На Чернігівщині археологи знайшли невідоме давньоруське місто Х сторіччя

​Під час розкопок у селищі Морівськ Козелецького району Чернігівщини археологи натрапили на давньоруський курган та городище.

В одній із садиб експедицією сфотографовано курган давньоруського часу, що зберігся до наших днів, написав старший викладач кафедри історії та археології України Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка Вячеслав Скороход на сторінці у Facebook, повідомляють Патріоти України.

Сенсаційним відкриттям стало виявлення городища Х ст. у південній частині селища. Експедицією був закладений шурф, що потрапив у тіло валу, та зібраний підйомний матеріал. Нововиявлене городище було попередником літописного Моровійська, що у ХІІ ст. був перенесений на північний мис в результаті зміни русла р. Десни, додав науковець.

За словами Скорохода, обстеженням Морівська та його околиць археологи займалися у квітні-травні. Роботи велися на дитинці та посадах давньоруського міста ХІІ ст., що у ХVI - XVII ст. було фортецею на кордоні Московського царства і Речі Посполитої. У ХVIII - ХІХ ст. на дитинці стояла дерев’яна церква Святого Миколая, навколо якої був цвинтар.

Скороход додав, що в археологічному сезоні 2017 року, який закінчився цими днями, окрім Морівська, досліджувались також смт Седнів (літописний Сновськ) у Чернігівському району, село Виповзів Козелецького та м. Батурин Бахмацького районів.

У роботах брали участь фахівці Науково-дослідного центру археології та стародавньої і ранньомодерної історії Північного Лівобережжя ім. Д.Я. Самоквасова, Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка та Інституту археології НАН України.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Скорбота має бути в душі, а не в Instagram": Пугачова вперше висловилася про теракт у "Крокус Сіті Хол"

четвер, 28 березень 2024, 19:40

Російська знаменитість Алла Пугачова через майже тиждень висловилася про теракт у "Крокус Сіті Хол". На своїй сторінці в Instagram вона опублікувала пост, у якому написала, що не буде виставляти свої емоції з цього приводу в соціальних мережах, передаю...

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...