієв розповів виданню, що у місті вже сформувався приблизний графік відключень, проте людей це не влаштовує.

«Електрику нам вмикають щотри години. Тобто три години є світло, три – немає. Це не дуже приємно. На новий рік ми залишилися без світла, його увімкнули тільки на український Новий рік. В нас є генератор, а ось у сусідів нема, в них маленькі діти – їм дуже незручно. Тим паче наразі похолодало і в більшості позамерзала навіть вода у трубах, бо постійно вимикають світло», – каже Рустам Емірвалієв.

Генератор, за його словами, «задоволення не з дешевих». За день він «з’їдає» приблизно 15 літрів бензину, а це 600 російських рублів, (відповідно – майже 8 доларів). Не усі кримчани мають можливість придбати генератори і утримувати їх.

Крім проблем з електропостачанням, у Криму наразі ще й брак громадського транспорту. Про цю ситуацію розповіла Радіо Свобода студентка із Сімферополя Світлана Лукашева.

«В Сімферополі несолодко зараз. Щоб доїхати до університету – треба годинами чекати на транспорт. Тролейбуси вже достатньо довго не ходять. З того моменту, як почали вимикати світло, тролейбусів більше нема. А ось маршрутки дуже рідко ходять, я думаю, це пов’язано з ожеледицею і великою кількістю снігу», – розповіла студентка.

Експерти вважають, що Крим після «блекаута» значно подорожчав для Росії. Керівний партнер української Національної антикризової групи Тарас Загородній зазначає, що ціна утримання Криму країною-окупантом й далі зростатиме.

«Так, перекинули якісь проводи, які називають енергомостом, тут відразу постає запитання – наскільки подорожчає утримання Криму. Можна підтримувати на генераторах, проте постає питання – скільки це коштуватиме? Навіть для Росії – це немалі гроші. Так воно коштувало, умовно, 1 мільярд, а так воно коштуватиме 2 мільярди. Не забуваймо, чим закінчилася історія Радянського Союзу – імперія розпалася не тому, що так хотілося Москві, а просто гроші закінчилися», – зазначив Загородній у коментарі для проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії».

До Криму з 30 грудня не подають електроенергію з материкової України. Причина – ймовірно, підрив лінії електропередач у Херсонській області. В даний час електроопору відремонтували, але через припинення дії енергетичного контракту поставок електрики немає.

В останній день 2015 року у Криму – за ініціативи президента Росії Володимира Путіна – поспіхом провели так зване «соціологічне опитування»: чи згодні кримчани укласти енергоконтракт із Україною, якщо у ньому Крим і Севастополь будуть вказані як частини України. Згідно з озвученими в Росії даними, 94% жителів Криму висловили готовність перетерпіти незначні перебої енергопостачання протягом трьох-чотирьох місяців.

Зараз окупований Росією Крим забезпечують за рахунок власної генерації, генераторних установок із Росії та енергомостом із Кубані, на якому періодично відбуваються аварії – як з кримського боку, так і з боку Краснодарського краю.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У мене немає жодних сумнівів, що позавчорашній підпал берлінського заводу – це справа рук російської агентури, - соціолог Ейдман

понеділок, 6 травень 2024, 23:33

"Криваве літо 2024-го? За даними Financial Times, Росія активізувала свої зусилля з підготовки саботажу, пожеж і атак на інфраструктуру в Європі", - пише російський соціолог-емігрант Ігор Ейдман у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та ...