Гібридна економіка: Чому Україна й досі торгує з РФ (інфографіка)

За данини експертів, український виробник тягнеться до Росії, тому що саме там може реалізувати свою технологічну продукцію, яка в Євросоюзі поки що на рівних конкурувати не може.

Ілюстрація:VXZone.com

У Мінекономіки вихваляються значним збільшенням експорту українських товарів за перше півріччя. Правда, імпорт з Росії зріс ще більше. Тому видання Деловая столица вирішило проаналізувати торгівлю з північним "гібридним" сусідом з точки зору економіки - що продаємо, що купуємо, чому зростає оборот і чи добре це для України, зазначають Патріоти України.

Угоди зі світом

Для початку подивимося, на чому взагалі наша країна заробляє і чого найбільше купує за кордоном. Загальна статистика експорту виглядає непогано: за даними Держстату, за перші шість місяців ми продали за кордон товарів на $20,7 млрд порівняно $16,7 млрд в першому півріччі 2016- го. Правда, як завжди, пішло більше сировини і продукції з невисокою доданою вартістю. Найбільше відвантажили світу наш АПК разом з харчовою промисловістю (42,1% від усього експорту) і металургійний комплекс (23%). Експорт по цих групах зріс на чверть в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. На третьому місці зі значним відривом машинобудування (11,4%).

А купила Україна товарів ще більше - на $22,5 млрд. Це в першу чергу продукція машинобудування (майже 30% імпорту) і лише на другому місці мінеральні продукти включно з нафтою і газом (24,5%). Третя стаття імпорту - товари хімпрому і пов'язаних з ним галузей (14,1%).

Зате на послугах ми заробляємо вдвічі більше ніж витрачаємо: $5 млрд проти $2,5 млрд. Найрозвиненіші - транспортні, які приносять Україні понад 55% доходу від всього експорту послуг, в першу чергу завдяки українській ГТС. На другому місці телекомунікаційні, комп'ютерні та інформаційні послуги (16,1%, і це не враховуючи величезної "тіньової" виручки в IT-галузі), а на третьому - послуги з переробки матеріальних ресурсів (13,9%).

У той же час Україна найбільше замовляє державні та урядові послуги (26,3%), це, наприклад, послуги пов'язані з правосуддям, діяльністю міжнародних організацій і військових представництв. На транспортні та ділові припадає 20,3% і 13,2% всіх імпортованих послуг.

Грошове питання

Головним торговим партнером України залишається Російська Федерація, якщо хитро не об'єднувати всі держави Євросоюзу в "одного партнера", як люблять робити профільні відомства. Росія очолює ТОП-5 країн для українського товарного експорту з показником в $1,93 млрд - 9,4% всіх продажів за перше півріччя. За нею йдуть Туреччина, Польща, Італія та Індія. Північний сусід - явний лідер і в споживанні українських послуг: від нього Україна отримала третину всієї виручки - $1,64 млрд. Далі з великим відривом США, Швейцарія, Німеччина і Великобританія. Зрозуміло, що це не найкраща роль для Росії, яка веде проти України гібридну війну.

Хоча, можливо в умовах "гибридности" великі продажі в Росії - це скоріше плюс. Адже ми реалізуємо там свої товари (головне, щоб не призначені для військових цілей) і отримуємо за них гроші, які по суті є вливаннями в українську економіку. А багато з цих товарів поки нереально продати на більш конкурентних ринках того ж Євросоюзу.

Якщо ж говорити про послуги, то це в першу чергу транзит газу, за який будь-яка, сама патріотична українська влада завжди буде боротися до останнього, усіма силами гальмуючи запуск "Північного потоку - 2".

Інша справа імпорт, який в даному випадку не що інше, як вливання українського бізнесу в російську економіку, а значить і до держбюджету країни-агресора. Найприкріше, що товарний імпорт в Росію перевищує експорт більш ніж на мільярд "зелених" ($2,99 млрд проти $1,93 млрд). Такими темпами ми з легкістю поб'ємо показники товарообігу з Росією за минулий рік (експорт - 3,59 млрд, імпорт - 5,14 млрд). Про це пишуть багато ЗМІ, але не все так погано. Мало хто уточнює, що за підсумками першого півріччя в торгівлі з росіянами ми вийшли на позитивне сальдо. Адже є ще послуги, яких Росія замовила у нас на $ 1,44 млрд більше ($1,65 млрд проти $208 млн).

Хто на чому заробляє

Тепер подивимося, чим саме Україна і Росія торгують один з одним. Найбільше ми продаємо росіянам продукції машинобудування - на $ 591 млн (понад 30% всього експорту в цю країну), причому левова частка - це двигуни, котли і в рази менше транспортних засобів. Багато Україна відвантажує в Росію чорних металів (на $ 366 млн) і виробів з них (на $ 107 млн). Третя за величиною стаття експорту - продукція неорганічної хімії загальною вартістю $ 285 млн. У той же час, у зв'язку з продовольчими санкціями, Україна практично не продає в Росію продукцію сільського господарства і харчової промисловості.

За сферою послуг Держстат поки дає докладну інформацію тільки за перший квартал поточного року, але ніяких сюрпризів тут бути не може - більше 90% доходу Україна отримує від Росії за транспортні послуги, в першу чергу за перекачку газу. Ще 5-6% припадає на телекомунікаційні і ділові послуги.

Структура українського імпорту з Росії прогнозовано відрізняється. В першу чергу ми закуповуємо паливо, включаючи нафту і продукти її перегонки, на $ 1,23 млрд (42% всього імпорту), в другу - продукцію машинобудування на загальну суму $ 385 млн, в основному паливні елементи для ядерних реакторів, а також двигуни і запчастини до них. На третьому місці - закупівля добрив на суму в $ 354 млн. Майже на $ 150 млн Україна імпортує у північного сусіда чорні метали і стільки ж пластмаси і полімерних матеріалів. Крім того, від росіян нам потрібні транспортні, ділові, в меншій мірі телекомунікаційні та фінансові послуги.

Машини проти сировини

Важлива особливість українського експорту в Росію - його технологічність, у всякому разі, коду мова йде про продукцію машинобудування.

Сировина йде на другий план. З цієї точки зору російський ринок дуже важливий для нашої економіки, адже Євросоюз орієнтується на нашу продукцію з меншою доданою вартістю.

Так, Польща, яка є одним з головних торговельних партнерів України в ЄС (експорт - $ 1,3 млрд, імпорт, $ 1,5 млрд) в першому півріччі найбільше купила наших чорних металів на $ 226 млн, а також багато іншої сировини - руд, шлаків і золи на $ 146 млн. При цьому з українського машинобудування поляків серйозно цікавлять тільки електричні машини і апаратура, яких вони придбали на $ 150.

Німеччина (експорт - $ 723 млн, імпорт - $ 2,6 млрд) проявляє більше інтересу до нашого машинобудування, купивши електричних машин, двигунів і котлів на $ 246 млн. Але ці цифри все ж не йдуть в порівняння з обсягом продажів такої продукції в Росію, тим більше що другий після Польщі клієнт України в ЄС Італія (експорт - 1,2 млрд, 667 млн) сконцентрувалася майже виключно на наших чорних металах і аграрці.

В цілому з $8,2 млрд, на які в першому півріччі країни ЄС купили українських товарів, 32,8% приходиться на продукцію АПК і харчової промисловості, 21% - металургійного комплексу і тільки 15,2 - машинобудування. І хоча останнім в торгівлі з ЄС принесло майже вдвічі більше грошей ніж з Росією ($ 1,1 млрд проти $ 591 млн), це тільки тому, що база порівняння майже цілий континент.

Причому Європу, на відміну від Росії, цікавить в основному електричні машини. З іншими розробками на високотехнологічний ринок ЄС поки важко пробитися. Звичайно, можна дивитися і в іншу сторону, але не факт, що там знайдеться гідний попит на наші машини. Так, один з найбільших азіатських експортерів з України Індія купила у нас жирів і рослинних олій на $808 млн, а ось продукції машинобудування - всього на $30 млн.

Виходить, що український виробник тягнеться до Росії, тому що саме там може реалізувати свою технологічну продукцію, в такому експорті немає нічого поганого Інша справа, що закупівлі в агресивного сусіда потрібно по можливості мінімізувати. Втім, це складно, тому що наша економіка, що розвивається, "жадає" енергетичних ресурсів.

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...