Без образ, панове, вільна конкуренція: Українці тіснять суперників на ринку ЄС

Ринок ЄС має великий попит в аграрній продукції, тож успіх співпраці буде залежати від України.

Україна витіснила Індонезію у рейтингу ТОП-20 імпортерів продукції АПК в ЄС. Фото: 112.uaУкраїна впевнено нарощує експорт агропродукції в країни Європейського союзу. Так, за останні 12 місяців поставки українських продуктів АПК збільшилися на €561 млн (+15%) і склали €4,2 млрд, про це повідомляється у звіті Єврокомісії, інформують Патріоти України.

Таким чином, у період з травня 2015 по квітень 2016 за рахунок збільшення експорту в Євросоюз, Україна змогла піднятися з 8 на 7 місце в рейтингу ТОП-20 імпортерів ЄС, посунувши при цьому Індонезію.

У той же час, поставки європейської агропродукції в Україну за звітний період знизився на €79 млн (-5%) – до €1,4 млрд.

Є кілька причин збільшення поставок української агропродукції на ринок Євросоюзу. Вже два роки діє режим вільної торгівлі при експорті до ЄС, говорить директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан. Ще у квітні 2014 року були введені автономні торговельні преференції. При цьому, українським постачальникам знадобився деякий час на пошук нових партнерів і вихід на ринок.

Другим фактором може бути отримання дозволів на постачання продуктів тваринного походження, продовжує Мовчан. Так, тільки на початку цього року перші 10 українських компаній отримали дозвіл на постачання молочної продукції в ЄС.

Зіграло роль і обмеження доступу на російський ринок, додає експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Дарина Гриценко. Крім того, агресивна політика Росії, яка ускладнює логістику в країни Ближньої і Центральної Азії, змусила виробників переорієнтуватися на постачання в ЄС.

Обсяги поставок агропродукції в ЄС дійсно зросли, підтверджує директор ДП Укрпромзовнішекспертиза Володимир Власюк. За його словами, за I-квартал 2016 року обсяги експорту кукурудзи зросли на 34%, що принесло додатково €125 млн. При зростанні ціни всього на 3% на соняшникову олію, збільшення обсягів у I-кварталі також додали Україні €115 млн. І, незважаючи на падіння ціни пшениці на 19%, ця культура додала €36 млн.

Власюк каже, що за рахунок великого обсягу платоспроможного попиту, ринок ЄС здатний і далі поглинати продукцію, яка виробляється в Україні. Він прогнозує подальше збільшення обсягів поставок на цей ринок. І Україна буде обмежена тільки виробничими потужностями.

При цьому, зазначає Власюк, потрібно робити акцент на переробці. Наприклад, на продуктах переробки зерна. І це не мука чи макарони, а продукти глибокої переробки зерна. За його словами, з допомогою біотехнологій із зерна можна отримати сироп, глютен для випічки хліба та шрот для корму худоби.

"Сироп цікавий кондитерським компаніям, наприклад, Nestle. Таким чином, при виробництві цих продуктів, додаткова вартість з тони зерна збільшується зі $100 до $300", – підсумовує Власюк.

Українські військові можуть отримати шість видів доплат - розʼяснення Міноборони

вівторок, 7 травень 2024, 9:47

Для українських військовослужбовців передбачено шість видів додаткової винагороди. Сума виплат залежить від того, які завдання виконує військовий, яку посаду він обіймає та де саме він перебуває. Ці додаткові виплати є щомісячними і обчислюються пропор...

В українців почнуть забирати землю: Що потрібно оформити і які нюанси варто знати

вівторок, 7 травень 2024, 8:50

В Україні землю, на яку не оформлено право власності (невитребувана земельна частка), почнуть віддавати місцевим громадам. Початися цей процес має 1 січня 2025 року. Таким чином, українці або їхні спадкоємці, які не отримали відповідних документів, вв...