Спонукання до рішучих реформ: МВФ не дасть Україні грошей. Що робити? — шведський економіст

МВФ не вірить у плани української влади щодо боротьби з корупцією.

Ілюстрація:4esnok.by

Місія Міжнародного валютного фонду працювала у Києві з 3 до 17 листопада. Українська влада сподівалися почути позитивне рішення про виділення країні чергового траншу в межах чотирирічної програми фінансової допомоги на загальну суму $17,5 млрд, з яких Україна вже отримала $7,7 млрд. Але відповіддю МВФ стало чітке "ні". Про це пише у блозі Нового времени шведський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд, інформують Патріоти України.

Фонд зазвичай дипломатичний у своїх заявах, однак цього разу риторика після закінчення місії звучала незвично суворо. “Місія провела конструктивні дискусії з владою щодо всіх кроків, необхідних для завершення третього оцінювання. Незважаючи на досягнутий прогрес, керівництву країни знадобиться більше часу на впровадження політики забезпечення середньострокової фіскальної стабільності, включно з прийняттям бюджету на 2017 рік, відповідного цілям програми. Дискусії з цих питань триватимуть".

Простими словами це означає, що попереду чимало роботи і буде потрібен час. МВФ не надасть Україні фінансування цього року. Ба гірше — навіть не натякає, коли зможе це зробити.

Заява МВФ акцентує увагу на низці проблем. Першою чергою фонд закликає українську владу "прискорити реформування великого та неефективного сектора держпідприємств, поліпшити бізнес-клімат, а також активізувати боротьбу з корупцією для залучення інвестицій та підвищення потенціалу економіки". Фонд тривожить невдача української влади у боротьбі з корупцією на держпідприємствах і рейдерськими захопленнями. У підсумковому документі про це не йдеться, але головне занепокоєння полягає і в тому, що Україна так і не легалізувала продаж сільськогосподарських земель. Це найбільше доступне джерело економічного зростання, яким держава не зуміла скористатися.

Ще одна вимога МВФ: Київ повинен підготувати пенсійну реформу, щоб "скоротити великий структурний дефіцит Пенсійного фонду, допомогти скоротити фіскальний дефіцит, державний борг і створити можливість для поступового приведення пенсій до прийнятного рівня". Це важлива довгострокова реформа, і державі час її розпочати.

І, зрозуміло, головний привід для побоювань — корупція. Завжди дипломатичний МВФ у цьому питанні несподівано різкий: "Особливо рішучі кроки мають бути зроблені у сфері боротьби з корупцією, яка залишається найчастіше згадуваною перешкодою ведення бізнесу в Україні. Попри прогрес у створенні нових інституцій, включно з Національним антикорупційним бюро України, та публікацію декларацій високопосадовців, серйозних результатів у кримінальному переслідуванні та покаранні корупціонерів, а також повернення коштів ще треба досягти".

Ця цитата показує, що МВФ не вірить у плани української влади щодо боротьби з корупцією. Вона зможе переконати в цьому своїми діями або створенням відповідних програм, але наразі помітна все більша недовіра фонду до української влади.

Фонд не зазначає, коли місія повернеться, але дає зрозуміти, що не братиме участі у грі, якщо українська влада не візьметься за корупцію серйозно. Країні потрібні нові кошти від МВФ для виплати зовнішніх боргів, тому остання місія свідчить про сумний програш офіційного Києва.

Що потрібно зробити просто зараз? Перш за все — реформувати правоохоронну систему включно з прокуратурою, судами, Службою безпеки та Міністерством внутрішніх справ. Зрозуміло, не заради МВФ або інших міжнародних фінансових інституцій, а заради себе самої.

Країни Балтії спромоглися здійснити такі трансформації, як і Грузія. Якщо Україна зможе встановити верховенство права і гарантувати права власності, країна перетвориться на економічно успішну державу. У цифрах успіх має такий вигляд: зростання економіки на 6-8% на рік замість очікуваних на сьогодні 2-3%, за яких Україна залишиться однією з найбідніших країн Європи.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Молитва Богородиці за Україну... Україно, ти як Фенікс з попелу воскресаєш і ворогів перемагаєш": У мережі пригадали пророцтво старця Зосими на 2024 рік (відео)

четвер, 18 квітень 2024, 5:58

З'явилось нове передбачення, коли українська армія зможе здобути перемогу над Росією. Зокрема, старець Зосим пророкував, що саме у 2024 році в країні "зникне страх та запанує спокій". Про це йдеться у відео на каналі "Український молитовник" у YouTube....

Серія українських ударів по цілях у Криму та Мордовії носить масштабний і скоординований характер – ISW

четвер, 18 квітень 2024, 5:00

На думку експертів Інституту вивчення війни (ISW), українські удари по цілях Росії у Криму та Мордовії є скоординованою і широкомасштабною серією. . "Українські удари по російських авіаційних об'єктах в окупованому Криму, а також на території Росії, я...