Буде не смішно: Які тарифи на газ приготував Яценюк з 1 квітня

"Протягом кількох років населення повністю перейде на ринкові тарифи. Швидше за все, частково вони будуть переглянуті вже з 1 квітня", - експерт.

Ринкові тарифи для населення частково будуть введені вже з 1 квітня. Фото: zn.ua.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк з 1 квітня анонсував наступний етап зміни енергетичних тарифів. Очікується, що рішення буде прийнято після узгодження Меморандуму з Міжнародним валютним фондом. Як зростуть ціни на газ, поки невідомо, але можна лише припускати, грунтуючись на перших результатах опалювального сезону і нинішніх тарифах, пише глава Комітету енергетичної незалежності України Іван Надеїн, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Промисловість

З 1 березня промислові підприємства будуть купувати газ по 7 342-8 385 гривень за тисячу кубометрів з урахуванням транспортних витрат і ПДВ. Ця категорія вже давно купує за ринковими цінами. Більш того, вартість газу для них в останні кілька місяців незначно знижувалася, тому передумов для зростання тарифів немає.

Бюджетні установи

Як і промисловість, бюджетники купують газ за ринковими цінами. Тариф для них становить 8 974 грн з урахуванням транспортних витрат і ПДВ.

Населення

За даними НАК "Нафтогаз України", середньозважена ціна на газ для населення становить близько 5 000 грн/тис. куб. м, 3 600 грн/тис. куб. м і 7 ??188 грн/тис. куб. м - в залежності від обсягів споживання.

"Але є одне "але" - система субсидій. Нею користуються більше 5 млн сімей, загальні витрати на компенсацію в 2015 році склали 24,5 млрд. гривень. Крім того, діюча система субсидій не стимулює знижувати енергоспоживання. Навпаки, багато хто намагається повністю спалити виділений їм обсяг газу. Очевидно, що довго так тривати не може. Ще якийсь час буде перехідний період, але протягом декількох років населення повністю перейде на ринкові тарифи. Швидше за все, частково вони будуть переглянуті вже з 1 квітня", - зазначив експерт.

Теплокомуненерго

Жителі багатоквартирних будинків точно повинні готуватися до нових тарифів. Ціни на газ для теплокомуненерго найнижчі - 2 994 гривень. У минулому році ТКЕ спожили близько 6 млрд. кубометрів, тобто ця категорія є одним із лідерів по виділеним на неї дотаціям. Держава весь рік перекривала різницю між ринковою ціною і діючими пільговими тарифами.

"Але це шлях у нікуди. ТКЕ продовжують заробляти на втратах, корупція нікуди не поділася, якість послуг як і раніше залишається на невисокому рівні. Тому ймовірність перегляду тарифів для ТКЕ вкрай висока", - вважає Надеїн. На його думку, альтернативи ринковим цінам на газ немає.

"Газ - такий же товар, як і всі інші. Будь-які хитрощі і спроби "полегшити" життя людям призводять до корупції, енергонеефективної економіки і крайньої залежність від імпорту. Тобто в результаті ми платимо подвійну ціну. Цей урок пора засвоїти і рухатися далі: не говорити про тарифи, а дивитися, де ми можемо знизити споживання газу, де відмовитися від нього і перейти на інші види палива", - підкреслив Іван Надеїн.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...