Реформатори проти блокувальників в Україні, - Deutsche Welle

Пробуксовка реформ через корумпованість та некомпетентність правлячого класу – те що так дратує спонсорів та доброзичливців України, народ якої платить криваву ціну в боротьбі за свою свободу та незалежність.

Відставка Айвараса Абромавичуса стала тривожним сигналом, вважає Бернд Йоганн

Чи бракує Києву сміливості та волі для справжніх змін? Ті, з ким українці пов`язують надії, самі стрімко втрачають надію. Дедалі більше йде не так, як слід. Реформи - на межі провалу. Таким вбачається ситуація в нашій країні німецькому аналітику Бернд Йоганн, зазначають Патріоти України

Майже два роки минуло з часу "Революції гідності", сміливого повстання українського суспільства проти корумпованого та клептократичного режиму Януковича. Обіцяні тоді реформи просуваються із великими складнощами. Нині реформатори в уряді втрачають терпіння. Коаліції загрожує розпад, адже депутати і партії знову керуються своїми вузькими інтересами.

Передовсім у парламенті впродовж минулих місяців реформи було загальмовано та розмито. Важливі проекти, як-от приватизація державних підприємств та творення незалежної судової системи застопорилися. Так само в уряді та адміністрації президента сидять відверті "гальмівники", які не хочуть, щоб корупційна та кланова структури в Україні були зруйновані.

Бернд Йоганн

Зараз подальше існування цілого уряду, як і майбутнє реформ - під питанням. Багато ключових міністрів уже давно заявляли про масивне протистояння з боку апаратчиків. З великим скандалом минулого тижня міністр економіки Айварас Абромавичус заявив про відставку. Гострими словами він розкритикував корумповані кліки, які блокують реформи, та назвав у зв'язку з цим ім'я Ігоря Кононенка - близького соратника Петра Порошенка. Зрозуміло, що ці звинувачення слід ретельно розслідувати. В разі, якщо вони правдиві, репутація українського президента зазнає масивного удару.

Абромавичуса рік тому було запрошено серед низки інших іноземних експертів до роботи в Кабміні. З ними пов`язували надії, оскільки ніхто з них не брав участі у структурах, які впродовж років та десятиліть грабували Україну. Але тепер ці люди втрачають свою надію на зміну системи. Це фатальний сигнал!

Втрачена довіра

Відповідно критичною була і міжнародна реакція: десять послів західних країн у своїй демонстративній заяві висловили "глибоке розчарування" заявою про звільнення міністра. Голова Міжнародного валютного фонду (МВФ) також висловила свою стурбованість. Також є дуже імовірним, що наступний транш своєї фінансової допомоги МВФ відкладе до часу, коли політична ситуація в Україні проясниться.

Реакції показують, наскільки масивними є сумніви щодо волі до реформ в Україні. Таким чином, Україна втрачає довіру Заходу. І напевно лише Росія радітиме, коли коаліція у Києві розпадеться. Мало допомагає і те, що партії на кшталт "Батьківщини" та "Самопомічі" прагнуть відвернутися від коаліції. Самі по собі вони не мають більшості, щоби запроваджувати реформи. З розпадом коаліції процес реформ лише послабиться.

За два роки після Майдану схоже, що час єдності реформаторів минув. Політичні чвари всередині коаліції є також наслідком незламних впливів корумпованих клік у політиці та економіці, яких цікавить лише власна - передовсім фінансова - вигода. Таким чином, всі спроби ґрунтовно реформувати систему в Україні досі провалювалися.

Отже, щоб реформи справді відбулися, потрібно зламати ці зв'язки. Слід також послабити вплив олігархів та їхніх спільників. Доказів, що політики в Києві мають необхідну сміливість та волю втілити в життя ці реформи, досі бракує.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"До війни й армії Бєлоусов має такий самий стосунок, як Рогозін - до космосу. Нічим, окрім садизму й істеричності, ця істота не відома", - Невзоров

понеділок, 13 травень 2024, 18:44

"Шойгу впав. Оперетковість "наступу на Харків" виявилася очевидною навіть для Путіна. Шалені втрати й марність спроби прориву приховати не вдалося", - пише у своєму блозі Олександр Невзоров. "Ідіотизм генералів, навіть позбавлених коньяку й гаремів, за...

Ворог намагається просунутись на Липці, але до села дійти не зміг, - Бутусов

понеділок, 13 травень 2024, 9:50

"Обстановка по російському наступу в Харківській області на 5.00 13 травня. Противник протягом дня завʼязав бої у прикордонних селах Глибоке та Стариця на харківському напрямку. Але зайняти села повністю не вдалось, за них точаться контактні бої піхоти...