Налаштовані дуже серйозно: NASA готується до відправки людей на Місяць і Марс

NASA пообіцяло, що доставить людину на Місяць в кінці 2020-х.

У NASA обіцяють висадку людей на поверхні Місяця. Ілюстрація: НВ.

У США розповіли про детальний план дослідження космосу на найближчі 10 років, передають Патріоти України.

За кілька місяців ми будемо відзначати першу річницю запуску найсучаснішої ракети людства Falcon Heavy. Мільйони людей по всій планеті побачили, як дітище Ілона Маска/SpaceX піднімається в повітря, і весь рік гаряче обговорювали питання повернення на Місяць, дослідження глибокого космосу і, звичайно ж, колонізації Марса.

Підлили масла у вогонь і новини про те, що на Місяці знайшли воду, а SpaceX оголосила про першого "приватного пасажира", який стане учасником 7-денного польоту навколо Місяця у складі місії SpaceX BFR Lunar Mission в 2023-му.

Сам Ілон Маск взагалі заявив, що вже в 2028-му на Марсі з'явиться перша людська база. Відповідь федерального відомства космонавтики NASA не змусила на себе чекати - на днях вони підтвердили плани Конгресу з дослідження космосу за допомогою роботизованих і людських місій.

NASA говорить про декілька конкретних стратегічних цілей, що включають: комерційні пілотовані польоти на низьку навколоземну орбіту; дослідження і запуск декількох роботизованих місій на Місяць; висадку людини на поверхні Місяця; підготовку до пілотованої місії на Марс та інших пунктів призначення.

На бюджетні гроші також побудують спеціальну платформу на орбіті Місяця, яка буде приймати космонавтів на рекордно далекій відстані від Землі. "Деякі елементи платформи вже розробляються в центрах NASA в Огайо, Техасі і Алабамі. Платформа буде змонтована в космосі, за допомогою корабля Orion і надважкої ракети-носія SLS. Перший елемент, який буде забезпечувати потужність і прискорення, запустять з Флориди у 2022-му", - зазначено в повідомленні національного космічного агентства США.

Поверхня Місяця повинна стати ключовим майданчиком для підготовки подальших польотів на Марс. Вчені готуються до дослідження Червоної планети і вже за кілька місяців черговий зонд InSight повинен передати перші дані про поверхню Марса.

"Дедлайни", які ставить перед собою NASA, трохи запізнюються від планів SpaceX, але виглядають більш реалістичними. Космічне агентство збирається запустити 13 малих штучних супутників на орбіту в 2020-му, вивести людей на орбіту Місяця в 2023-му, повернути людину на поверхню Місяця до кінця 2020-х і почати польоти на Марс не раніше 2030-х.

Хоча, міркувати про суперництво NASA і SpaceX дещо нелогічно, адже NASA включила в свій план і розвиток приватного ракетобудування. Крім запуску власного величезного проекту SLS, агентство планує ряд запусків на існуючих апаратах Blue Origin і SpaceX.

Згадуючи про те, що засновник Blue Origin Джефф Безос найближчими роками також збирається почати колонізацію Місяця, можна сказати, що в США вже вимальовується цілком собі цілісний план з освоєння близького і далекого космосу на наступну декаду.

Звичайно, попри здорову екосистему і інтерес американських бізнесменів до розробки ракет-носіїв, NASA належить вирішити ще ряд проблем, що стосуються безпеки космонавтів, проаналізувати результати подальших роботизованих місій на Місяці і Марсі, вивчити проби поверхні, планувати видобуток води, виробництво палива і т. і.

Крім цього, політика та фінансування NASA змінюються кожні 4-8 років (залежно від результатів президентських виборів), так що нібито підтверджені на сьогодні плани американських дослідників цілком можуть зруйнуватися з приходом нової політичної сили.

Джерело: НВ

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...