Жінки на Січі з шаблею та гвинтівкою управлялись не гірше за своїх чоловіків, - блогер

В часи повстання Якова Острянина жив сотник, Семен Мотора. Його дружина Варвара була... снайпером.

Фото: uainfo

До свята Покрови я вирішив підготувати для вас цікаву розвідку. Про дівчат. А певніше, про жінок-козачок - адже Покрова - це все-таки жінка. Так пише блогер В'ячеслав Ільченко, повідомляють Патріоти України з посиланням на

"Фейсбук", продовжуючи:

"Так от, попри поширену легенду про чисто чоловіче братство Січі, жінки в козацтві далеко не пасли задніх. По-перше, існує гігантський пласт любовних пісень, які пов'язані із Січчю і козаками - і не всі вони описують козака як серцеїда, а зовсім навіть навпаки.

По-друге, існує чимало цікавих історичних згадок, які дозволяють припустити, що жінки на Січі все-таки були. І з шаблею та гвинтівкою управлялись не гірше за своїх чоловіків.

Д. Яворницький записав, наприклад, цікаву легенду під назвою "Могила Настіна". Це історія дівчини, яка поголила голову, і назвалась хлопцем, щоб попасти у військо.

Кілька років вона успішно вважалась козаком, і навіть керувала загоном. Смілива була майже до божевілля, через що і загинула - і лише тоді довідались, хто вона була насправді.

Втім, перевдягання жінки в хлопця, аби стати воєначальником - це цілком собі бродячий сюжет, ще з часів Жанни д'Арк. Може бути і казка.

А ось реальне історичне свідчення. В часи повстання Якова Острянина (1638 р.) жив такий кодацький сотник, Семен Мотора. Його дружина Варвара була... снайпером. Їй доручалось вистрілювати ворожий командний склад. В архіві Анджея Потоцького ця жінка зветься Варварою Кодак.

А в обороні Азова брали участь цілих 800 козачок, чуть-чуть не вистачило до повноцінного полка.

А дружина Богдана Хмельницького Ганна Золотаренко взагалі виконувала роль віце-президента. Існують навіть видані нею адміністративні розпорядження, за її підписом, а іще вона виконувала обов'язки скарбничого.

Ви іще думаєте, що гетьман - це виключно чоловіча посада?", - пише блогерю

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, - офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...

Про поточні події кількох крайніх діб на Куп'янському, Сіверському та Краматорському напрямках, - Костянтин Машовець

субота, 20 квітень 2024, 9:05

1. На Куп'янському напрямку противник, судячи зі всього, після перегрупування сюди військ 47-ї танкової дивізії (тд) продовжує "вивчати та знайомитись" із поточною ситуацією... Принаймні, на даний момент, сили й засоби угрупування військ (УВ) "Запад" а...