На край світу за коханим: Українка розповіла, як їй живеться у Чилі (фото)

У Чилі дуже відчуваються сімейні цінності - члени однієї родини підтримують один одного, радяться, часто разом приймають важливі рішення.

Надін Шовкун із чоловіком. Фото: соцмережі.

Надін Шовкун народилася і виросла в Запоріжжі, отримала хореографічну освіту в Києві. Дівчина мріяла подорожувати і її професія частково здійснила мрії - багато гастролюючи вона познайомилася з майбутнім хлопцем. Ця зустріч змінила її життя і за ним вона вирушила в далеку країну - Чилі. Як батьки-чилійці зустріли майбутню невістку-українку, що за професії в пошані у місцевих хедхантерів та багато іншого - в її ексклюзивній розповіді "Обозревателю", яку Патріоти України пропонують прочитати і вам.

Навіщо я туди поїхала

Я вирушила в таку далеку країну за коханою людиною. Ми познайомилися в 2015 році, коли удвох працювали в Малайзії, і вже після трьох місяців знайомства я була готова їхати за ним хоч на край світу, як воно і сталося, правда, тільки через 11 місяців.

Можливості безпосередньо відправитися з Малайзії в Чилі не було, оскільки мені необхідно було отримати візу. Ускладнювався цей процес ще тим, що посольства Чилі в Україні немає. Ми змушені були на час розлучитися, оскільки робота закінчувалась і ще кілька місяців провести, працюючи далеко один від одного. У цей час Україна і Чилі підписали угоду про безвізовий режим і нам залишилося тільки дочекатися, коли закон вступить в силу.

Перші враження

Летіла я в Чилі вже багато знаючи про країну і сім'ю Даніеля (ім'я мого чоловіка), та й сама намагалася дізнатися побільше з просторів інтернету. Але ніколи не перестанеш дивуватися чомусь, що бачиш вперше, навіть якщо вже про це чув.

Мій літак прилітав вранці, і я застала чудове видовище - схід сонця над Андами. Це можна було спостерігати нескінченно! Потім, коли ми перелетіли Анди, літак буквально відразу ж приземлився в Сантьяго.

Знайомство з сім'єю випало на День матері, і ми поїхали в ресторан, що було для мене трохи "не по-домашньому". Пізніше все стало на свої місця - сім'я Даніеля настільки велика, що зручно розмістити всіх нас вийшло б тільки в якомусь закладі.

Мені здається, що в той день я не запам'ятала жодного імені або родинних стосунків, тому що: дядь, тіток, членів їх сімей, двоюрідних братів і сестер, племінників було багато. З кимось мене відправили танцювати сальсу після обіду, з ким-то я намагалася вести бесіду, відповідаючи на запитання про себе. І з кожним з них при вітанні та прощанні потрібно було поцілуватися - так у них прийнято.

Незважаючи на всі мої страхи через погане знання мови і такий ризикований кроку, як переїзд в Чилі, я відчула себе серед них вдома. Мене дуже тепло прийняла вся його сім'я і мама зокрема, що було для мене важливо, оскільки жити ми стали разом з нею.

У Чилі дуже відчуваються сімейні цінності - вони підтримують один одного, радяться, часто разом приймають важливі рішення, діти дбають про літніх батьків. Буває, що живуть з ними, якщо ті самотні.

Чилійці

Чилійський народ - дивно позитивні і відкриті люди. Запитавши щось у чилійця на вулиці, отримаєш докладну відповідь, куди і як дістатися, скільки коштує та чи інша послуга і т.д. Вони завжди жартують, дуже привітні, навіть зайшовши в магазин за покупками, нерідко господар тебе зустріне теплими словами (в магазинчику недалеко від нашого будинку продавщиця з другого мого візиту вітала мене: "Так, моя дівчинка/внучка").

Нерідко можна побачити на вулицях і в парках пари, які пристрасно цілуються. Мама Даніеля може не піти на роботу, а відправитися на мітинг захищати свої права, а сам Даніель свого часу брав участь у студентському страйку і навіть ночував в університеті! І так багато чилійців не бояться відстоювати свої права, якщо їм щось не подобається.

Вважаю, що чилійці також добрі. Нерідкі випадки, коли вони підбирають собак з вулиці, або годують їх, одягають спеціальні жилетики, коли настають холоди. До речі, в країні дуже багато собак: як домашніх, так і безпритульних. Їх не відловлюють, а дбають про них, тому вуличні собаки доброзичливі.

На жаль мало не кожен третій чилієць має проблеми із зайвою вагою, нерідкі такі захворювання, як діабет або навіть рак. У Чилі також дуже багато приїжджих із сусідніх країн (Перу, Болівія, Гаїті), часто знаходяться в країні нелегально або вступають в шлюб заради можливості залишитися в країні.

Сервіс

У мене склалося двояке враження про сервіс в Чилі. Наприклад, знайти швачку виявилося проблемою, оскільки в кількох ательє вони займалися хіба що пошиттям штор або підрізанням штанин. Тому нам довелося витратити два тижні, щоб знайти майстра, коли мені потрібно було пошити плаття. А ось оренда карнавальних костюмів - три досить великі магазини і ціла кімната в приватному будинку.

У будь-якому супермаркеті працює молодь, в обов'язки якої входить складати покупки в пакети. Вони прямо шикуються в ряд недалеко від кас і по черзі підходять до покупців. З недавнього часу законом заборонили видавати пластикові пакети в супермаркетах. Тепер продукти, якщо їх багато, складаються в картонні коробки. Однак зарплата цих хлопців становить лише чайові, які дають покупці.

У дворах практично немає сміттєвих баків (тільки урни на дитячих майданчиках і невеликих парках і площах міста). Сміттєзбиральні машини збирають сміття три рази в тиждень прямо у твого будинку. Тому побачити пакети сміття на паркані кожного будинку або купу коробок під стовпом в центрі міста ввечері на передодні прибирання - це норма.

Перукарня, послугами якої користуються в нашій родині, це приватний будинок, з великим графіті фена і гребінців на зовнішній стіні будинку (своєрідна реклама) і обладнана кімната, іншою частиною будинку користується сама ж сім'я. Користуватися послугами перукаря там можуть тільки два клієнта одночасно.

Оренда житла

Житло в Чилі дороге. З огляду на те, що чилійці вважають за краще жити в приватних будинках, то і знімати доведеться весь будинок. Тому багато студентів знімають тільки окремі кімнати або живуть в хостелах (що все одно може скласти 120000 чилійських песо, майже $ 210). Найменший будинок, який мені доводилося бачити, має 36 кв.м. Це вітальня, поєднана з кухнею, одна спальня і ванна кімната. Бонусом буде те, що ви будете мати невеликий дворик і місце для авто.

Вартість оренди такого житла приблизно $ 250-300 (в залежності від міста). Ціна зростає з кількістю кімнат і квадратури. Орендуючи будинок або кімнату, потрібно укладати контракт з власником. При цьому робиться внесок в розмірі суми за два місяці оренди. При цьому, якщо ви з якихось причин зміните своє рішення, гроші вам не повернуть.

Оплата комунальних послуг найчастіше проводиться через банк. Приходять рахунки на будинок, вартість води - близько 16000 чилійських песо ($ 26), електрики - від 3500 чилійських песо ($ 5) до 10000 (майже $ 15). Така різниця пов'язана з тим, що в чилійських будинках немає опалення, тому взимку вони користуються обігрівачами повітря, якщо в будинку немає печі або каміна.

Окремо купується газ в балонах (крім використання на кухні він також витрачається для нагрівання води у ванній). Наприклад балон на 100 літрів привезуть вам прямо додому і його вистачить більше ніж на півроку.

Медицина

Приватні клініки в Чилі кращі, ніж державні. Не можу сказати, що однозначно це так, але що стосується дантиста державної клініки - це дороге лікування, де запломбувати зуб може коштувати близько 36000 чилійських песо (майже 60 американських доларів), а якість залишає бажати кращого.

У будь-яку державну клініку потрапити до лікаря можна тільки взявши талончик (не потрібно мати якогось спеціального напряму) і відсидівши чергу. Іноді це може зайняти кілька годин. У цій сфері може зустрітися принцип кумівства - коли між стандартним прийомом громадян хтось може пройти "просто так".

Страхування можливо як в державних, так і в приватних клініках і доступно для різних верств населення. До речі, недавно в місті, де ми живемо (Ранкагуа) побудували новий регіональний госпіталь, коли я вперше його побачила, подумала, що це аеропорт! Дуже масштабний і сучасний!

Робота

Високооплачувана робота в Чилі вимагає високої кваліфікації і досвіду роботи. Заробітна плата напряму залежить від кваліфікації - чим вона вища, тим краще. Також необхідне знання мови, хоч і офіційна мова в Чилі іспанська, у всій країні говорять на діалекті і сленгу. При цьому в кожному місті одне і те ж слово може мати різне значення.

Чим далі від столиці - тим важче знайти англійську мову. Багато чилійців її розуміють, але, на жаль, не говорять. Найпростіше знайти роботу в Сантьяго - це столиця Чилі, де проживає зараз напевно близько 40% всього населення країни, а також в інших великих містах.

Великий попит на будівельників, інженерів, шахтарів (одна з найнебезпечніших і затребуваних індустрій в країні), програмістів. У цих областях зарплати коливаються від 700000 до 1200000 чилійських песо (1200 - 2000 доларів). Мені з хореографічною освітою досить непросто було знайти роботу в Чилі, оскільки тут не так цінується не тільки мистецтво танцю, а й все мистецтво в цілому (знову ж таки, за винятком столиці, де є і театри, і балет, і різноманітні виставки).

Зате цирки в Чилі дуже популярні, що нас дуже радує, оскільки вже рік як ми організували нашу дуетну майстерню Duo Fancy Dreams і працюємо разом як ілюзіоністи з швидким переодяганням костюмів. Даніель екстремальний водій мотоцикла, а я танцюрист.

З працівниками-чилійцями власники цирків можуть навіть не укладати контрактів, а працювати, узгодивши всі питання в усній формі. Для артистів з інших країн потрібен контракт, оформляється робоча віза - все офіційно.

Природа

Природа в Чилі унікальна і дуже скрупульозно охороняється державою. На території країни багато національних парків, а також територій, недоступних для відвідування людиною. Це робиться з однією-єдиною метою - зберегти дивовижну природу і фауну Чилі.

На півночі країни - найсухіша пустеля на планеті Атакама, на півдні - льодовики, лід яких, подейкують, можна додати в стакан з віскі на екскурсії по парку (зовсім недавно від одного льодовика в парку Торрес-Дель-Пайне відколовся великий айсберг), вздовж всієї країни простяглися Кордильєри і Анди, одна з найдавніших гірських систем світу, країна має найдовше узбережжя, що омивається Тихим океаном.

Досить проїхати двадцять хвилин з будь-якого міста країни і будеш оточений потужними деревами, гірськими річками, озерами, горами, пустельними долинами, пляжами, протяжністю кілька кілометрів. Океан, правда, холодний, не прогрівається навіть влітку, так що можна забути про довгі запливах, так, зайти і вийти, освіжитися.

Великим недоліком цієї країни є катаклізми - на території Чилі є діючі вулкани; країна сейсмічно активна і тут часто відбуваються серйозні землетрусу, які викликають цунамі; в посушливий період в лісах спалахують пожежі, які важко загасити навіть пожежними автомобілями і літаками і вони перекидаються на довколишні села; в квітні-травні настає сезон сильних дощів, здатних затопити дороги і будинки.

Висновок

Ми живемо в 80-ти кілометрах від столиці і це дуже зручно. Можна провести вихідний в Сантьяго або відправитися туди на шопінг, як не дивно, в столиці можна придбати речі, взуття, продукти, будівельні матеріали, автомобільні запчастини та інше дешевше, ніж в інших містах.

Чилі - найрозвиненіша і економічно стабільна країна Латинської Америки, де терпимо, навіть дружелюбно і з розумінням ставляться до емігрантів. Також вона дуже далека, так що, зважившись переїхати сюди, необхідно ретельно і заздалегідь все планувати, якщо є можливість - вести переговори з фірмами, в яких бажаєте працювати, або університетами, де хочете вчитися, обумовлюючи заздалегідь всі можливі для вас бонуси - страхування, проживання і т.д.

Тут можливо забезпечити собі і своїй родині непоганий дохід. Навіть якщо відразу не вдасться влаштуватися на роботу своєї мрії, то знання мови і завзятість не пройдуть даром!

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Російські чиновники гумору не розуміють: Жарт сатиричного сайту потрапив у звіт уряду Ульяновської області РФ про "виконану роботу"

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:56

Заступниця голови уряду Ульяновської області РФ Марина Алексєєва додала до звіту про «виконану роботу» жартівливу новину із сатиричного сайту Панорама. На це звернули увагу у Telegram-каналі ЧТД, опублікувавши відповідні скріншоти, передають Патріоти У...