Турецький гамбіт: Як Ердоган переграв Путіна - професор Панфілов

Сталося те, що трапляється з Росією завжди, – незначне задоволення амбіцій і збереження благополуччя сусідньої країни.

Ердоган і Путін. Фото google.com

Про турецький гамбіт вже писали. Про турецький капкан – теж. Я буду писати про турецький ендшпіл – про шахову ситуацію. Коли гра вже в цілому зрозуміла, але королю ще треба зробити кілька важливих кроків, щоб послати матом і поставити мат. А супротивник з пішки хоче стати диктатором, володарем світу. Але насправді історія «відновлення відносин» двох країн увійде в підручники політики, як східна казка з незрозумілим кінцем, - пише грузинський професор Олег Панфілов для Крим.Реалії з посиланням на Патріоти України.

Читати стенограму прес-конференції Реджепа Ердогана і Володимира Путіна не просто цікаво. Читання захоплююче, що нагадує казку «Тисяча і одна ніч», особливо коли керівники країн починають розсипатися в люб'язностях. У Путіна виходило скупо, все ж таки етичне виховання підворіття періодично дає про себе знати. Мова Ердогана лилася, як потік гірського струмка, вимощений епітетами і зверненнями кшталт «любий друг».

Всякий раз, натикаючись на подібне звернення, уявляю російського журналіста з путінського пулу, який, захлинаючись, кричить у трубку головному редактору: «Ти уявляєш, він його другом назвав!». Ну назвав, так прийнято на Сході: поки ти остаточно не ворог і ще є надія тебе перевиховати і повернути до нормального життя, то можуть не тільки другом назвати, але і братом. В цьому немає нічого поганого, у східних відносинах людське сприйняття цінується набагато дорожче, ніж спішно організований Кремлем мітинг проти «турецького фашизму» та помідорів.

На тлі багатомісячної істерії – пікетів, мітингів, походів, образ – зустріч Путіна і Ердогана, на перший погляд, неоднозначна. Але це на перший російський погляд, а з точки зору середньостатистичного турка, це цілком собі нормально. І не турка, до речі. Путіна багато хто намагався повернути на шлях істинний, сварили його, лаяли, погрожували, але він, одурманений зарозумілістю про свою фігуру самодержця і нового імператора, не хотів і чути про поступки чи компроміси. Поки не зголоднів.

Є такий журналістський прийом – статистика промови, коли підраховуються знакові або ключові слова, щоб зрозуміти цінність зустрічі, необхідність побачити один одного, що відображається в тексті папірця, підготовленого спічрайтером. У своєму виступі Путін три рази назвав Ердогана «другом» і п'ять разів «шановним». Путін у відповідь тільки два рази обізвав Ердогана «шановним» і жодного разу «другом». Але в інтернеті з'явився відеозапис очікування Путіним протокольної першої зустрічі з турецьким президентом. Запис, як видається, не санкціонований прес-службою Путіна і, швидше за все, знятий турецьким журналістом. Путін стояв в очікуванні, переминаючись з ноги на ногу, на обличчі була тривога, яка зникла, коли в отворі дверей з'явився Ердоган.

Багатьох ще довго буде цікавити необхідність та поспішність зустрічі – чому, навіщо, кому вигідно. Особливо після того, як турецький пілот після кількох попереджень збив російський літак, який бомбив сирійських туркоман. Нормальна ситуація, військова, так би вчинив будь-який пілот. Тільки за одним винятком у цій історії – Путін не політик. Він випадкова людина в політиці. У відносинах між людьми та державами політики зазвичай шукають компроміси, намагаються не доводити ситуацію до абсурду. Але не Путін. Він, як звичайний пацан з підворіття, просто образився – насупився, погрозив кулачком і пішов до себе в кут – таїти образу.

Ердоган – президент великої країни і дуже давньої. З величезними традиціями не тільки в політиці і дипломатії, але і, перш за все, у торгівлі. Як будь-яка східна країна, Туреччина знається на торговельних відносинах, розуміє, що вигідно і що – ні. І не любить, коли їй вказують, а тим більше публічно і нахабно знищують працю тисяч турецьких селян, які саджали, доглядали та збирали урожай. Минулої осені в інтерв'ю турецьким журналістам я допустив пасаж про те, що у Путіна головний ворог не турецький пілот, а турецький помідор. Ви б бачили сміхотливих турків, для яких поведінка Путіна – поза розумінням в здоровому глузді.

Вибачення Ердогана – це окрема пісня. Путін, як і його юний друг Кадиров, раптом полюбив таку міждержавну форму спілкування, як вибачення ні за що. Підозрюю, що Кадиров і його навчив – шепнув, мовляв, у нас, східних людей, це просто обов'язково. Якщо Ердоган перед тобою не вибачиться, ти не зможеш спокійно заснути до кінця днів своїх. І Путіна заклинило, він став постійно говорити про вибачення. Так, ніби російський літак був не з бомбами, а завантажений свіжими сосисками для санаторію ветеранів битви за Голанські висоти. Дійшло до того, що Ердоган написав про «жаль». І це знову не сподобалось Путіну. Тепер, як стверджують, Ердоган мало не по-російськи написав – «вибач, мовляв, друг». В принципі, вибачення без причини не є вибаченнями, такі вибачення схожі на лагідний голос лікаря-психіатра, що вмовляє пацієнта не хвилюватися.

Путін ніколи не зрозуміє, що Ердоган – законно обраний президент. За якого голосувало населення, а не мовчазна російська маса. Що для нього думка виборців важливіше, тому що роботящий, працьовитий турок із зарплатнею – це запорука процвітання країни. І заради нього президент зобов'язаний жертвувати всім, включно з власними амбіціями. У Путіна з'являються інші проблеми, що здаються йому несерйозними, але на ділі довготривалі. Уявіть собі сотні тисяч людей, а можливо, і мільйони тих росіян, які піддалися на провокації пропаганди і проклинали Ердогана, його помідори і анталійський пляж, а тепер зобов'язані знову полюбити все це, включаючи турецького президента, а можливо, і турецького пілота та якогось Алпарслана Чилика, який вбив російського пілота. І як бути з пам'яттю про сотні тонн роздавлених фруктів і овочів, вирощених турецькими селянами? Їм що, пам'ятники в Росії тепер треба ставити? І як бути з «доказами» продажу ІДІЛ Туреччині нафти?

Судячи з усього, Путін настільки сильно потребує хоча б якої-небудь міжнародної новини, що готовий наступити на своє горло і потиснути руку людині, яку, в тому числі і як мусульманина, звинувачував у всіх гріхах. Дев'ять місяців тому Путін вирішив знову стати знавцем ісламу і заявив, що «основна причина проблем з Туреччиною полягає у політиці ісламізації, яку впродовж багатьох років проводить правляча Партія Справедливості і Розвитку». Тобто мова йде про партію Ердогана. На це звинувачення Ердоган відповів: «Путін мене звинувачує в ісламізації Туреччини. Смішно просто. Якщо він не обізнаний, то я можу повторювати для нього, 99% населення Туреччини – мусульмани, тепер судіть самі, де тут логіка. Я ж не кажу тобі, що ти христианізуєш свою країну».

З цієї зустрічі Путіна і Ердогана нічого не вийде серйозного тільки через одну-єдину причину – Путін нічого не розуміє в економіці. А тому піде на всі умови, які вигідні Туреччини. Хоча б тому, що провал імпортозаміщення очевидний і до осені росіяни відчують нестачу продовольства. Звичайно, туркам потрібна АЕС «Ааккую». Як і деяка кількість газу для розвитку власної промисловості. Потрібні російські туристи для заповнення готелів і пляжів. Потрібен російський ринок для продажу продукції, що швидко розвивається, легкої і харчової промисловості. Ніколи ні один турок не зрозуміє жодного президента, який би заборонив йому виробляти і торгувати. Свого би він не обрав. Чужого б назвав ідіотом.

Спішність зустрічі була потрібна обом президентам. Але Ердогану – для збереження благополуччя своєї країни. Путіну – для збереження себе у своїй країні. Дуже погані справи в Росії, щоб ще й вернути ніс від могутніх сусідів. З 1558 року Росія воювала з Туреччиною 12 разів. кожного разу підписувала мирні договори і через час порушувала їх. Росія – вічний суперник Османської імперії, тепер і сучасної Туреччини, члена НАТО і країни, готової влитися в європейську сім'ю. Вважайте, що умиротворення Путіна – умова для майбутнього Туреччини. Від якої нічого не убуде. А тільки додасться.

І, нарешті, зруйновані очікування щодо двох проблем – Сирія і Україна. Про Україну взагалі не сказали ні слова. Тільки після прес-конференції в Москві посол Туреччини в Україні Йонте Джан Тезель заявив, що його країна як і раніше дотримується територіальної цілісності України. Кримське питання настільки делікатне, а проблема кримських татар настільки болюча, що Ердоган залишив все на потім, зайнявшись поточною хворобою Путіна. Про Сирію говорив в основному Путін – обтічно і витіювато – про «врегулювання», заодно чомусь згадавши історію з звільненням громадянина США: «Ми просто домовилися з владою Сирії, отримали цього чоловіка і передали американській стороні – зрозуміло, без будь-яких грошей та без будь-яких викупів, діяли виключно виходячи з міркувань гуманітарного характеру». Можливо, що про «викуп» було сказано за звичкою, інакше зрозуміти, до чого це говорив Путін, неможливо.

Ось, власне, і все. Ердоган домігся свого – російські санкції, хоч і не відразу, але обіцяли прибрати, літаки пустити, туристів послати, помідори купувати. Путіну дістануться гроші за закінчення проекту будівництва АЕС і продовження будівництва газопроводу, який, судячи з усього, тепер потрібен тільки Туреччині для власних потреб. Сталося те, що трапляється з Росією завжди, – незначне задоволення амбіцій і збереження благополуччя сусідньої країни. Але практично завжди історії мають властивість продовжуватися.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 3 травня

п’ятниця, 3 травень 2024, 7:05

3 травня за новим церковним календарем згадують мучеників Тимофія і Мавру, а також відзначають день пам'яті ікони Божої Матері Успіння Києво-Печерська. Цього ж року на 3 травня випала Велика п'ятниця Страсного тижня. Про традиції та прикмети 3 травня, ...