Журналіст розказав, що врятувало Харків від Путіна

Байдужість харків'ян та їхнє бажання уникнути будь-яких змін призводять до того, що у місті дуже складно влаштувати якісь серйозні заворушення.

Харків. Фото: http://koloro.ua.

Політична пасивність харків'ян і небажання справжніх змін допоможуть уберегти Харків від Росії. Про це заявив британський журналіст Пітер Померанцев, передають Патріоти України з посиланням на Politico.

"Во время революции и последовавшей за ней войны в Харькове – втором по величине городе Украины, расположенном всего в 40 километрах от границы с РФ – происходили жестокие столкновения между пророссийскими и проукраинскими группами. Сегодня Харьков – лакмусовая бумага того, сможет ли Украина остаться единой и провести реформы во время революции, или же Путин уничтожит страну изнутри", - пише він.

За його словами, спроби встановити у Харкові статус-кво, як правило, провалюються. "Цари запрещали украинские книги и образование – но Харьковский университет стал колыбелью украинского романтического национализма. Во время советского правления Харьков едва ли не больше всех пострадал от Голодомора – но впоследствии город с прохладцей воспринял инициативу сделать его символом украинского патриотизма", - повідомляє Померанцев.

За його словами, в деяких місцях Харкова виразно відчувається дух старої Москви. "В некотором роде пророссийские и проукраинские группы можно тоже назвать авангардными сектами этого города мечтательного прошлого. Удивляют не столкновения, которые пережил город, а то, что в целом их было мало; и это притом, что большая часть была спланирована извне", - говорить журналіст.

Він зазначає, як байдужа більшість харків'ян відреагували на вибухи, в яких загинули четверо проукраїнських громадян. Місто намагалися перетворити в аналог Сараєвого, розпочати громадянську війну, яка дозволила б Путіну вторгнутися і "врятувати" Харків від хаосу. Цей план провалився. "Харьков – это не так место резкого разделения надвое, как хаос безразличных, делающих все, что им вздумается мини-движений", - заявив Померанцев.

За його словами, політична пасивність і небажання справжніх змін приводять у лють демократичних активістів, одночасно це означає, що почати в місті заворушення непросто; пострадянський цинізм врятував Харків від Росії.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 28 квітня. Хто цього дня тішиться шастям

неділя, 28 квітень 2024, 7:50

Православна церква України 28 квітня за новим стилем вшановує пам'ять мучеників Максима, Квінтіліана, Зинона, Євсевія та багатьох інших. За старим стилем у свято сьогодні вшановують апостолів від сімдесяти Трохима, Аристарха і Пуда. У свято 28 квітня з...

Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя): Історія свята. Традиції та головні заборони дня

неділя, 28 квітень 2024, 7:15

Вхід Господній в Єрусалим (в українському народі традиційна назва - Вербна неділя). Це свято асоціюється з приходом весни і наближенням Великодня. Його завжди відзначають з радістю і нетерпінням, хоча історія дня зовсім не щаслива. Відзначають його в о...