Екстраприбуток монополіста: Економісти підрахували, скільки зайвого заробить "Нафтогаз" на підвищенні комуналки

За розрахунками аналітиків ціна на український газ не повинна бути більшою 3500 грн. за 1000 кубометрів.

Ілюстрація:rivne1.tv

Як відомо, весь газ, який споживається Україною ділиться на дві частини. Перша - газ українського видобутку (в минулому році на нього припало 55% усього споживання). Про це йдеться на сайті Страна, інформують Патріоти України.

Скільки він коштує можна подивитися, наприклад, за даними експертизи аналітиків «Публічного аудиту». Наочно вони показані в інфографіці.

Тобто, ціна на український газ не може бути більше 3500 грн. за 1000 кубометрів. А зараз, нагадаємо, 6 879 грн.

Друга частина - це імпортний газ (в минулому році - 45%). Якщо Україна планує закуповувати газ у Росії за ціною 177 доларів за тисячу кубів, це приблизно 4425 гривень.

Плюс ПДВ і ціна на транспортування, виходить близько 6000 грн. Тобто також менша за ту ціну, за якою продає "Нафтогаз" споживачам.

Якщо ж скласти обидва види газу виходячи з пропорцій його споживання, то вийде трохи менше 5000 гривень за тисячу кубів з урахуванням всіх витрат і навіть невеликої маржі "Нафтогазу". Тобто виходить, що загальна націнка буде близько 30%. Досить багато як для монопольної торгівлі стратегічним продуктом.

Щоб уникнути дефіциту: Фінляндія хоче побудувати завод з виробництва тротилу

неділя, 5 травень 2024, 15:05

Уряд Фінляндії має намір якнайшвидше побудувати на своїй території завод із виробництва тротилу, аби надолужити дефіцит боєприпасів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, та просить допомоги в НАТО. Про це повідомляють Патріоти України з по...

Процес запущено: Кредитори України втрачають терпіння і хочуть добитися виплат відсотків за боргом, - WSJ

неділя, 5 травень 2024, 9:56

Компанії BlackRock та Pimco сформували комітет та найняли юристів для ведення переговорів з Україною. Вони прагнуть отримати до 500 млн доларів річних у вигляді відсоткових платежів. Про це пише видання "Обозреватель" з посиланням на The Wall Street Jo...