Хіти тижня. Доступно кожному: Супрун розповіла, як позбавитися болю у спині

Глава МОЗ повідомила, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 80% дорослого населення мають особистий досвід болю в спині.

Уляна Супрун. Фото: соцмережі.

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, що потрібно робити, щоб запобігти болям у спині. Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

"У будь-якій незрозумілій ситуації - рухайтеся", - закликає Супрун. За її словами, фізичні вправи вкрай важливі і якби вони були пігулками, то лікарі б їх прописували кожному. Особливо, якщо це стосується болю в спині. Глава МОЗ повідомила, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 80% дорослого населення мають особистий досвід болю в спині. "Якщо це ваш випадок, то хороша новина - скоріше за все біль має механічний характер. Це означає, що значно полегшити ситуацію вам допоможуть прості фізичні вправи", - радить Уляна.

Вона попросили лікаря-нейрохірурга Вадима Ілляшенка надати рекомендації, як можна зарадити, якщо маєте біль у спині. Супрун відзначає, що ці поради не замінять повноцінних консультацій з лікарем, проте дозволять краще розуміти свій стан та зменшити відчуття болю і дискомфорту. Перед тим як перейти до рекомендацій, потрібно визначити, чи має біль механічний характер.

Для цього треба дати відповідь на 4 запитання: 1. Чи зменшується відчуття болю після відпочинку? Якщо так - ваш біль швидше за все має механічний характер. 2. Чи залежить ваш біль від певних положень і рухів, наприклад, посилюється в положенні сидячі або при нахилі вперед/назад? Якщо так - ваш біль швидше за все має механічний характер. 3. Чи можете ви знайти положення, в якому ваш біль зменшується або взагалі проходить? Якщо так - ваш біль швидше за все має механічний характер. 4. Чи наявні у вас такі симптоми, як підвищення температури, втрата ваги, біль у суглобах (колінних, суглобах кисті рук, тазостегновому суглобі), відчуття скутості у спині вранці, яка триває більш ніж 30 хв після початку активності, погане загальне самопочуття? Якщо у вас механічний біль, цих симптомів ви відчувати не повинні.

"Якщо ж все так, то ви можете визначити тип болю і підібрати до нього прості вправи, які допоможуть швидко поліпшити самопочуття. Якщо ні - невідкладно зверніться до лікаря", - говорить виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я. Супрун наголосила - ці вправи не панацея. Лікар обов'язково потрібен. Проте це корисна опція для тих, хто має один із таких типів болю. "Якщо ж вас поки не болить спина - виконуйте всі ці вправи також! Це чудова профілактика", - підсумувала вона.

"Надто рано, щоб піти, але його вже немає": У родині Френсіса Нганну сталася страшна трагедія

вівторок, 30 квітень 2024, 17:56

Титулований боєць UFC Френсіс Нганну, який зумів у дебютному бою у професіональному боксі відправити в ноудаун самого Тайсона Ф'юрі, повідомив про смерть свого синочка, якому було лише 18 місяців, передають Патріоти України. «Надто рано, щоб піти, але ...

Більше не звинувачують? Суд зняв електронний браслет із митрополита Павла

вівторок, 30 квітень 2024, 17:52

Печерський районний суд не продовжив митрополиту УПЦ МП Павлу зобов’язання носити електронний засіб контролю. Про це у коментарі "РБК-Україна" розповіла прес-секретар Київської обласної прокуратури Олена Ковальова, передають Патріоти України. Сьогодні ...