"И хочется, и колется": Чи поверне Путін Курили японцям, - експерт

Сторони будуть шукати формули, які можна інтерпретувати по-різному: в Японії – як перемогу Японії, в Росії – як перемогу Росії.

У РФ Курили не процвітають. Фото: Корреспондент.net.

Прем'єр Японії Сіндзо Абе висловив готовність повністю вирішити територіальну суперечку між Японією і Росією навколо Курильських островів. Про це пише в своєму блозі на "Новому часі" російський політолог Дмитро Орєшкін, передають Патріоти України.

Перше, що потрібно позначити – - це те, що в обох сторін є абсолютно очевидні мотиви й інтереси для вирішення конфлікту. Для Японії першочергова проблема – вихід на нові ринки збуту та інвестиційну площадку, яку вони бачать у Сибіру і на Далекому Сході. Японцям дуже тісно: 120 млн осіб живуть на 378 тисяч квадратних кілометрів, тоді як в Росії 146 мільйонів живуть на 17,5 млн квадратних кілометрів. Різниця в площі – 45 разів.

З іншого боку, Росія гостро потребує інвестицій. Далекий Схід серйозно страждає від грошового голоду; народ звідти їде, робочих місць мало, простір неосвоєний, не вистачає грошей на будівництво портових споруд в кінці траси БАМ, не вистачає грошей на те, щоб побудувати термінали для доставки зрідженого палива в ту ж Японію, яка його потребує. Грошей у Росії немає, і Путіну вони дуже потрібні. А в Японії грошей багато, але нема куди інвестувати. Тому вони зацікавлені у розвитку економічних відносин. Це одна сторона – економічна.

Друга ж, звичайно, є політично-символічною. Для Японії і її прем'єра дуже важливо домогтися прогресу в питанні північних територій, а для Путіна – не втратити обличчя. Він сам створив систему цінностей "території передусім", і тому поступитися назад Японії цими чотирма островами Курильської гряди не може, але при цьому дуже потребує грошей. Тому сторони промацують один одного, розуміючи взаємну зацікавленість.

Для Путіна співпраця з Японією особливо важлива, оскільки він втрачає європейські інвестиції і змушений переорієнтуватися на Схід. Два роки тому він намагався налагодити співпрацю з Китаєм, але ця ініціатива нічим особливо не скінчилася. У Китаю і в самого зараз не найкраща економічна ситуація для серйозних інвестицій, тим більше – в ризиковані території, а Росія такою є.

Всі бачать проблеми з угодою про розподіл продукції на Сахаліні, коли західні компанії досить сильно вклалися, а потім їх звідти попросили. Так що японці і хотіли б укластися, але для них важлива політично-ідеологічна складова, а китайці не поспішають вкладатися, поки не отримають гарантій. Як мінімум – блокуючого пакета акцій у великих компаніях. Росія цих гарантій не дає.

Тому і починається пошук нових рішень, у тому числі і у відносинах з Японією. Виходячи з наявності спільних інтересів, ця гра не безнадійна, але вона дуже складна. Адже японському уряду важливо зробити як мінімум символічний прорив – повернути хоча б два острови. Втім, це буде прорив не тільки символічний, адже де острів, там і територіальна зона навколо острова. Може бути, там є запаси вуглеводнів, але навіть якщо ні, то це дуже непогана акваторія для видобутку риби, у чому Японія завжди була сильною.

Путіну важливо зробити вигляд, що він не програв в територіальному сенсі. Після Криму його авторитет в очах співвітчизників різко підскочив, але якщо він зараз поступиться островами Японії, більша частина "патріотичної громадськості" сприйме це як торгівлю Батьківщиною. Раціонально, звичайно, Росії з її обтяжливим територіальним багатством потрібно зрозуміти, що в сучасному світі територія – це не те, що автоматично приносить гроші, а те, що вимагає інвестицій. Далекий Схід потребує інвестицій, але поки їх не передбачається, а треба якось утримати там населення, не допустити депопуляції. Але якщо продати острови – в обмін на інвестиції прямі або перерахування в бюджет – це буде виглядати не дуже.

Тому непропорційно висока роль піару: японці повинні сказати своїм виборцям: "Ми повернули острови", а росіяни своїм: "Ми не поступилися". Сторони будуть шукати формули, які можна інтерпретувати по-різному: в Японії – як перемогу Японії, в Росії – як перемогу Росії.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Москва перетвориться на фронтове місто як той Білгород? Скабєєва налякала своїх гостей властивостями озброєнь, які США передають Україні (відео)

четвер, 25 квітень 2024, 9:52

"Російські пропагандисти ознайомилися зі списком озброєння, яке українці отримають від США, і тепер у прямому ефірі відсувають "червоні лінії" та шукають на карті місце для порятунку своїх сідниць, ближче до Північної Кореї", - іронізує журналіст Юрій ...

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...