"Броколі – капуста, ідеальна в усіх відношеннях. Вона смачна, низькокалорійна, відмінно переносить заморозку, не вимагає тривалого приготування і, що найважливіше – дуже корисна", - пише дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:
"Складно собі уявити збалансоване харчування без броколі. В овочі велика кількість вітаміну В9 (фолієвої кислоти), С і β-каротину. Серед інших капуст броколі – лідер за вмістом вітаміну С. В ній його аж 89 мг, для порівняння: у білокачанної – всього 45 мг.
Також в броколі багато клітковини, що гарантує швидке насичення продуктом. У броколі клітковина різних видів – целюлоза, пектин, лігнін. Вони допомагають боротися із закрепами, полегшують роботу кишечника і захищають його від онкологічних захворювань.
Калорійність броколі – всього 34 ккал/100 г, що досить мало. Це дає можливість без шкоди для фігури поєднувати цю смачну капусту з м'ясом або рибою.
Особливої уваги заслуговує броколі, в тому числі завдяки підвищеному вмісту біоактивних сполук: сульфорафану, індолу, ізотіоцінатів. Саме вони надають капусті специфічний аромат. Ці сполуки, потрапивши в організм, стимулюють вироблення ферментів, необхідних для детоксикації організму і виведення токсинів і канцерогенів. Корисно знати, що в броколі та в цвітній капусті їх рівень особливо високий в порівнянні з іншими видами.
Сульфорафан має потужну протиракову дію. Природно, що одне тільки харчування, що містить ці сполуки, не врятує при наявності пухлин. Але додавання капусти в свій раціон хоча б пару раз на тиждень може стати одним з важливих засобів профілактики.
Сира броколі містить також специфічний білок, здатний зв'язувати сірку і тим самим інактивувати певну кількість цінного сульфорафана. Саме тому броколі в сирому вигляді – це не так корисно, як багато хто думає. Її не можна переварювати, від цього вона стане несмачною і втратить більшу частину вітамінів та інших корисних речовин.
Який оптимальний спосіб приготування? Їсти її напівсирою - кращий і практичний спосіб приготування, наприклад, варіння на пару протягом 3-4 хвилин, коли броколі залишається напівсирою, хрусткою і смачною.
Ще один відмінний спосіб насолодитися смаком капусти – бланшування. Потрібно довести воду до кипіння, опустити в неї овочі на 30-60 секунд (щоб вони стали м'якими) і відразу ж перекласти їх в крижану воду для зупинки процесу приготування. Такий спосіб зберігає яскравий колір овочів і робить їх смачнішими.
Броколі краще тримати в холодильнику, а на зиму зберігати в замороженому вигляді. Хоча слід пам’ятати, що є протипоказання. Порції капусти броколі, брюссельської, кольорової та інших хрестоцвітних можуть негативно позначитися на здоров'ї людей з порушеною функцією щитоподібної залози (при гіпотиреозі). Ізотіоцінати, що містяться в броколі стримують засвоєння йоду, а це посилить його дефіцит в організмі.
При правильному використанні цей продукт здатний продовжити молодість, допоможе скинути зайву вагу, зміцнить здоров’я та внесе різноманітність у ваше здорове меню".
Поки живі окупанти на півночі Харківщини нажахані втратами своїх військ і сприймають поранення та евакуацію з полю бою як щасливий квиток, єдина можливість ще пожити, зазначають Патріоти України. Ось який матеріал з цього приводу знайшов та переказав Ю...
Православне свято 22 листопада за новим календарем (5 грудня за старим) - день пам'яті святителя Прокопія, який володів даром чудотворення і привів у християнську віру чимало людей (У народі - Прокоп'єв день, - Патріоти України). Українські віряни тако...