У лідерів "двадцятки" нема єдиного знаменника: Андерс Аслунд про те, чому саміт G20 став ганьбою для Заходу

У період світової фінансової кризи 2008-2009 років була гостра необхідність в економічному об'єднанні, і саміти G-20 мали сенс. Але з тих пір подібні зустрічі втратили свою значимість.

Саміт G20 у Китаї. Фото:wz.lviv.ua

У китайському місті Ханчжоу з 4 по 5 вересня президент Сі Цзіньпін приймав у себе саміт "Групи двадцяти". Зазвичай саміти G-20 особливого сенсу не несуть, а нинішня зустріч виявилася навіть шкідливою. Примітним став випадок, коли до "Борту номер один" Барака Обами не було подано трап, і президенту довелося спускатися самостійно. Про це пише Андерс Аслунд на сайті Atlantic Council, передають Патріоти України.

У період світової фінансової кризи 2008-2009 років була гостра необхідність в економічному об'єднанні, і саміти G-20 мали сенс. Але з тих пір подібні зустрічі втратили свою значимість.

Іронічно, що майбутні зустрічі на вищому рівні одночасно знайшли масштабність і втратили публіку. Для нас, фахівців, саміт поточного року виявився справжньою насолодою. На чотирнадцяти сторінках, в сорока восьми розділах було розписано, як учасники G-20 згодні з усім хорошим і засуджують все погане. Заяви Генеральної асамблеї ООН, в порівнянні з цим співтовариством, здаються вдумливими і сміливими.

Комюніке було настільки порожнім, що навіть Китай - господар саміту - посоромився публікувати його. Замість цього він вважав більш розумним оприлюднити заяву президента Сі Цзіньпіна обсягом трохи більше двох сторінок.

Основною проблемою було те, що у лідерів "двадцятки" не було єдиного знаменника. З огляду на те, що чотири учасники були сформованими авторитарними державами (Китай, Єгипет, Росія і Саудівська Аравія), у них взагалі не знайшлося загальних цінностей.

Вони могли дійти згоди в питаннях глобальної економічної політики в 2008-2009 роках завдяки здоровому глузду. Але тепер, як не дивно, США закликає покарати Німеччину, вимагаючи фіскального і монетарного стимулювання, хоча від цього вже давно немає ніякого толку. Німеччина, в свою чергу, не бачить причин з цим миритися. Як наслідок, на порядку комюніке з'явився рядок:

Ми зобов'язуємося використовувати всі політичні інструменти - монетарні, фіскальні та структурні - індивідуально і колективно, для досягнення нашої мети - сильного, впевненого, збалансованого і всебічного зростання

Навіщо взагалі писати настільки порожню фразу без будь-яких уточнень?

Трохи більш осмисленою роллю G-20 є демонстрація його "Прагнення зміцнювати засновану на правилах, прозору, вільну від дискримінації, відкриту і всебічну торговельну систему, центром якої є СОТ" - незважаючи на те, що деякі з країн, особливо Бразилія, Індія і Росія, вдаються до протекціонізму, який комюніке, в свою чергу, ігнорує.

Чи варто уточнювати, що дві великих торговельних угоди, спонсорованих США, а саме "Тихоокеанське торгове партнерство" і "Трансатлантична торговельне та інвестиційне партнерство", скоро будуть підписані. Про них не згадується зовсім, хоча вони - справжня скалка для Китаю.

Логічно було б припустити, що учасники G-20 - володарі найбільших економік світу, але насправді це не так. Наприклад, Аргентина в цьому рейтингу від першості дуже далека. Лише 19 учасників - окремі країни, в той час як двадцятим є Європейський союз. G-20 привертає безліч дармоїдів. В цьому році було представлено не менше 35 країн і міжнародних організацій - навіть Міжнародна організація праці.

Несподіваним сюрпризом була поява новачка - Володимира Путіна. У 2014 році на саміті в Брісбені він був ізгоєм через військову агресію проти України. Зустріч в Ханчжоу дозволила йому вибратися з міжнародної ізоляції, абсолютно не змінюючи своєї поведінки.

Він провів дві двосторонні зустрічі 3 вересня під Владивостоком з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе і південнокорейським президентом Пак Кін Хе. У Ханчжоу він встиг поговорити з китайським лідером Сі Цзіньпіном, турецьким президентом Раджеп Тайіпом Ердоганом, саудівським принцом Салманом бін Саудом, німецьким канцлером Ангелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом, а також з Терезою Мей, Абдель Фаттаха ель-Сісі, Бараком Обамою та Мауріціо Макрі. Не дивно, що Путін був найпопулярнішим політиком в Ханчжоу і, судячи з фотографій, насолоджувався кожною хвилиною.

Кричущою неповагою з боку Заходу стало те, що лідери групи п'яти країн БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південно-Африканська Республіка) провели нараду, в той час як лідери "Великої сімки" G-7 не спромоглися навіть зібратися, хоча всі їх представники на саміті були присутні. І зовсім ганьбою був той факт, що Кім Чен Ин, президент Північної Кореї, що була одним з головних питань обговорень, запустив три балістичні ракети в бік Японського моря.

Безліч важливих тем, таких як Сирія, Україна, санкції Заходу проти Росії, конфлікт навколо групи островів Південно-Китайського моря, не були підняті зовсім. Захід нічого не виграє - і йому вигідніше триматися в стороні. Можливо, настав час йому заново вчитися дипломатії. Могло б вдатися, якби Путін і Сі проводили тренінги.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 7 травня. Дівчата збиралися у найстаршої подруги і ворожили на суджених і долю

вівторок, 7 травень 2024, 7:05

Православна церква України 7 травня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Іоанна Зедазнійського та його учнів. За старим стилем сьогодні вшановують мучеників Саву Стратилата та Євсевія. 7 травня українці присвячували посіву овочів та зернових к...

Противник активно впроваджує нові системи організації та нанесення вогневого ураження в ході ведення бойових дій - Костянтин Машовець

вівторок, 7 травень 2024, 5:58

1. Дані по рівню падінню експорту озброєння та військової техніки (ОВТ) та оборонних послуг з ри-фи... . Джерело