"Этот закон нужен Яценюку и "Народному фронту", чтобы разыграть спектакль на досрочных выборах", - Лещенко про скандал у Раді

Скандальний закон, який прийнятий сьогодні в першому читанні, має і противників, і прихильників.

Рада прийняла в першому читанні закон про спецконфіскацію. Ілюстрація:www.5.ua

Прихильники і противники скандального закону про спецконфіскацію, прийнятого сьогодні в першому читанні Верховною Радою, пояснили свої позиції. Про це вони написали у соціальній мережі Facebook, передають Патріоти України.

"Голосування за спецконфіскацію показало, хто дуже не хоче, щоб гроші, вкрадені Януковичем, повернулися в бюджет України. Нагадаю, що це було перше читання. Якщо комусь законопроект не дуже подобається, то є можливість доопрацювати його в комітетах. А так вийшло голосування на межі провалу. За - 228.

І знову так звані "борці" з корупцією мало не провалили голосування. Лещенко, Найєм, Заліщук - утрималися. Тимошенко, Кожем'якін, Власенко - відсутні. Взагалі парадокс, "Батьківщина" дала найменше голосів ( якщо не враховувати перефарбованих регіоналів)", - зазначив представник секретаріату Кабінету Міністрів України Дмитро Чигрин на своїй сторінці в Facebook.

"Ось пояснення, що ховається за спектаклем, який влаштували в парламенті вранці. Від себе додам: цей закон потрібен Яценюку і "Народному фронту", щоб розіграти виставу на дострокових виборах, б'ючи себе в груди: "Тільки я, Яценюк, повернув гроші Януковича, проголосуйте за мене ще один раз, буратіни", - написав народний депутат Сергій Лещенко на своїй сторінці в Facebook.

Лещенко також навів допис виконавчого директора Центру протидії корупції Дарії Каленюк, в якому вона пояснює, чим загрожує прийняття "закону Януковича".

"Зараз в залі Верховної Ради під гаслами повернути гроші Януковича відбувається насильство над основами кримінального права і процесу. Чому законопроект 4057 не допоможе повернути гроші Януковича, а зробить тільки гірше:

1. Арештоване майно конфіскують без суду і доведеності складу злочину. Власник майна має довести доброчесність походження майна. Це суперечить основоположним принципам кримінального права - презумпції невинуватості. Конфіскація заарештованих активів Януковичів або будь-якого іншого за цим законом не буде визнана жодним іноземним судом. Янукович таку конфіскацію оскаржить в українських і закордонних судах. І через рішення ЄСПЛ змусить через 2-3 роки державу повернути неправомірно конфісковане майно назад Януковичам.

2. Оскільки рішення українських судів за такою процедурою не визнає жоден іноземний суд, цей закон не просто не допоможе, але і заблокує можливість повернути гроші Януковичів, заарештовані за кордоном.

3. Цей закон стосується не лише Януковичів, а може стосуватися будь-кого. Це гірше, ніж закони 16 січня.

4. Конфіскація за цим законом заарештованих активів Януковичів дозволить Шокіну показати швидкий результат, який не має нічого спільного з якісним неупередженим розслідуванням економічних злочинів Януковичів. Для Шокіна це привід тупо закрити всі кримінальні провадження, включаючи і ті кілька, які мають перспективу (справа Курченка). Тобто закон дозволить поховати і не розслідувати, доводячи до суду, економічні злочини Януковичів", - зазначила Каленюк.

"І наостанок: чи можна зараз повернути гроші Януковичів? Так! Є прийняті закони в рамках безвізового про спецконфіскацію і агентство з управління арештованим і конфіскованим майном. Ці закони надають весь спектр правових можливостей ГПУ в рамках кримінального процесу повернути після вироків суду майно Януковичів і забезпечити утримання арештованого майна до цих вироків (через Агентство з управління арештованим і конфіскованим майном).

Але в цьому випадку потрібно, щоб Генпрокуратура розслідувала гроші Іванющенка, а не гроші посольства США, виділені на реформу цієї ж прокуратури", - додала представник Центру протидії корупції.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Бандерівський більярд: Удар по Джанкою показав, що ЗСУ перейшли до витонченої стратегії ракетних ударів

субота, 20 квітень 2024, 2:35

Проект "Схеми" видання "Радіо Свобода" оприлюднив супутникові знімки аеродрому в тимчасово окупованому Джанкої, перші після "бавовни" в ніч на 17 квітня 2024 року. Як випливає із цих знімків, станом на 19 квітня 2024 року російські окупанти прибрали з ...

Падіння "Техаса": Російські окупанти викрали та зґвалтували свого ж пропагандиста. Після того як розгорівся скандал - ліквідували

субота, 20 квітень 2024, 1:45

Російські окупанти викрали і зґвалтували прокремлівського пропагандиста зі США Рассела Бентлі на прізвисько Техас. Про це у своєму Telegram-каналі переповів український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на звернення дружини американця Людмили. За її ...