Поклонська почала грати роль "міни сповільненої дії" під фундаментом російської номенклатури - Портніков

Скандально відома "екс-прокурор Криму" просто не зрозуміла, куди потрапила. Поклонська ‒ що б вона там про себе не думала і в які хустки б не виряджалася ‒ плід української, а не російської політичної культури.

Наталія Поклонська. Фото:pikabu.ru

Російський міністр культури Володимир Мединський прямо звинуватив прихильників колишнього кримського «прокурора» і депутата Державної Думи Росії Наталії Поклонської в дискредитації «культури й Церкви». Це перша така заява високопоставленого російського чиновника, в якій нещодавня героїня «кримської весни» фактично виступає в ролі покровительки екстремістів. І вона може здивувати: навіщо Мединському ‒ стовпу путінського режиму ‒ сваритися з Поклонською, одним із символів головного досягнення цього режиму ‒ анексії Криму? Про це пише спеціально для Крим.Реалії журналіст Віталій Портніков, передають Патріоти України, продовжуючи:

Але насправді нічого дивного в цьому конфлікті немає. Поклонська, сама того не бажаючи, почала грати роль «міни сповільненої дії» під фундаментом відносин, що існують у російській номенклатурі. Вона просто не зрозуміла, куди потрапила. Поклонська ‒ що б вона там про себе не думала і в які хустки б не виряджалася ‒ плід української, а не російської політичної культури.

Різниця в тому, що успіх у межах української політичної культури, навіть домайданної, передбачає ініціативу ‒ нехай і підлу. В Україні ініціативу виявляли всі й завжди, а ті, хто хотів вислужитися ‒ в першу чергу. А успіх у російській політичній культурі передбачає ходіння рядами.

Поклонська вирішила вийти з рядів. Вона повірила, що роль місцевої юродивої, яка самостійно обиратиме собі жертв з-поміж діячів культури та страждатиме заради честі останнього російського імператора, принесе їй успіх. Благо, прихильників такого божевілля неважко знайти й у номенклатурі РПЦ, і серед постраждалих від телевізора та посилення церковної реакції прихожан. Вона не врахувала тільки, що влада ще не давала добро на розправу над режисером Олексієм Учителем і біганину із зображенням Миколи Романова. Це Путін і його найближче оточення вибирає жертв та героїв. А завдання Поклонської та інших персонажів ‒ бичувати тих, хто обраний жертвами, і звеличувати героїв. Саме так було в Радянському Союзі ‒ а Путін, Мединський та інші тільки цей досвід і знають.

На мою думку, Мединський ‒ не просто міністр культури, а й ідеолог «побєдобєсія», небезпечних спекуляцій на історії Другої світової, що допомогли перетворити росіян на товариство прихильників війни й агресії. Йому абсолютно не потрібна конкуренція міфів і поява на п'єдесталах поруч з генералісимусом Сталіним або маршалом Жуковим розстріляного більшовиками імператора. Імператор має залишитися історичним персонажем, а не предметом поклоніння Поклонської.

Саме тому російське міністерство культури фінансувало роботу Учителя та захищає право показу цього фільму в кінотеатрах. Мединському нікуди відступати ‒ тому що, відступаючи, він відмовляється від свого права карати й милувати. Але що найцікавіше, що й Поклонській нікуди відступати.

У найкращих традиціях української номенклатури вона вступає в пряме зіткнення зі своїм новим ворогом. Вона звинувачує Мединського в нецільовій розтраті бюджетних коштів, у неправомірності видачі прокатного посвідчення й потуранні авторам провокаційного фільму, один з яких ‒ о жах! ‒ із «Західної України, де був реалізований Євромайдан». Поклонській залишилося тільки згадати, що сам міністр культури ‒ від початку теж не росіянин, а українець зі Сміли ‒ і картинка змови складеться сама собою.

Цікаво, хто переможе в цій сутичці ‒ «побєдобєсіє» чи мракобісся. Перемога Мединського ‒ це успіх путінського режиму, його консервація в неорадянських формах. А перемога Поклонської покаже, що мракобіси мають все більший і більший вплив у країні ‒ не випадково ж чи не першим регіоном, в якому відмовилися показувати фільм Учителя, стала Чечня. І ми ще не знаємо, в які «розборки» може вилитися пізніше ця навала середньовіччя на «совок».

Дивовижно, що випустив цього джина з пляшки сам Володимир Путін ‒ коли вкрав Крим.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Найшли вила на зелені граблі: Екс-нардеп Ляшко опинився в епіцентрі скандалу щодо своєї військової кар'єри

субота, 20 квітень 2024, 0:55

Олег Ляшко дав привід "старим друзям" з телеканалу Зеленського-Коломойського пройтися по його діяльності, тепер вже у складі ЗСУ. Патріоти України пропонують ознайомитись з матеріалом ТСН, ісамим визначитись наскільки виправдана риторика кореспондента ...

Як у Німеччині розкрили російське шпигунське кубло - Борислав Береза

субота, 20 квітень 2024, 0:30

"У "Der Spiegel" вийшла гучна стаття "У Баварії заарештовано російських диверсантів - розслідування Генпрокуратури". Німеччина зіткнулася з новою шпигунською справою. За даними SPIEGEL, генеральний прокурор Єнс Роммель заарештував двох агентів, які, як...