Вчені знайшли на Марсі джерело води для майбутніх астронавтів

Американські вчені з Університету Техасу виявили замерзле підземне озеро на Марсі, яке здатне послужити джерелом питної води для астронавтів і майбутніх колонізаторів Червоної планети.

Незвичайний рель'єф рівнмнм Утопія.Знайдене крижане озеро допоможе зберегти життя астронавтам, що подорожують на Червону планету.

Вчені знайшли на Марсі джерело води для майбутніх астронавтів

Під рівниною Утопія на півночі планети виявлено замерзле підземне озеро, рівноцінне масою американському озера Верхнє, найбільшого і найглибшого в системі Великих озер в США.

Автори дослідження Кассі Штурман та Джек Холт дійшли такого висновку, вивчаючи дані супутника, отримані після сканування марсіанської рівнини Утопія.

Проаналізувавши отримані знімки, геофізики знайшли під поверхнею Марса неглибоке, але велике за розмірами сховище льоду. Відзначається, що дана місцина також є вкрай зручною для посадки та облаштування майбутньої життєдіяльності на планеті.

Крижаний резервуар розташований на марсіанській рівнині Утопія, що в середній частині північної півкулі планети. Озеро залягає на глибині менше одного метра від найвищої точки поверхні Марса, а його ширина становить від 80 до 170 м. Для порівняння, саме таку площу займає американський штат Нью-Мехіко.

За словами Штурмана, підземне сховище сформувалося, як видно, в результаті утворення крижаного шару після снігопадів, змішаних з пилом, протягом того періоду в історії Марса, коли вісь планети була нахилена сильніше, ніж зараз.. Дослідники наголошують, що озеро може використовуватись у якості джерела води для астронавтів, подорожуючих на Марс.

"Це родовище, ймовірно, більш доступно, ніж більшість водяного льоду на Марсі, тому що знаходиться на відносно низьких широтах і лежить під плоскою, рівною місцевістю, де посадка космічного апарату буде простішою, ніж в інших районах з покладами льоду, "- зазначає Джек Холт.

За його словами, частково озеро колись могло бути в рідкій формі, але "неясно, чи було кількості рідини досить для підтримки життя на планеті".

За словами іншого співавтора дослідження Джо Леві, майбутні заміри криги та її активне використання може зберегти життя астронавтам майбутніх місій, а також допомогти зрозуміти феномен марсіанського льодовикого періоду. "Ми не в повній мірі розуміємо, чому лід утворився в цій, а не в іншій точці марсіанської поверхні. Відбір проб і використання льоду майбутньою місією могло б зберегти астронавтам життя, а також допомогти їм розкрити таємниці марсіанського льодовикового періоду, "- зазначив співробітник.

"Ми знаємо, що у Марса на поверхні було достатньо рідкої води для формування річок і озер. Куди вона поділася? Велика частина зникла в верхніх шарах атмосфери. Інші місії розглядали цей процес. Але є тепер ось велика кількість підземного льоду, і ми продовжимо вивчати його ", - пообіцяв дослідник.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Кремль намагається зробити натяк: Навіщо РФ оголосила в розшук Зеленського, Порошенка і Павлюка - політолог

неділя, 5 травень 2024, 12:44

Політолог Ігор Рейтерович в ефірі Radio NV пояснив, навіщо Росія оголосила в розшук президента України Володимира Зеленського, п’ятого президента Петра Порошенка, а також командувача Сухопутних військ Збройних Сил України Олександра Павлюка, передають ...

Попереду неймовірне приниження Путіна: Експерт назвав очікувану дату знищення Кримського мосту

неділя, 5 травень 2024, 9:28

Про те, що одному з головних символів звитяги кремлівського тирана наближається кінець, натякають не лише військові, палка на сенсації преса, а й навіть стримані зазвичай дипломати. Ветеран російсько-української війни майор запасу НГУ Олексій Гетьман в...