"Легше отопити хату цими довідками, аніж дровами": Ветеран АТО про складнощі в отриманні знижок

Наскільки актуальним є перелік необхідних документів для отримання пільг на тверде паливо для учасників АТО, це питання до чиновників.

Дрова. Фото: Еспресо.TV

У редакцію газети «Народна армія» звернувся ветеран АТО з Хмельниччини. За його словами, щоб отримати знижку на оплату дров, чоловікові, на вимогу тамтешніх посадовців, необхідно зібрати пакет документів із 15 найменувань. У цьому переліку, зокрема, підтвердження права власності на земельну ділянку коло будинку, технічний паспорт будівлі, акт від двох сусідів. Чому так, з’ясовувала кореспондентка видання "Народна Армія" Ольга Мосьондз, повідомляють Патріоти України.

Після демобілізації бійця високомобільних десантних військ Анатолія К. рідне селище на Хмельниччині зустріло осінньою прохолодою. Маленька купка дров коло батьківського будинку одразу привернула увагу. Він не був удома ще з минулого літа. Зима дихає просто в спину, тож він, як кожен добрий господар, звик заготовляти дрова на сезон наперед. Але не цього року. Тож вирішив не зволікати й купити машину дров.

Про 75-відсоткову знижку на дрова для учасників бойових дій Анатолій знав: читав закон. Від знайомих дізнався про процедуру отримання знижки, яка передбачає включення до Єдиного державного реєстру пільговиків (відповідно до постанови 117 від 29 січня 2003 року). Тоді, аби отримати пільги на дрова, звернувся в районне управління соціального захисту населення. Та, побачивши необхідний перелік документів — замість звичайних п’яти 15 найменувань, — м’яко кажучи, здивувався. Крім копій посвідчення УБД, паспорта, коду, довідки про склад сім’ї та заяви на отримання пільги, ветеран АТО мав надати акт від двох сусідів про його проживання за вказаною адресою, копію технічного паспорта для приватних будинків та ще чимало інших паперів.

— Побачивши величезний перелік документів, був насправді вражений. Легше отопити хату цими довідками, аніж дровами, — признається Анатолій. — Тому вирішив не принижуватися, бігаючи по сусідах та складаючи акти. До того ж не хотілося витрачати на зібрання всіх необхідних документів купу часу, коли знаєш його справжню ціну…

У статті 12 пункту 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» сказано: учасники бойових дій з-поміж учасників АТО мають право на 75-відсоткову знижку на тверде паливо, також і на дрова. Разом із тим, нам неодноразово доводилося чути, що деякі державні гарантії для учасників бойових дій виконують лише на папері. На жаль, і на Хмельниччині. За словами голови Громадської організації «Спілка учасників бойових дій АТО Ярмолинець та Ярмолинецького району» Хмельницької області Олександра Ковалевського, порушниками прав учасників бойових дій нерідко стають транспортні організації, що відмовляються безкоштовно перевозити бійців, або роботодавці, які звільняють тих, що служать в АТО, та інші. Така ж проблема виникає щодо забезпечення твердим паливом (уточнюємо — дровами) учасників АТО.

Як пояснив директор ДП «Ярмолинецьке лісове господарство» Іван Кирилюк, для опалення будинку площею приблизно в 100 квадратних метрів на опалювальний сезон (180 днів) потрібно до 10 кубометрів дров. Якщо врахувати, що внаслідок інфляції ціни на тверде паливо зросли майже вдвічі: з 200 грн у середньому за кубометр минулого року до 420 грн за кубометр 2017 року, то загальна вартість твердого палива для сім’ї становитиме на сезон 4200 гривень.

Для невеличкого селища Ярмолинецького району, середня заробітна плата в якому не перевищує 2 тис. грн, а пенсія трохи більша за 1 тис. грн, ця сума значна. Гроші, зароблені під час служби, Анатолій вклав на утеплення будинку та інші потреби сім’ї, тож вільних чотирьох тисяч не мав. В умовах, коли в родині працює він один, назбирати їх не так уже й просто. Тим часом зима диктує свої правила.

— Для атовців ми намагаємося виписувати дрова без затримок, тільки-но вони до нас звертаються. Маємо за обов’язок дбати про наших захисників та їхні сім’ї, бо з власного досвіду знаю, що таке перебувати на лінії зіткнення, — каже Іван Кирилюк. — На жаль, законодавство про благодійну діяльність не дозволяє державному підприємству здійснювати безкоштовну матеріальну допомогу або навіть робити знижку на паливні дрова. Питання й раніше неодноразово обговорювали на нарадах Ярмолинецької райдержадміністрації. Але внаслідок того, що інфляційні процеси змусили лісогосподарників підвищити ціни на тверде паливо, заяв про пільгові дрова стає ще більше. А чому хлопцю запропонували такий перелік необхідних документів, питання не до нас.

Як повідомила начальник управління соціального захисту населення Ярмолинецької РДА Антоніна Безкупська, нині в районі на обліку отримання пільг перебувають 299 учасників бойових дій, 30 з яких отримують пільги на тверде паливо.

— Учасник бойових дій, будинок якого не забезпечено газовим опаленням і який не користується субсидією, має право звернутися в управління соціального захисту із заявою щодо отримання 75-відсоткової знижки на тверде паливо, зокрема на дрова, — пояснила Антоніна Безкупська.

За її словами, є грошовий еквівалент цієї знижки, нині він становить 3000 гривень. А саме, відповідно до встановлених норм, на кожного члена сім’ї учасника бойових дій передбачено 4000 грн на тверде паливо на рік, із них 75% відшкодовує держава, тобто 3000 грн, решту 25% — 1000 грн сплачує сам ветеран.

Які ж документи має надати ветеран АТО для отримання знижки або грошової компенсації?

Зазвичай, якщо атовець звернувся в управління соцзахисту для отримання пільги за місцем реєстрації, процедура її отримання досить проста. Для забезпечення твердим паливом учасник АТО має написати заяву довільної форми, до якої треба додати:

— копію сторінок паспорта з даними про ПІБ, дату видачі та місце реєстрації;

— копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера заявника;

— довідку про те, що житлове приміщення забезпечують опаленням із застосуванням твердого палива та що немає газового опалення;

— копію посвідчення УБД;

— довідку органу реєстрації або відповідного житлово-експлуатаційного підприємства про склад сім’ї.

Після отримання зазначеного пакета документів орган соціального захисту населення протягом п’яти робочих днів опрацьовує їх і надає довідку про те, що особа дійсно має право на забезпечення твердим паливом. Цю довідку треба пред’явити лісогосподарському підприємству за місцем реєстрації.

Якщо учасник бойових дій хоче отримати пільги на тверде паливо за місцем фактичного проживання, яке не збігається з місцем реєстрації (а саме така ситуація в Анатолія К.), то пакет документів буде значно ширшим. У цьому разі, за словами Антоніни Безкупської, справді треба підтвердити факт проживання за вказаною адресою учасника АТО з допомогою сусідів, пред’явити довідку про те, що він не отримав пільги чи субсидії за місцем реєстрації тощо. Щоправда, деякі пункти з цього переліку документів і для неї залишилися не зрозумілими.

— Про доцільність усіх 15 пунктів найменувань документів можна вести мову з огляду на конкретну ситуацію. Цим займається відповідна комісія. У кожному випадку звернення учасника бойових дій управління соцзахисту для отримання пільг на тверде паливо може скласти різний перелік документів, — пояснила начальник управління соціального захисту населення Ярмолинецької РДА. — Усе це потрібно для того, щоб убезпечити країну від надання повторних пільг та компенсацій.

Наскільки актуальний перелік необхідних документів для отримання пільг на тверде паливо для таких учасників АТО, як Анатолій, це питання до чиновників. Захист країни від зайвих витрат — важлива справа. Та оскільки в районі зареєстровано на цю пільгу лише 30 атовців, можливо, варто переглянути перелік або застосовувати індивідуальний підхід до проблеми. Аби тим, хто захищав Україну, не шкодуючи власного життя, не доводилося витрачати час і нерви, ходячи по кабінетах.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Літакопад" триває: У Росії розбився Су-34 з екіпажем на борту

понеділок, 6 травень 2024, 20:43

"Женя та Володя. Досвідчений, підготовлений, злітаний, бойовий екіпаж", - так характеризує росіян пропагандист. Водночас інший російський пропагандистський канал про авіацію написав, що два льотчики загинули в Африці. Там вони "надавали допомогу у навч...

Огляд по лінії бойових зіткнень - Злий Одесит

понеділок, 6 травень 2024, 20:05

До вашої уваги черговий огляд по лінії бойових зіткнень.