Хіти тижня. Тільки варіть не довше 3-4 хвилин: Цей продукт здатний продовжити молодість

Складно собі уявити збалансоване харчування без броколі.

Броколі - одна із найкорисніших капуст. Фото: соцмережі.

"Броколі – капуста, ідеальна в усіх відношеннях. Вона смачна, низькокалорійна, відмінно переносить заморозку, не вимагає тривалого приготування і, що найважливіше – дуже корисна", - пише дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Складно собі уявити збалансоване харчування без броколі. В овочі велика кількість вітаміну В9 (фолієвої кислоти), С і β-каротину. Серед інших капуст броколі – лідер за вмістом вітаміну С. В ній його аж 89 мг, для порівняння: у білокачанної – всього 45 мг.

Також в броколі багато клітковини, що гарантує швидке насичення продуктом. У броколі клітковина різних видів – целюлоза, пектин, лігнін. Вони допомагають боротися із закрепами, полегшують роботу кишечника і захищають його від онкологічних захворювань.

Калорійність броколі – всього 34 ккал/100 г, що досить мало. Це дає можливість без шкоди для фігури поєднувати цю смачну капусту з м'ясом або рибою.

Особливої уваги заслуговує броколі, в тому числі завдяки підвищеному вмісту біоактивних сполук: сульфорафану, індолу, ізотіоцінатів. Саме вони надають капусті специфічний аромат. Ці сполуки, потрапивши в організм, стимулюють вироблення ферментів, необхідних для детоксикації організму і виведення токсинів і канцерогенів. Корисно знати, що в броколі та в цвітній капусті їх рівень особливо високий в порівнянні з іншими видами.

Сульфорафан має потужну протиракову дію. Природно, що одне тільки харчування, що містить ці сполуки, не врятує при наявності пухлин. Але додавання капусти в свій раціон хоча б пару раз на тиждень може стати одним з важливих засобів профілактики.

Сира броколі містить також специфічний білок, здатний зв'язувати сірку і тим самим інактивувати певну кількість цінного сульфорафана. Саме тому броколі в сирому вигляді – це не так корисно, як багато хто думає. Її не можна переварювати, від цього вона стане несмачною і втратить більшу частину вітамінів та інших корисних речовин.

Який оптимальний спосіб приготування? Їсти її напівсирою - кращий і практичний спосіб приготування, наприклад, варіння на пару протягом 3-4 хвилин, коли броколі залишається напівсирою, хрусткою і смачною.

Ще один відмінний спосіб насолодитися смаком капусти – бланшування. Потрібно довести воду до кипіння, опустити в неї овочі на 30-60 секунд (щоб вони стали м'якими) і відразу ж перекласти їх в крижану воду для зупинки процесу приготування. Такий спосіб зберігає яскравий колір овочів і робить їх смачнішими.

Броколі краще тримати в холодильнику, а на зиму зберігати в замороженому вигляді. Хоча слід пам’ятати, що є протипоказання. Порції капусти броколі, брюссельської, кольорової та інших хрестоцвітних можуть негативно позначитися на здоров'ї людей з порушеною функцією щитоподібної залози (при гіпотиреозі). Ізотіоцінати, що містяться в броколі стримують засвоєння йоду, а це посилить його дефіцит в організмі.

При правильному використанні цей продукт здатний продовжити молодість, допоможе скинути зайву вагу, зміцнить здоров’я та внесе різноманітність у ваше здорове меню".

Антарктичне літо спонукає до пустощів: Киту схотілось погратись з човном, в якому сиділи українські полярники, додавши науковцям адреналіну в холодному морі (відео)

субота, 22 лютий 2025, 18:29

Українським полярникам вдалося зафіксувати на відео свою зустріч з горбатим китом, що вирішив пограти з їхнім човном. Кажуть, горбань вдався до "трюків", які не часто побачиш. . Як повідомили у Національному антарктичному науковому центрі, зустріч з ...

Кількість українських біженців стрімко зросла: Ось чому не хочуть повертатися

субота, 22 лютий 2025, 18:17

Кількість українських біженців у 2024 році становила 5,2 млн осіб – це на 300 тисяч більше, ніж у попередньому році. Аби повернутися, вони хочуть аби в Україні були вирішені безпекове питання, проблема житла, підвищився рівень життя та можна було знайт...