Свої інтереси: Портніков пояснив, кому вигідно провальне голосування в Раді

Очевидною є зацікавленість в дострокових виборах невеликих фракцій парламенту.

Яценюк зі своїм урядом. Ілюстрація:tsn.ua

Провал Верховною Радою голосування за відставку Кабінету міністрів Арсенія Яценюка став не кінцем політичної кризи, а лише початком його нового етапу. Про це у своїй колонці на сайті Newsru.ua написав політолог і журналіст Віталій Портніков, зазначають Патріоти України.

За його словами, дане голосування виявило політичні сили, які явно не зацікавлені у відставці чинної влади і нових виборах в Раду - і тих, хто буде ці вибори наближати.

"Не потрібно пояснювати, що не зацікавлений у відставці уряду і виборах "Народний фронт"- і тому, що недовіра уряду - це особиста недовіра Яценюку, і тому, що на дострокових виборах ця політична сила буде очевидно дуже далека від свого попереднього результату.

Але і Блок Петра Порошенка навряд чи зможе розраховувати на фракцію, яку можна порівняти за чисельністю з тієї, яку він має сьогодні. А це означає автоматичне зменшення президентського впливу", - зазначив Портніков.

Політолог припускає, що Адміністрація президента на можливих дострокових виборах може використовувати "джокера" у вигляді проекту голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеїла Саакашвілі і тим самим доб'ється бажаної кількості голосів. Але це все одно не буде означати появи монолітної пропрезидентської більшості.

"Хоча б тому, що Саакашвілі може виявитися "джокером" зовсім не для Порошенка. Втім, зацікавленості в дострокових виборах колишнього президента Грузії це не скасовує - досвідчений політик, Саакашвілі точно знає, що тактика "бурі і натиску" дає плоди лише на дуже короткій дистанції", - пояснив Портніков.

Також, на думку журналіста, очевидною є зацікавленість в дострокових виборах і невеликих фракцій парламенту.

"Батьківщина", "Самопоміч" та Радикальна партія вже точно нічого не втрачають в разі дострокових виборів - але набувають можливість значно посилити вплив на владу, навіть якщо залишаться "при своїх". Тому що новий парламент буде парламентом ліліпутів - а в цій ситуації кожен карлик, як відомо, може вважати себе велетнем", - пише Портніков.

"Але, з іншого боку, будь-яка "третя" фракція, яка увійде зараз в модернізовану коаліцію БПП і "Народного фронту", може розраховувати на вплив, якого у неї ніколи не буде в наступному парламенті. Це реальна можливість ліліпутів стати велетнем, а не бути рівним серед інших ліліпутів.

Так що у президента і прем'єра все ще є простір для маневру - але для правильного освоєння цього простору їм доведеться домовлятися між собою", - резюмував Портніков.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Работайте, братья": Окупант розстріляв командирів з управління артилерійського дивізіону (фото)

субота, 4 травень 2024, 17:01

Російський окупанти розстріляв своїх товаришів по службі з управління артилерійського дивізіону, передають Патріоти України. Як повідомляє Телеграм-канал "Оперативний ЗСУ", росіяни оголосили план "Перехоплення", щоб затримати стрільця. За інформацією к...

"Але спочатку треба зосередитись на Україні": У Росії заговорили про "повернення" Аляски

субота, 4 травень 2024, 16:29

Російські депутати всерйоз обговорюють можливість окупації Аляски. Про це пише наближений до Кремля Telegram-канал, передають Патріоти України. Автори стверджують, що градус напруги між Росією та США продовжує наростати. У Державній думі країні-агресор...