На Марсі знайшли велику водойму

Раніше дослідники тільки припускали, що по поверхні Марса може іноді ненадовго розливатися вода танучих льодовиків.

На Марсі знайшли озеро. Фото: ScienceNews.

Вчені представили докази присутності на південному полюсі Марса великого рідкого озера, прихованого під кригою. Про це пише видання ScienceNews, передають Патріоти України.

Раніше дослідники припускали, що по поверхні Марса може іноді ненадовго розливатися вода танучих льодовиків (враховуючи низький тиск, вона повинна дуже швидко випаровуватися), однак вперше з'явилися підстави вважати, що на Червоній планеті існує і постійний рідкий водний резервуар.

Якщо інформація підтвердиться, то це озеро ознаменує собою перше відкриття на червоній планеті великого запасу рідини. "Це потенційно дуже велика справа, - каже Бріоні Хорган з Університету Пердью в Вест-Лафайетті, штат Індіана. - Це ще один тип середовища, в якому життя може існувати на Марсі сьогодні".

Озеро близько 20 кілометрів в діаметрі. Температура в резервуарі, швидше за все, буде нижче точки замерзання води, але розчинені в ній солі магнію, кальцію і натрію разом з тиском лежачого вище шару льоду дозволяють озеру залишатися рідким.

Дослідники помітили озеро, об'єднавши понад три роки спостережень з орбітального космічного корабля Європейського космічного агентства Mars Express. Радар надав докази присутності на південному полюсі Марса великого озера , прихованого під кригою.

Інші озера, надто маленькі для спостереження Mars Express, можуть також існувати, і, можливо, утворюють мережу взаємопов'язаних каналів під льодом.

Поєднуючи 29 радіолокаційних спостережень, проведених з травня 2012 року по грудень 2015 року, MARSIS виявив яскраву пляму в крижаних шарах біля південного полюса Марса, оточене набагато тьмянішими областями. Вчені розглянули інші пояснення яскравої плями, але вирішили, що вони менш фізично ймовірні.

Це залишило один варіант: озеро з рідкою водою. Аналогічні озера під льодом в Антарктиді і Гренландії були виявлені таким самим способом. "На Землі ніхто не здивувався б висновку, що це вода, - каже Орозо. "Але продемонструвати те ж саме на Марсі було набагато складніше".

Озеро, ймовірно, не є чистою водою. Температура на дні крижаного покриву становить близько -68 ° C, а чиста вода там замерзне навіть під тиском великої кількості криги. Проте солі, розчинені у воді, можуть знизити температуру замерзання. Солі натрію, магнію і кальцію були знайдені в інших місцях на Марсі і можуть допомогти зберегти рідкий стан водойми. Вчені кажуть, що басейн може містити більше домішок чи бруду, ніж води, але це все ще може сприятливим середовищем.

"Якщо це [озеро] підтвердиться, то це суттєва зміна в нашому розумінні сучасного Марса", - каже Ліза Пратт, офіцер планетарного захисту НАСА. Хоча глибина виявленого озера незрозуміла, його обсяг все ще затьмарює будь-які попередні ознаки рідкої води на Марсі: він може містити не менше 10 мільярдів літрів рідкої води.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...