"Офіційний статус угорської мови в Україні - це хитрий трюк", - українська письменниця

Угорці сказали, що ніякого переходу на українську мову, заявлену українською владою, в угорських школах не буде – і українська влада пішла на поступку.

Лариса Ніцой. Фото: Фейсбук.

"Пропозиція Сіярто надати угорській мові в Україні офіційний статус – це хитрий трюк. Українській владі і самій ця українська мова в печінках. На словах наша влада захищає мову, а на ділі її заганяє в рамки. Демонструє небажання утверджувати мову. На словах у публічних виступах влада говорить про захист мови, а в кабінетах підписує чи ухвалює законодавчі документи, які мову обмежують або розмивають. І цьому є безліч прикладів", - пише Лариса Ніцой на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Закон про квоти на телебаченні проголошений владою як такий, що захищає мову, насправді обмежує мову квотами так, що на ТБ особливо нічого й не змінилося. Ухвалює рамковий Закон про освіту, і спочатку виписує мовну статтю так, що в Україні запроваджується шкідлива для України багатомовна освіта, а потім під тиском українців змінює статтю, але знову так, що в інших «підрамкових» Законах можна крутити нормами на мову в школах, як хочеш.

Більше того, влада (за активного наполягання Гриневич, Парубія, Гопко, Подоляк, Співаковського) ввела в Закон про освіту в мовну статтю неконституційні норми і неконституційні формулювання саме для маніпуляцій у підрамкових законах питаннями мови – і це підтверджує наступний Проект закону про середню освіту, підготовлений владою. Обіцяючи Україні плавний перехід меншинам на українську мову в старших класах, загубила обіцяний перехід на українську мову в наступних законопроектах і переходу вже не передбачається.

Не краще обійшлася влада і з роком української мови. Що таке рік української мови? Це спеціальна програма невідкладних державних заходів з розвитку мови, яку треба було реалізувати за рік. Президент відмовився запровадити Рік української мови, а натомість оголосив десятирічку, розтягнувши цей рік на десять років, чим розмив інтенсивний розвиток мови і переклав відповідальність із себе на майбутніх президентів.

І таких прикладів можна наводити чимало, як знехотя і у чверть сили влада щось робить для мови в країні. Робить лише під примусом українців. З цієї ж причини влада пристає на всі пропозиції угорців.

1. Угорці сказали, що ніякого переходу на українську мову, заявлену українською владою, в угорських школах не буде – і українська влада пішла на поступку, записала в новому проекті Закону про середню освіту норму, де немає ні поступового, ні якогось іншого переходу меншин на українську мову.

2. Угорці сказали, щоб ми відклали втілення закону про освіту в життя на 5 років, а через 5 років щось та зміниться (мабуть захоплять Закарпаття або чекають реваншу Опоблоку, який донищить українську мову) – і українська влада знову виконує бажання Угорщини, Гройсман подає до ВРУ проект про відтермінування Закону про освіту на 5 років.

3. Більше того, щоб якось задобрити Угорців – закуповує в Угорщині на більше як 100 мільйонів гривень інтерактивні дошки для українських шкіл, байдуже, що їхнє програмне забезпечення не підходить українцям і байдуже, що угорці й далі ковпашать українську мову.

І отут постає питання. Українська влада іде на всі вимоги Угорщини. Що вона скаже українському народові про свої суцільні поступки? Адже українській владі треба ж показати українцям в Україні і українцям у світі, як вона бореться за українську мову. Самовіддано. Наполегливо. Вперто. Патріотично. Непоступливо. Героїчно…

Заява Угорщини про офіційний статус угорської мови в Україні – це порятунок для української влади і вирішення питань для Угорщини. Не знаю, чиї технологи до цього додумалися. Угорщина своєю заявою одним пострілом убиває двох зайців: домагається свого в освіті і робить послугу українській владі зберегти обличчя. Угорщина пропонує те, на що Україна ніколи не погодиться. Угорщина вимогою надати угорській мові статус офіційної пропонує вкрай брутальну річ.

І вже на тлі цієї пропозиції такими дріб’язковими виглядають попередні: відтермінувати Закон про освіту на 5 років, зняти перехід угорської меншини на українську мову в старших класах.

Уже вся Україна обговорює цю бздуру. Що буде в результаті? Українська влада погодиться на вимоги Угорщини в освіті, які раніше виглядали неприйнятними для українців, і «героїчно» відстоїть основне – державність української мови на Закарпатті.

І знову скажуть українцям: "Політика – це консенсус. Це результат домовлянь і поступок обох сторін". Як же ж набридла ця суцільна облуда".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, - офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...

Про поточні події кількох крайніх діб на Куп'янському, Сіверському та Краматорському напрямках, - Костянтин Машовець

субота, 20 квітень 2024, 9:05

1. На Куп'янському напрямку противник, судячи зі всього, після перегрупування сюди військ 47-ї танкової дивізії (тд) продовжує "вивчати та знайомитись" із поточною ситуацією... Принаймні, на даний момент, сили й засоби угрупування військ (УВ) "Запад" а...