"Борги МВФ до наших онуків не доберуться" - Експерт пояснив, чи отримає Україна наступний транш від МВФ (відео)

За словами фінансиста, гроші від фонду будуть, якщо влада виконає своє "домашнє завдання". Насамперед, для того, щоб отримати інвестиції та стимулювати економічне зростання, потрібно провести приватизацію.

Сергій Фурса. Фото:YouTube

Про перспективи отримання траншу від Міжнародного валютного фонду та що буде, якщо Україна не виконає вимоги кредиторів, розповів фінансист та економічний експерт Сергій Фурса. Про це він повідомив в інтерв'ю каналу 24, інформують Патріоти України.

Про отримання траншу від МВФ

– МВФ створений для того, щоб такі держави, як Україна, витягувати з економічної кризи. Нереформування призводить до того, що проблеми залишаються невирішеними та накопичуються. Тому, підписавши меморандум з МВФ, наша держава сама зголосилась покращити свою економіку. Відтак це не потрібно валютному фонду, а насамперед Україні.

Транш ми мали отримати в кінці літа, чи на початку вересня 2017 року. Часто влада хизується, що вже є 4 позики МВФ, хоча українці б повинні вже мати 12. Це показує, як швидко ми рухаємось в напрямку змін. Тому гроші будуть, якщо влада виконає своє "домашнє завдання".

– Насамперед, для того, щоб ми отримали інвестиції та пішло економічне зростання, нам потрібно провести саму приватизацію. Про це представники фонду постійно говорять.

Борги України перед МВФ

– Борги МВФ короткі, тому до наших онуків вони не доберуться. На сплату дається всього 3 – 5 років. Але питання тут полягає не в сумі боргу: у Японії, наприклад, він становить 200% від ВВП, в нас навіть рівень боргу відносно ВВП зменшується – 75%, хоч на початку було понад 80%. Як це визначається: борг хоч і збільшується, але якщо ВВП України буде втричі більший, тому ми навіть не відчуємо його.

Ціни на газ

Для Гройсмана важливо, щоб ціни на газ не підвищувались, бо він трішки грає в популізм. Коректніше, коли ціни на паливо такі, як є на ринку: ті, хто можуть їх сплатити – роблять це, інші – отримують субсидії. Водночас, коли газ дешевий, держава субсидує всіх. Тому в перспективі українцям буде вигідно, щоб ціни на газ для населення були такими, як у промисловості.

– Не можу сказати, що в цьому питанні МВФ піде на поступки. Впринципі, питання в тому, що при різній ціні на газ процвітає корупція. Тому підвищення вартості газу буде. Питання в тому, чи Гройсман сторгується не на 30%, а на 20%. Однак все ж підвищення буде до травня 2018 року.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...