Журналісти вирішили поцікавитись, чи є якісь секрети приготування шовдаря на Закарпатті, які спеції використовують та як правильно коптити м'ясо, повідомляють Патріоти України з посиланням на Mukachevo.net
"У кожного є свої невеличкі секрети приготування шовдаря. Хтось для початку маринує його у соляному розчині, хтось використовує сухий посол. Від цього залежить потім сам смак шовдаря. За багато років практики я переконався, найкращий спосіб - це сухий посол сирого м'яса зі спеціями: різні види перцю, кмин, часник, лавровий лист. Цією сумішшю добре посипаєте м'ясо і ставите у холодне місце. Закарпатці тому і готують в основному шовдарь зимою, щоб було холодно і м'ясо не зіпсувалось", - розповідає пан Микола.
За його словами, у солі і холоді м'ясо повинно стояти майже місяць. Дехто тримає його так до 2-х тижнів.
"Після місяця у солі, шовдарь поміщають у спеціальний розчин, який закарпатці називають "пац". Пац варять для того, щоб вивести із шовдаря зайву сіль. Як розчин охолоне, туди поміщають шовдарь і залишають на 2-3 дні. Після цього можна приступати до процесу копчення", - додає закарпатець.
У процесі копчення важливо визначити для себе, який колір повинен мати шовдарь після коптіння. Від цього залежить чим і скільки коптити м'ясо вдома.
"На мій погляд, нормальний колір шовдаря після копчення - золотистий, ближче до коричневого. Бажано коптити на дровах фруктових дерев (яблуня, слива, груша) до 2 днів. Закарпатці, як правило, коптять м'ясо "холодним димом" до 35 градусів, на Галичині - гарячим в бочках, до 110 градусів", - уточнює мукачівець.
Микола Едмундович наголошує, що не треба боятися імпровізувати.
Жителі Москви і Підмосков'я можуть зіткнутися з проблемами під час банківських переказів. Це відбувається на тлі підготовки до параду до "Дня перемоги". Про це йдеться в повідомленні оператора російського сервісу "Національна система платіжних карт", п...
"Бачили вже львівську тьотю і її чоловіка, яка принижувала військового, що цілком законно пройшов без черги в банку? Вона там верещить, що у нього «руки-ноги цілі», «мало вас там били» і в неї син начебто у війську", - пише журналістка Тетяна Трощинськ...