"Міністр має замислитись, чи хоче він масових отруєнь українців контрафактною горілкою", - журналіст

Держава дуже суттєво підвищила акциз на спирт.

Горілка. Ілюстрація: businessua.com

Пити або не пити? Цікаву новину сьогодні прочитав в інтернеті. Виробники горілки звернулися до Кутового з вимогою розібратися з ДП «Укрспирт», яке підвищило в односторонньому порядку вартість спирту для горілчаних заводів з 1 січня 2017 року. Так пише журналіст Денис П'ятигорець, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Фейсбук", цитуючи далі:

"Для тих, хто не в темі, поясню. В Україні діє монополія на виробництво спирту. Отже всі виробники горілки мають купити в державного підприємства спирт, а потім вже на своєму заводі додатково очистити його через фільтр, змішати з водою та розлити по пляшках. Тобто формально вся горілка робиться з однієї діжки і якісно залежить від того, на скільки якісні фільтри для очищення спирту встановленні на горілчаному заводі і на скільки часто вони ці фільтри міняють. Фільтри не дешеві, тому якісна горілка дорожча.

Умовна структура ціни півлітрової пляшки горілки, до січневого подорожчання спирту та останнього підняття акцизу, виглядала так:

Вартість спирту - 5,7 грн

Витрати на виробника горілки - 16,65 грн

Логістика - 7,16 грн

Роздрібна націнка - 16,47 грн

Акциз - 28,96 грн

Загалом за 1 пляшку 0,5л горілки - 74,94 грн.

Тобто дохід держави з податками та акцизами - 41,37 грн. Це в 2,5 рази!!! більше, ніж заробляє виробник горілки.

І тепер - питання. Держава підвищила дуже суттєво акциз на спирт. Весь акциз іде в держбюджет. На 100%. Тепер ще ДП «Укрспирт» підвищує ціну на спирт. Але гроші за спирт в держбюджет йдуть не всі, а лише податки з прибутку ДП. Питання - навіщо двічі нагинати горілчані заводи? Ви або акциз зробіть меншим на вартість подорожчання спирту, або зафіксуйте ціну на спирт та розберіться з рентабельністю ДП «Укрспирт».

Якщо постійно збільшувати «дохід держави в кожній пляшці горілки», то виробнику доведеться підвищувати вартість пляшки. Але через низьку купівельну спроможність підвищити ціну - означає зменшити попит та направити споживача на пошуки дешевого контрафактного алкоголю. А звідти - отруєння та зменшення доходів, збільшення збитків та, як наслідок, банкрутство заводів. Подивіться на горілчаного короля з РФ Рустема Тарико. Один з найбільших виробників горілки в світі сьогодні банкрот.

Висновок - Шановний пане Кутовий. Ви, як міністр, маєте всі можливості розібратися в ситуації та навести лад в галузі, які приносить значні гроші в бюджет. Бо в противному випадку люди будуть споживати трохи імпорту та багато контрафакту. Пити чи не пити - це вибір кожного конкретного громадянина. А от чи отримає держава дохід від галузі чи на цьому зароблятимуть контрафактники - от над чим варто замислитись міністру".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ATACMS полетять по Кримському мосту - Тарас Березовець

субота, 27 квітень 2024, 0:30

"Щойно президент США Джо Байден встиг поставити підпис під документом про виділення Україні рекордної за обсягом допомоги - а виявилося, що фахівці з Пентагону вже розгорнули логістику, підготували і розподілили допомогу по складах у Німеччині й Польщі...

Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України - Марина Данилюк-Ярмолаєва

субота, 27 квітень 2024, 0:15

"Міністр МЗС Дмитро Кулеба визнав, що в України немає плану Б на випадок перемоги Дональда Трампа на виборах президента США. Це досить недалекоглядно, з огляду на те, що колишній президент має упереджені погляди на Україну. А більш ніж половина республ...