"Попри втручання Путіна велика вірогідність того, що до жодних результатів переговори про обмін полоненими не призведуть", - журналіст

Москва імітуватиме якісь дії з метою затягування часу до березневих виборів і можливого відтягування введення якихось нових санкцій. Більш далека мета - зафіксувати нинішній стан на Донбасі до українських виборів у 2019 році.
Путін продовжує плести інтриги... Ілюстрація: РБК.

"Згоду російського президента Путіна посприяти обміну полоненими на Донбасі пов'язують із переговорами американського і російського представників Волкера і Суркова. Безперечно, цей фактор важливий, але не єдиний", - пише Юрій Райхель у своєму блозі на сайті видання day.kyiv.ua, передають Патріоти України, та продовжує:

"По-перше. Наближаються президентські вибори, і підвідомчому народу треба продемонструвати позитивну динаміку. Ця роль призначалася Сирії, але новини звідти не вселяють особливого оптимізму. Начебто ІД розгромили, а проблем стало набагато більше.

По-друге. Економіка вперто не хоче рости. Надії на зростання ВВП в четвертому кварталі не збуваються. Показники жовтня просто провальні. Традиційно перший квартал краще не буде, тому до березневих виборів хвалитися в економіці буде нічим.

По-третє. Розмови на федеральних каналах, що від санкцій Росії тільки краще, вже не переконують навіть найбільш наївних. Як написав у своєму блозі на сайті радіостанції «Эхо Москвы» Віктор Шендерович, один бізнесмен описав поточний стан словами: «Виживаємо між західними санкціями і нашими троглодитами».

По-четверте. Проблеми Росії в Центральній Азії істотно збільшилися на тлі братської сварки між Киргизією і Казахстаном. У цьому м'якому підчерев'ї Росії проявляються такі складності, що будуть відволікати її увагу в східному напрямку на шкоду західному.

По-п'яте. Саміти АСЕАН і АТЕС закінчилися повним провалом. Особливо перший, і до того ж у дуже принизливій формі Путіну було відмовлено в зустрічі з Трампом. Відбулися ще події, які хоча і мають локальний характер, але перебувають у тому ж тренді. В'єтнам відмовився від придбання російських вертольотів і купуватиме американські. Китай не буде купувати російський газ, вважаючи за краще американський.

На авіасалоні в Дубаї авіабудівний гігант Airbus уклав рекордний за всю історію компанії контракт на поставку 430 літаків на суму $49,5 млрд. Корпорація Boeing також на авіасалоні уклала контракт на поставку 175 лайнерів Boeing 737 MAX з опцією на продаж ще 50 таких машин. Під час останнього візиту Трампа в Пекін китайська компанія China Aviation Supplies Holding Company і авіабудівний гігант Boeing уклали контракт на поставку 300 літаків.

На ринок виходить також китайський середньомагістральний літак C919. Хоча російський МС-21 і зробив показовий політ у Дубаї, він не зможе скласти конкуренцію навіть китайському аналогу. Літаки замовляють сотнями, а компанія «Іркут» планує з 2020 року щорічно виробляти тільки 20 літаків МС-21, але немає жодних гарантій, що так воно і буде. Додамо невдачі з замовленнями російських військових літаків у низці країн, які раніше купували радянську і російську військову техніку. Всі вони віддають перевагу американській або європейській.

Від широко розрекламованого російського повороту на Схід не залишилося і сліду. Зіштовхнути Китай і Америку теж не вдалося, оскільки Пекін вважає за краще домовитися з Вашингтоном. Південно-Східна Азія та Індія все більше повертаються у бік США.

Є всі підстави вважати, що в лютому-березні майбутнього року американські санкції ще більше посиляться, насамперед щодо найбільших російських олігархів. Яким би авторитарним не був Путін, він повинен з цим рахуватися і щось робити. Інакше у Акели виникнуть великі проблеми. Доля диктатора Зімбабве Роберта Мугабе - чергове нагадування того, що ніщо не вічне під Місяцем і найближчі соратники готові будь-якої миті зробити рокіровку в короткий бік.

Про те, що економіка стала постійним головним болем, нагадало інтерв'ю колишнього міністра фінансів, а нині голови ради Центру стратегічних розробок (ЦСР) Олексія Кудріна газеті «Аргументи і факти». У ньому він заявив, що у Росії не залишилося грошей на виплату пенсій. «З 2016 року держава вперше порушила свої зобов'язання і не провела індексацію пенсій для всіх пенсіонерів... Зараз обговорюється обмеження виплат працюючим пенсіонерам. Це все - наслідок дефіциту коштів у Пенсійному фонді».

Хоча віце-прем'єр Ольга Голодець спростувала слова Кудріна і додала, що Пенсійний фонд Росії «збалансований і не відчуває жодних проблем», у це навряд чи хтось вірить. Звичайно, пенсії платитимуть, але за рахунок інших статей бюджету, і це не просто стагнація, а негативне зростання економіки.

Кудрін - дуже досвідчений царедворець і користується беззастережною прихильністю Путіна. Як пише російська газета «Ведомости», він належить до його неформального передвиборчого штабу. Якщо така людина, яка чудово знає візантійські звичаї в кремлівських коридорах, малює ситуацію в настільки похмурих тонах, то становище дійсно дуже серйозне.

Бюджетні проблеми обтяжуються дедалі непосильною гонкою озброєнь. За даними компанії PricewaterhouseCoopers, майбутнього року витрати на оборону перевищать 5,3% ВВП Росії і склали $69,2 млрд. Витрати США на оборону також зросли майже до $700 млрд. Хоча американський оборонний бюджет більший за російський в 10 разів, але ВВП США перевищує російський показник у 18 разів.

Міжнародне становище теж не блищить. У Сирії опозиція Асаду аніскільки не зменшилась, тому деклароване виведення російських військ ніяк не провадиться. Загострилися протиріччя в трикутнику Москва - Тегеран - Анкара.

Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим виступив з критикою Ірану, який, на його думку, встановлює в регіоні «гегемонію однієї з гілок ісламу». Мається на увазі шиїзм. Попри недавні переговори російського і турецького президентів Ердоган заявив, що «Росія і США повинні покинути Сирію».

Про складність становища говорить той факт, що на 22 листопада призначено нову зустріч президентів Ірану, Росії і Туреччини. Попередня була зовсім недавно, але ситуація продовжує погіршуватися, і загроза, що так звані партнери серйозно пересваряться, стає цілком реальною.

Додамо до цього вимогу Тегерана, щоб російська авіація в Сирії обмежила дії ізраїльської, а Москва цього категорично не хоче. У Білокам'яній прекрасно розуміють всю небезпеку таких дій з непередбачуваними наслідками. Зрозуміло, що в Ірані ображаються, що відбивається в Сирії, як то кажуть, в полі.

За таких умов Путін пішов на вимушений пропагандистський хід, щоб показати хоч якесь бажання зрушити донбаське врегулювання. Тут йому доведеться балансувати на лезі бритви. Будь-які поступки на Донбасі вельми чреваті підйомом шовіністичної хвилі, яку сам Кремль і розігнав. Водночас саме Україна стала найбільш болючою точкою протистояння з Заходом і з США зокрема. Саме з цієї проблеми Москва відчуває найбільший тиск і змушена якось реагувати.

Попри втручання Путіна вельми велика вірогідність того, що до жодних результатів переговори про обмін полоненими не призведуть. Підуть взаємні звинувачення і нічого більше. Москва імітуватиме якісь дії з метою затягування часу до березневих виборів і можливого відтягування введення якихось нових санкцій. Більш далека мета - зафіксувати нинішній стан на Донбасі до українських виборів у 2019 році. Раптом пощастить - і до влади в Києві прийдуть більш проросійські політики. У Москві не розуміють, що це ілюзії. Тим не менше продовжують перебувати у спотвореному світі".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Арестович зробив похмурий прогноз щодо ситуації зі світлом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:40

Колишній радник Офісу президента та військовий експерт Олексій Арестович зробив прогноз щодо можливих віялових відключень світла. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України. "Взимку, якщо ми не встигнемо нічого зробити до цього моменту, ...

"Час випробувань ще не минув": Старець Захарій назвав рік закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:43

З'явилось нове пророцтво старця Захарія, в якому названо час завершення війни в Україні. Про це йдеться на каналі "Український молитовник" на YouTube, передають Патріоти України. За його словами, час випробувань не минув, однак кожен іспит виявиться кр...