Путінська Росія - це живий цвинтар, на якому панує культ минулого, - іноЗМІ

Експерти вбачають у образі Росії колаж з середньовічного православ'я, мертвого царя, пам'ятників комуністам, радянського гімну та клоунів при владі

Фото: truebloodsite.org

У путінській Росії панує культ минулого. І йдеться не про якусь певну епоху, а про символи сили, пише журналіст німецького видання Tagesanzeiger. Про це повідомляють Патріоти України.

Барак Обама практично не приховує свого презирства до Володимира Путіна. "Світ залишив у минулому епоху імперій, проте Росія намагається силоміць повернути втрачений блиск", – заявив він, виступаючи нещодавно на Генасамблеї ООН в Нью-Йорку. Обама мав на увазі анексію Криму, військові акції на сході України, а також криваві злочини Москви в Сирії, йдеться в статті.

"Путін очолює Росію вже 16-й рік – і весь цей час, поки він сидить у президентському кріслі, лише ненадовго змінивши його на прем’єрське, він робить ставки на блиск славного минулого. Так, 2000 року, згідно з його розпорядженням, повернули до життя старий радянський гімн – тепер це державний гімн Російської Федерації з новим текстом.

За часів його президентства повним ходом іде реабілітація Сталіна, оскільки перемога Радянського Союзу над нацистською Німеччиною стала важливою сполучною ланкою для нової російської національної ідентичності. З 2014 року "брехня" про дії радянського керівництва під час Другої світової війни – карна справа. Кремль узяв під контроль трактування історичних подій", – зазначає видання.

Хтось вважає, що Путін хотів би повернути до життя СРСР. Плани Кремля зі створення нового аналога КДБ вписуються в цю картину, констатує видання: "Путін та його оточення зацікавлені не в якійсь певній епосі, а в символах сили. Це своєрідний колаж: тут махає рукою герой-червоноармієць, там перезаховують останки сім’ї останнього царя, і над усім цим панує середньовічний дух православної церкви. Йдеться про мощі, про пафос перемоги".

Одним з нових героїв для Путіна став філософ Іван Ільїн. Він ненавидів "совєти" з їхнім колективізмом, як аристократ утік після революції спочатку до Берліна, потім – до Швейцарії. Там він писав про майбутнє Росії і бачив лише один шлях – сильне керівництво, диктатуру. Фашизм він зрозумів як шанс. Сьогодні міністр закордонних справ Сєрґєй Лавров цитує тексти Ільїна, та й сам Путін рекомендує його твори своїм чиновникам. "Зростання авторитету Ільїна в оточенні Путіна свідчить про те, що демократія в Росії продовжує втрачати в ціні", – пише автор статті.

"Поки що в Росії проводять вибори – наприкінці минулого тижня росіяни обирали новий парламент. Явка була низькою: в Москві та Санкт-Петербурзі дві третини виборців залишилися вдома. Все це вказує на апатію", – зауважує журналіст.

Переможцем з виборів поряд із Путіним вийшов "старий гавкаючий ультранаціоналіст" Жириновський, який нещодавно запропонував "спалити" Париж, а Німеччину "розбомбити, зрівнявши з землею". Успіх його Ліберально-демократичної партії на виборах не позбавлений курйозності: Жириновський виступав за скасування виборів. Путін відкинув цю пропозицію з удаваним обуренням. "Жириновський є не опозицію, а клоуном, який діє з дозволу Кремля. На його тлі Путін справляє враження розсудливого керівника", – вважає журналіст.

Також Жириновський любить історію. І якщо хтось хоче модернізувати росіян, він сердиться. Кілька років тому він пародіював у промові реформаторів такими словами: "Для нас це, як на кладовищі: мертві письменники, композитори, поети. Пам’ятники, пам’ятники. Молодь потребує живих прикладів". "Це мало би прозвучати як жарт. Але в сарказмі є частина правди", – зауважує оглядач.

"Як розгледіти образ сьогоднішньої Росії, прихованої за культом великого минулого? Що це за країна, яка хоче домогтися поваги своєю жахливою силою? У чому її мрії, про що говорять її поети і над чим працюють її молоді підприємці? Цього ніхто не знає. За захопленням власною історією не видно сучасності", – зауважує оглядач.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Підривають ППО: ЗСУ готують “подарунок” на інавгурацію Путіна, - Снєгирьов

понеділок, 29 квітень 2024, 4:15

Краснодарський край Росії у ніч проти 27 квітня атакували безпілотники. Попередньо, удари було завдано по НПЗ "Словʼянськ-ЕКО", бітумному заводу, Ільському НПЗ і низці інших об'єктів. Після атаки на деяких об'єктах виникла пожежа. Також повідомляється ...