Три обов'язкові страви: Як святкують Пасху закарпатці (фото)

На пасхальному столі кожного закарпатця обов'язково повинні бути 3 продукти: Паска, домашнє вино та шовдарь.

Закарпатський шовдарь. Фото: http://www.mukachevo.net

Журналісти вирішили поцікавитись, чи є якісь секрети приготування шовдаря на Закарпатті, які спеції використовують та як правильно коптити м'ясо, повідомляють Патріоти України з посиланням на Mukachevo.net

"У кожного є свої невеличкі секрети приготування шовдаря. Хтось для початку маринує його у соляному розчині, хтось використовує сухий посол. Від цього залежить потім сам смак шовдаря. За багато років практики я переконався, найкращий спосіб - це сухий посол сирого м'яса зі спеціями: різні види перцю, кмин, часник, лавровий лист. Цією сумішшю добре посипаєте м'ясо і ставите у холодне місце. Закарпатці тому і готують в основному шовдарь зимою, щоб було холодно і м'ясо не зіпсувалось", - розповідає пан Микола.

За його словами, у солі і холоді м'ясо повинно стояти майже місяць. Дехто тримає його так до 2-х тижнів.

"Після місяця у солі, шовдарь поміщають у спеціальний розчин, який закарпатці називають "пац". Пац варять для того, щоб вивести із шовдаря зайву сіль. Як розчин охолоне, туди поміщають шовдарь і залишають на 2-3 дні. Після цього можна приступати до процесу копчення", - додає закарпатець.

У процесі копчення важливо визначити для себе, який колір повинен мати шовдарь після коптіння. Від цього залежить чим і скільки коптити м'ясо вдома.

"На мій погляд, нормальний колір шовдаря після копчення - золотистий, ближче до коричневого. Бажано коптити на дровах фруктових дерев (яблуня, слива, груша) до 2 днів. Закарпатці, як правило, коптять м'ясо "холодним димом" до 35 градусів, на Галичині - гарячим в бочках, до 110 градусів", - уточнює мукачівець.

Микола Едмундович наголошує, що не треба боятися імпровізувати.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Швеції відбудеться секретна зустріч світової еліти, під час якої обговорять майбутнє України - ЗМІ

четвер, 12 червень 2025, 19:44

У четвер, 12 червня, у шведському Стокгольмі розпочалася таємна зустріч світової еліти Більдерберзької групи. Серед гостей — глава МЗС Польщі Радослав Сікорський та його дружина, письменниця і журналістка Енн Епплбом. Про це повідомляє польський мовник...

"Військкор" Z-каналу в шоці: На окупованій Луганщині поруч із рекламою російського військторгу з'явилась вивіска "Свіже м’ясо" (фото)

четвер, 12 червень 2025, 15:47

В місті Лутугіно Луганської області, яке знаходиться під тимчасовою окупацією, поруч з банером російського військового спорядження поставили вивіску «Свіже м’ясо». Це розлютило російських пропагандистів, зазначають Патріоти України. На вивіску звернув ...