''Газпром'' вже не потрібен: Китай почав видобуток газу

Це означає, що Москва фактично втратила останню надію на нові ринки збуту газу.

Ілюстрація: static.zebra.lt

Свідомо провальний російський проект "Сила Сибіру", в рамках якого планувалося продавати хоча б за безцінь природний газ по трубопроводу в Китай, остаточно втратив всякий економічний зміст. Головна китайська топливоенергетина компанія Sinopec Group урочисто відрапортувала про запуск в комерційну експлуатацію найбільшого в Піднебесній родовища сланцевого газу в провінції Сичуань. Його виробнича потужність становить 5 мільярдів кубометрів на рік, повідомляють Патріоти України з посиланням на китайське видання China Daily.

І це, підкреслюють в Sinopec Group, тільки початок. Вже до 2017 року тут планується подвоїти видобуток вуглеводневої сировини, довівши загальну потужність південно-західного газоносного басейну до 10 мільярдів кубометрів на рік. Втім, і теперішнього видобутку більш ніж достатньо для задоволення щоденних потреб приблизно 32 мільйонів осіб.

Масштаби не можуть не вражати: Китай після запуску в експлуатацію родовища Фулін вийшов на друге місце в світі з видобутку сланцевого газу. Перше поки займають США, проте вже в 2017 році, після запуску другої черги газоносного родовища, ситуація радикально зміниться. До слова, КНР володіє найбільшими у світі розвіданими родовищами сланцевого газу: на сьогодні їх запаси становлять 26 трлн кубометрів, і геолого-розвідувальні роботи успішно продовжуються.

Крім уникнення залежності від імпорту з Росії, розвиток видобутку сланцевого газу в Китаї вирішує і ще одну проблему - екологічну. Не секрет, що використання кам'яного вугілля для отримання електроенергії суттєво шкодить атмосфері, що, до слова, підтверджує і небезпечний смог у Пекіні та інших великих містах. Запуск в експлуатацію газового родовища Фулін дозволив китайській владі накласти давно плановані обмеження на видобуток у країні кам'яного вугілля. У перспективі, у міру розвитку власного газовидобутку, від застарілого виду палива планується відмовитися повністю.

Єдиним, хто неминуче постраждає від такого розвитку подій, буде російський "Газпром", який китайські газовидобувачі позбавили останньої надії на гарантований збут. До слова, налагодити його в Москві намагаються всіма можливими способами, включаючи і надання 20-відсоткової знижки на газ для України, якій в Кремлі ще зовсім недавно погрожували повним припиненням поставок цього виду палива. Навіть глава "Газпрому" Олексій Міллер був змушений зізнатися президенту Росії Володимиру Путіну, що обсяги газу, який видобувається, істотно перевищують скромні можливості його продати, і час вести мову не про розвідку нових свердловин, а про консервацію і навіть повне закриття існуючих.

В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, цигарками та пальним: Чого чекати

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:50

В Україні запровадять нові правила виробництва та обігу підакцизної продукції. Йдеться про алкоголь, тютюнову продукцію та пальне. Норми ліцензування торгівлі та виробництва таких товарів буде прописано в абсолютно новій редакції старого закону, який д...

Пенсійний фонд радить деяким українцям відмовитись від пенсії: У чому причина і чи це може бути вигідним

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:30

Людям, які досягли 60 років, вигідно продовжувати працювати й вийти на пенсію пізніше. У такому разі можна отримувати більші виплати. Про це нагадують у Пенсійному фонді України, передають Патріоти України. У відомстві наголошують, що право на призначе...