Три обов'язкові страви: Як святкують Пасху закарпатці (фото)

На пасхальному столі кожного закарпатця обов'язково повинні бути 3 продукти: Паска, домашнє вино та шовдарь.

Закарпатський шовдарь. Фото: http://www.mukachevo.net

Журналісти вирішили поцікавитись, чи є якісь секрети приготування шовдаря на Закарпатті, які спеції використовують та як правильно коптити м'ясо, повідомляють Патріоти України з посиланням на Mukachevo.net

"У кожного є свої невеличкі секрети приготування шовдаря. Хтось для початку маринує його у соляному розчині, хтось використовує сухий посол. Від цього залежить потім сам смак шовдаря. За багато років практики я переконався, найкращий спосіб - це сухий посол сирого м'яса зі спеціями: різні види перцю, кмин, часник, лавровий лист. Цією сумішшю добре посипаєте м'ясо і ставите у холодне місце. Закарпатці тому і готують в основному шовдарь зимою, щоб було холодно і м'ясо не зіпсувалось", - розповідає пан Микола.

За його словами, у солі і холоді м'ясо повинно стояти майже місяць. Дехто тримає його так до 2-х тижнів.

"Після місяця у солі, шовдарь поміщають у спеціальний розчин, який закарпатці називають "пац". Пац варять для того, щоб вивести із шовдаря зайву сіль. Як розчин охолоне, туди поміщають шовдарь і залишають на 2-3 дні. Після цього можна приступати до процесу копчення", - додає закарпатець.

У процесі копчення важливо визначити для себе, який колір повинен мати шовдарь після коптіння. Від цього залежить чим і скільки коптити м'ясо вдома.

"На мій погляд, нормальний колір шовдаря після копчення - золотистий, ближче до коричневого. Бажано коптити на дровах фруктових дерев (яблуня, слива, груша) до 2 днів. Закарпатці, як правило, коптять м'ясо "холодним димом" до 35 градусів, на Галичині - гарячим в бочках, до 110 градусів", - уточнює мукачівець.

Микола Едмундович наголошує, що не треба боятися імпровізувати.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У селі Козачі Лагері на лівобережжі Херсонщини морпіхи встановили прапор України (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 13:55

«Хлопці з 35-ої бригади морської піхоти вручну встановили прапор на водонапірній башті в н.п. Козачі Лагері на лівому березі Херсонщини» – йдеться у коментарі до запису.

Загрожують три роки колонії: У РФ затримали священика за "ікону з Бандерою" (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 13:05

В російському Омську затримали священика Української грекокатолицької церкви. Причиною стало те, що представник духовенства нібито повісив у трапезній "ікони із зображенням Степана Бандери та інших націоналістів", інформують Патріоти України. Як повідо...