Президент Сербії стверджує, що РФ поважає європейський вибір його країни. Однак незабаром Белград дізнається, який Путін друг сербів, - Портников

Як тільки балканська країна стане близькою до процесу приєднання до ЄС, Москва відразу покаже свою щиру "дружбу", приблизно так само, як показала на прикладі України, наголосив журналіст.

Александр Вучич і Володимир Путін. Ілюстрація:deutsch.rt.com

"Президент Сербії Александар Вучич називає російського президента Володимира Путіна щирим другом Сербії і стверджує, що Путін поважає європейський вибір його країни." Про це у Facebook пише журналіст Віталій Портников, передають Патріоти України, продовжуючи:

Ось з НАТО могло б бути інакше, "приєднання до НАТО стало б проблемою для Росії, але це питання не ставиться, оскільки Сербія хоче залишатися нейтральною у військовому плані" - пояснює Вучич в інтерв'ю газеті Rheinische Post.

Цікаво, як Вучич пояснює сам собі логіку дій свого великого друга по відношенню до України або Вірменії. Адже 2013 року, за Віктора Януковича і Сержа Саргсяна, обидві ці країни не те що хотіли приєднатися до ЄС, як Сербія, а прагнули просто підписати угоди про асоціацію з Євросоюзом. І про жодне НАТО мова не йшла.

В обох країнах перебували російські військові бази, більшість населення було налаштоване проти НАТО, Вірменія взагалі була членом ОДКБ, а Україна за Януковича законодавчо оформила свою позаблоковість. Проте Путін вимагав від обох союзників відмовитися від угоди, а коли українці не погодилися з цим рішенням своєї влади, почав війну і окупував частину території України.

Вучич може думати, що це через те, що Вірменія або Україна для Путіна - колонії, а Сербія - братерська країна. Але, як на мене, причина в іншому - в тому, що Сербія насправді поки що до ЄС ще не наблизилася і в Кремлі розраховують це приєднання зірвати.

А ось коли це приєднання стане реальністю - як стало реальністю підписання Україною або Вірменією угоди про асоціацію з ЄС - тоді Вучич або той, хто на цей момент буде президентом Сербії - дізнається, який Путін друг сербів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...