Саме наша внутрішня слабкість провокує Росію до агресивних дій, - Мельник

Актуальність військової загрози з боку Росії обумовлена не лише істотною різницею військових потенціалів, вважає експерт.

Олексій Мельник. Фото: "Главред"

Росія для України є зовнішньою загрозою №1, однак існують і внутрішні небезпеки для нашої національної безпеки. Про це співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник розповів під час чату в "Главреді", передають Патріоти України.

"Росія є загрозою номер один для України як військова загроза. У той же час, як свідчать соціологічні опитування, головною загрозою національній безпеці України наші внутрішні проблеми", — підкреслив військовий експерт.

"Актуальність військової загрози з боку Росії обумовлена не лише істотною різницею військових потенціалів, наявністю ядерної зброї у нашого сусіда, агресивною політикою російського режиму, але і не в останню чергу внутрішньою слабкістю України як держави, відомими всім нам проблемами корупції, слабкої економіки, неефективною державною владою. Саме наша внутрішня слабкість провокує Росію до агресивних дій", — упевнений він.

Коментуючи питання про миротворчих операціях ООН на території колишньої Югославії та можливості введення миротворців на схід України, Олексій Мельник, який добре знає цю "кухню" зсередини, зауважив: "Звичайно, я підтримую ідею введення миротворчих сил на Донбасі. Але я абсолютно не поділяю оптимізм тих, хто сподівається на подібне рішення".

"Зі свого досвіду можу сказати, що успіх миротворчої операції UNTAES був обумовлений кількома факторами. По-перше, наявністю консенсусу на рівні ООН про необхідність розгортання такої операції. По-друге, досягненням реальних політичних домовленостей про врегулювання конфлікту і місце миротворчого контингенту ООН в цьому врегулюванні. По-третє, оперативним розгортанням потужного військового контингенту з чітким мандатом і вольовим керівництвом", — пояснив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова.

"Якщо проводити аналогії між тією місією і конфліктом на Донбасі, то всі ці три фактори поки відсутні. А з технічної точки зору орієнтовна чисельність військового контингенту повинна бути близько 40 000 осіб, що на даний момент є абсолютно нереалістичним", — підкреслив експерт.

"Що стосується потенційних ризиків наполегливості деяких політиків у запрошенні миротворців на Донбас, то хотілося б, щоб вони не виключали ймовірність того, що головним миротворцем може виступити Росія, а також можливості того, що їй це дозволять, чи вона дозволить собі сама", — підсумував Олексій Мельник.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивно, але в ініціативах Джонсона щодо допомоги Україні немає зради, - Роман Шрайк

субота, 20 квітень 2024, 0:00

"Позавчора був важливий день для надання допомоги США Україні, давайте трохи підсумую", - пише журналіст Роман Шрайк у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та продовжує:. "Спікер Джонсон виступив з ініціативою ухвалити п'ять законопроєкт...

На фронті в Україні загинув "військкор" російський "Известий" (фото)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:56

Місце та обставини загибелі не уточнюються. Останній репортаж "військкора" вийшов два дні тому. "Військовий кореспондент" "Известий" Семен Єрьомін загинув на війні в Україні. Про це 19 квітня повідомило видання, передають Патріоти України. Місце та обс...