Науковці з'ясували, коли, чому та як саме з'явились... бабусі!

​Група математиків пояснила появу бабусь. На думку вчених, це сталося після того, як предки людей здобули розум і пам'ять.

Більшість тварин протягом усього життя зберігають здатність до розмноження. Відповідно тривалість життя обмежується лише термінами їх фертильності, так як безплідні особини не несуть користі для популяції. Однак люди і деякі інші ссавці є винятком з цього правила: у них менопауза настає задовго до кінця життя, розповідають Патріоти України з посиланням на журнал PLOS Computational Biology.

Відповідно до теорії під назвою «гіпотеза бабусі», настання менопаузи пояснюється необхідністю допомагати молодому поколінню ростити дітей, що підвищує шанси на подальшу передачу своїх генів. Однак ця теорія не дає пояснення того, коли саме з'явилися бабусі, а також що послужило причиною їх виникнення.

Провідний автор дослідження Карла Ейме (Carla Aime) разом з колегами змоделювали кілька племен з різними стратегіями розмноження і доглядом за дітьми. В результаті спостережень за розвитком цих груп вчені дійшли до висновку, що безплідні літні самки роблять користь тільки після розвитку пам'яті та розуму. Таким чином вони можуть навчити потомство краще добувати ресурси, завдяки знайденим навичкам. Більш древні люди, в свою чергу, не могли користуватися пам'яттю, тому вони не могли передавати досвід молодшому поколінню.

«Гіпотезу бабусі» антрополог Крістен Хоукс (Kristen Hawkes) висунула ще в 1990-і роки, звернувши увагу на роль бабусь в житті танзанійських мисливців-збирачів: ті викопували корінці і годували ними своїх онуків. На думку Хоукс, самки серед предків людини перестали помирати в 30-40 років (як шимпанзе) завдяки бабусям: вони годували онуків, що допомагало дочкам швидше народити наступну дитину.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Бандерівський більярд: Удар по Джанкою показав, що ЗСУ перейшли до витонченої стратегії ракетних ударів

субота, 20 квітень 2024, 2:35

Проект "Схеми" видання "Радіо Свобода" оприлюднив супутникові знімки аеродрому в тимчасово окупованому Джанкої, перші після "бавовни" в ніч на 17 квітня 2024 року. Як випливає із цих знімків, станом на 19 квітня 2024 року російські окупанти прибрали з ...

Падіння "Техаса": Російські окупанти викрали та зґвалтували свого ж пропагандиста. Після того як розгорівся скандал - ліквідували

субота, 20 квітень 2024, 1:45

Російські окупанти викрали і зґвалтували прокремлівського пропагандиста зі США Рассела Бентлі на прізвисько Техас. Про це у своєму Telegram-каналі переповів український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на звернення дружини американця Людмили. За її ...