Грошей немає: "Спецбанку" Путіна потрібна допомога в сумі $ 18 млрд - Bloomberg

Санкції продовжують діяти.

Емблема банку.

Російський Зовнішекономбанк - материнська структура Промінвестбанку - потребує програми порятунку об'ємом 1,3 трлн рублів ($ 18 млрд). Про це пише Bloomberg, повідомляють Патріоти України з посиланням на ЛІГА.net.

Агентство відзначає, що банк довгі роки використовувався президентом країни-агресора Володимиром Путіним для "спеціальних проектів" - олімпіади в Сочі, фінансування різних покупок в Україні або надання допомоги наближеним олігархам. Банк користувався державною підтримкою для отримання вигоди в західних ринках, щоб потім скерувати її на державні ж проекти.

Торік банк потрапив у санкційні списки Заходу у зв'язку з військовою агресією РФ проти України. З цього моменту він припинив видавати кредити. "Уряд не може залишити його (ЗЕБ - ред.) наодинці з проблемами, викликаними фінансовою та економічною ситуацією в країні, кажучи прямо - різноманітному санкційному тискові", - заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв на засіданні ради директорів банку 22 грудня.

На даний момент заборгованість банку становить $ 16 млрд. На ринку вісім випусків його євробондів у доларах, два в євро, один у швейцарських франках. У 2016 році йому належить виплатити $ 7,3 мільярди і джерело може бути тільки одне- держава.

Розмови про відставку глави ЗЕБу Володимира Дмитрієва йдуть давно, проте активізувалися після чергового звернення банку до влади за фінансовою допомогою. Чиновники визнають, що ЗЕБ перетворився на чорну діру, незрозуміло - з власної вини або з вини уряду. Проте ще при створенні держбанку уряд допустив помилку, не розмежувавши неринкові активи і активи, "більш-менш працюючі", кажуть вони.

Сам Дмитрієв вважає, що банк постраждав від надійшовшої зверху директивної вимоги купувати неринкові активи, і йти, схоже, не збирається. Відзначимо, Зовнішекономбанк було засновано за часів НЕПу, в 1922 році як Рускомбанк. У 1988 році він отримав нинішню назву.

У 2007 році Володимир Путін влив у банк 180 млрд рублів ($ 7,3 мільярдів на той момент) і отримав контроль над радою директорів. Під час кризи 2008 року банк отримав +1,25 трильйонів рублів ($ 50 млрд), які належало влити у фондовий ринок, щоб зупинити його обвалення.

У 2009 році ЗЕБ витратив $ 8 млрд на угоди, що дозволяють неназваним громадянам РФ купити сталеплавильні заводи у східних регіонах України. У документах банку такі статті витрат позначені кодовими словами "Конвалія", "Ірис". У 2013 році Дмитрієв дав інтерв'ю державним каналам РФ, в якому назвав ЗЕБ рятівником української металургії.

Гібридна армія РФ завдала істотної шкоди більшої частини цих придбань. За словами топ-чиновників РФ, невідомо, що з цього приводу робив ЗЕБ і чи намагався він якось повернути свої активи, оскільки угоди з покупки були визнані офшорними.

ЗЕБ також прийняв участь в історії з "бондами Януковича". Нагадаємо, Кремль відмовився брати участь у реструктуризації частини зовнішнього боргу України і вимагає погасити бонди, продані екс-президентом Віктором Януковичем Володимиру Путіну за підсумками закритої особистої зустрічі в кінці 2013 року.У наприкінці жовтня джерело повідомило, що Зовнішекономбанк хоче взяти борг України на себе і потім ці папери вкласти в капітал дочірнього Промінвестбанку.

Росія атакувала енергооб’єкти у шести областях України - ввечері можливі обмеження споживання

середа, 8 травень 2024, 10:30

Ворог атакував об’єкти енергетичної інфраструктури у 6 областях. У вечірні години можливе застосування обмеження споживання електроенергії. Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України. "Ворог масовано атакував об’єкти генерації та пере...

Рекордні поставки нафти в обмін на надії колись отримати "дзвінку монету": РФ не змогла вивести з Індії кошти на десятки мільярдів доларів, що скупчилися на місцевих рахунках у рупіях

середа, 8 травень 2024, 9:05

Лише протягом 2023 року Росія наростила поставки в Індію нафти та нафтопродуктів до $50 млрд. Однак забирати їх в місцевій валюті немає сенсу, А в долари, євро, юані Індія конвертувати не може і не хоче. Більшість індійських рупій із мільярдів, які нак...