Захід чинить безпрецедентний тиск на Україну: "Не виключаю того, що Путін може піти на реальне виконання Мінських угод", - Ілларіонов

До тих пір, поки діють мінські угоди і поки українське керівництво від них не відмовляється, Київ знаходиться в надзвичайно вразливому юридичному, політичному і дипломатичному становищі, вважає експерт.

Андрій Ілларіонов. Фото:gordonua.com

Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд зустрілася з президентом України Петром Порошенком, щоб отримати згоду на проведення виборів на окупованих територіях. Про це в коментарі виданню Гордон заявив колишній радник президента Росії з економічних питань, старший науковий співробітник Центру з глобальної свободи та процвітання Інституту Катона у Вашингтоні Андрій Ілларіонов, зазначають Патріоти України.

"Нуланд займається човниковою дипломатією: в Києві вона чинить тиск на українське керівництво, щоб отримати згоду на проведення виборів на Донбасі і, очевидно, визнання результатів цих виборів. А також, можливо, буде здійснювати подальший тиск для того, щоб змінити Конституцію України - позиція залишається колишньою.

В черговий раз проявляється небезпека Мінських угод. До тих пір, поки вони діють і поки українське керівництво від них не відмовляється, Київ знаходиться в надзвичайно вразливому юридичному, політичному і дипломатичному становищі. Зарубіжні великі держави чинять безпрецедентний тиск на українське керівництво з метою реалізації Україною Мінських угод незалежно від того, чи виконує Кремль свою частину зобов'язань", - вважає Ілларіонов.

Економіст підкреслив, що президент РФ Володимир Путін дійсно може почати виконання Мінських угод.

"У цій ситуації ще раз скажу: я навіть не виключаю того, що Путін може піти на кроки по реальному виконанню Мінських угод. Якщо він дійсно піде на виконання Мінських угод зі свого боку - часткове або навіть повне - в України не залишиться ніяких навіть моральних аргументів, чому українське керівництво утримується від виконання Мінських угод. Але буквальне виконання цих угод буде означати колосальний збиток для української державності, суверенітету і територіальної цілісності", - підкреслив Ілларіонов.

Він зазначив вміння Путіна здійснювати нестандартні і несподівані кроки.

"Путін здатний на нестандартні ходи, він не раз це демонстрував. Нестандартні ходи, які ставили в дуже скрутний, шоковий стан спостерігачів і учасників політичного процесу. Він чудово вибирає момент для того, щоб зробити жести або кроки, на перший погляд повністю протилежні тій політиці, яку він проводив до того", - упевнений Ілларіонов.

Колишній радник президента РФ припустив, що Путін може вивести свої війська з України.

"Я не гарантую, що це станеться, але не виключаю, що в умовах динамічної міжнародної обстановки Путін може піти як мінімум на часткове виконання Мінських угод під гарантії Німеччини і Франції, і навіть вивести російські війська, причому не жартома, а насправді.

Але в новій ситуації він поставить Україну в таке становище, коли аргумент про те, що Кремль не виконує Мінські угоди, буде втрачено. І тоді українське керівництво зіткнеться з набагато більш потужним тиском з боку так званих союзників по виконанню зобов'язань, які українське керівництво настільки необдумано взяло на себе в лютому 2015 року", - сказав Ілларіонов.

Мінські угоди не допоможуть Києву відновити контроль над окупованими територіями, переконаний економіст.

"Виконуючи Мінські угоди, Україна не відновить свій суверенітет над Східним Донбасом. Навіть якщо українським прикордонним загонам вдасться вийти на російсько-український кордон, територія, яку зараз займають сепаратисти, все одно може виявитися поза контролем Києва. Вона буде знаходитися де-факто, а може бути, і де-юре, під захистом європейських великих держав - Німеччини і Франції ", - додав Ілларіонов.

Він вважає, що в цьому випадку Україну змусять змінити Конституцію і визнати владу сепаратистів.

"У такій ситуації українське керівництво не зможе скористатися силовим ресурсом, щоб відновити суверенітет над цими територіями. Вийде ситуація, в якій Мінські угоди формально будуть виконані російською стороною, але Україна не відновить суверенітет над Східним Донбасом. Її змусять змінити Конституцію, визнати нову владу на Донбасі та контроль сепаратистів над частиною зовнішньої політики в сфері безпеки, як це прописано в Мінських угодах", - підсумував Ілларіонов.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 7 травня. Дівчата збиралися у найстаршої подруги і ворожили на суджених і долю

вівторок, 7 травень 2024, 7:05

Православна церква України 7 травня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Іоанна Зедазнійського та його учнів. За старим стилем сьогодні вшановують мучеників Саву Стратилата та Євсевія. 7 травня українці присвячували посіву овочів та зернових к...

Противник активно впроваджує нові системи організації та нанесення вогневого ураження в ході ведення бойових дій - Костянтин Машовець

вівторок, 7 травень 2024, 5:58

1. Дані по рівню падінню експорту озброєння та військової техніки (ОВТ) та оборонних послуг з ри-фи... . Джерело