Саргсян недооцінив своїх громадян. Народне повстання, тим не менш, є ударом по авторитарній політичній моделі, яку просуває Путін, - Washington Post

Вірмен змусили вийти на вулицю не іноземні провокації, а той факт, що ставка екс-президента на Росію не виправдалася.

Масові протести у Вірменії. Фото: REUTERS

Серж Саргсян, який правив Вірменією, як президент з 2008, був вірним клієнтом Володимира Путіна, зазначають Патріоти України з посиланням на The Washington Post.

В 2013 році, після зустрічі з президентом Росії, він різко обірвав переговори з Євросоюзом і приєднався до очолюваних Москвою економічних організацій і організацій з безпеки.

Як пише видання The Washington Post., під час свого візиту у Вашингтон через пару років він відверто сказав, що у його маленької кавказької країни з населенням близько 3 млн. осіб не було вибору, оскільки вірмени, які працюють в Росії, постачали одну п'яту валового внутрішнього продукту країни, а російські компанії монополізували свої постачання енергії. "Вірменський коньяк не зможе продаватися у Парижі", - пояснив він.

Однак Саргсян недооцінив своїх громадян, спробувавши наслідувати класичний маневр Путіна. Обмежений положенням конституції про два президентських терміни, він подавив конституційну поправку, яка передавала більшість виконавчих повноважень прем'єр-міністру, а потім, протягом декількох років заперечуючи таку можливість, дозволив парламенту призначити себе на посаду прем'єра. Результатом стали 11 днів масових демонстрацій, які в понеділок спонукали Саргсяна відмовитися від цієї позиції. "Я був неправий", - сказав він у своїй заяві.

Неясно, чи призведе відставка Саргсяна до справжніх змін в уряді Вірменії, або її рабської позиції по відношенню до Кремля. Завдяки маніпуляціям на виборах правляча партія має більшість у парламенті, а лідер протестів минулого тижня, ветеран-дисидент Нікол Пашинян, контролює тільки дев'ять з 105 місць. Народне повстання, тим не менш, є ударом по авторитарній політичній моделі, яку просуває Путін, та яка поширилася не тільки на інші країни колишнього Радянського Союзу в зоні російського впливу, але і на Туреччину, де править Реджеп Тайіп Ердоган, який сподівається завершити трансформацію з простого міністра у всемогутнього президента в червні.

Поза всяких сумнівів, Путін неправильно зрозуміє відсіч, яка сталася. Російський правитель, який загруз у цинізмі і його кліка нездатні визнати, що спонтанні політичні повстання може зробити обурена громадськість. Вони припускають, що повстання, як і втручання Росії в західні демократичні вибори, повинні бути результатом інспірованих іншими державами змов. Володимир Путін звинуватив ЦРУ і інші спецслужби у повстаннях, які скинули промосковські уряди в Україні і Грузії. А коли тисячі росіян протестували проти фальсифікації виборів і його власної пересадки з крісла прем'єра в президентське в 2012 році, він поклав відповідальність за протести персонально на Хілларі Клінтон.

Можна з упевненістю сказати, що адміністрація Трампа не має ніякого відношення до подій у Вірменії, відзначає видання. Єдиною реакцією США на демонстрації була млява заява посольства в Єревані, в якій воно просило уряд про "стриманість", а протестувальників закликало "запобігти ескалації напруженості". Вірмен змусили вийти на вулицю не іноземні провокації, а той факт, що ставка Саргсяна на Росію не виправдалася. За час його декади на правлячій посаді економіка застопорилася. Близько 10% населення покинули країну, а 30% з решти людей опинилися за офіційною межею бідності.

Можна очікувати, що Путін притисне будь-кого, хто стане наступником Саргсяна на посаді прем'єр-міністра: в додаток до економічних важелів Росія має військову базу в країні. Але життя вірмен від цього краще не стане. Набагато вірогідніше, що це посилить їхній опір бандитській, корумпованій і економічно провальній моделі, якою є "путінізм".

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перемога прийде не просто як воєнний тріумф: У карпатського віщуна знайшли пророцтво про закінчення війни в Україні (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:15

У 2024 році відбудеться вирішальна битва, яка призведе до завершення війни, настання миру та процвітання в Україні. Про це розповів старець Єремія із Карпат, передають Патріоти України. "Настане рік 2024 і в цьому році зійде зоря нової надії. Військо У...

Немає механізмів повернути українців із-за кордону, кожна країна буде захищати свої інтереси - Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:53

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Варшава може допомогти повернути чоловіків призовного віку в Україну, про це ж обіцяли подумати і в Литві. Проте в Німеччині заявили, що чоловіки можуть залишаться в країні навіть з недійсним па...