Долю ще одного проблемного банку вирішать найближчими днями

Platinum Bank не має легальних джерел для виконання програми капіталізації.

Platinum Bank. Фото: ZN.ua

Згідно з результатами стрес-тестування Platinum Bank вимагає колосальної докапіталізації. При цьому у фінустанови - єдиній з великих - немає ні прозорої структури, ні достовірно встановленого реального власника. І, як наслідок, - немає надійних легальних джерел коштів для виконання програми капіталізації, пише ZN.UA. Про це повідомляють Патріоти України.

На сайті НБУ акціонерами банку значиться 11 нерезидентів, за кожним з яких числиться менше 10% його акцій. Банк, судячи з результатів стрес-тесту є проблемним, а гроші з нього "вимиваються" на пов'язаних осіб. Коефіцієнт покриття заставами кредитів пов'язаних осіб, згідно з уже публічно озвученим даними, становить незначну частину норми.

Капітал Platinum Bank негативний, відповідно, таке перевищення досить небезпечно для стійкості банку. При цьому, фінустанова є глибоко збитковою - негативна різниця між чистими процентними доходами і витратами складе за даними діагностики НБУ 414 млн. грн. за підсумками 2016 року в 2017-му - 350 млн, в 2018-му - 325 млн.

Як зазначається в результатах стрес-тесту, "істотною причиною негативного процентного доходу є неринкові ставки ЮЛ великих позичальників станом на кінець 2015: 3,4% в нацвалюті, 1.6% в інвалюті". У Нацбанку повідомили, що "власником істотної участі в ПАТ "Платинум Банк" визнаний Борис Кауфман", незалежно від формального володіння", а пакет документів пана Кауфмана - як ключового власника Platinum Bank - дійсно знаходиться на розгляді в НБУ. Однак за даними видання в цьому пакеті немає ключової інформації. А саме: про джерела коштів на капіталізацію банку, яку Борис Кауфман повинен виконати до кінця поточного року: за даними регулятора негативний капітал Platinum Bank становить -163 млн грн.

У листі департаменту ліцензування НБУ зазначено, що у Кауфмана немає легальних джерел доходів: його володіння в ключовому активі, тютюновому дистриб'юторі "Тедіс-Україна", оформлено через збиткові компанії, які не мають власних коштів (статутний капітал складається з тисяч гривень).

При цьому, як повідомили в Нацбанку, постановою регулятора були внесені зміни в кінцеві терміни узгодження НБУ програм докапіталізації банківських установ - до 23.12.2016. І "в даний час НБУ здійснює верифікацію наданих банками, які потребують докапіталізації, планів капіталізації / реструктуризації". Банки, які програму не виконують - виводяться з ринку. Що і сталося з двома іншими установами, що мають разом з Platinum Bank негативний капітал - "Артемом" і "Траст".

В Україні пенсії перерахують за кілька днів: Кому підвищать на 520 грн

четвер, 28 березень 2024, 8:25

В Україні підвищать частину пенсій з 1 квітня. Максимальний розмір надбавки становитиме 520 грн. Йдеться про пенсіонерів у віці 65 років зі стажем не менш ніж 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.Про це йдеться в публікації видання "На пенсії",...

НБУ може відмовитися від прив’язки курсу гривні до долара: Що це означає

четвер, 28 березень 2024, 6:56

Зростання ролі євро у розрахунках в Україні може призвести до того, що в недалекому майбутньому Національний банк відмовиться від долара як основної валюти курсової прив’язки, передають Патріоти України. Згідно з повідомленням, Рада оверсайту індикатор...