Хіти тижня. Підніжка для "Роснефти": The Wall Street Journal розповів про новий "сюрприз" Кремлю

У квітні американські конгресмени звернулися в Мінфін США, висловивши побоювання, що дефолт Венесуели може призвести до того, що Росія може отримати контроль над шостим за величиною НПЗ у США.

Американці вирішили підставити підніжку "Роснефти". Ілюстрація: РБК.

Адміністрація президента США Дональда Трампа заблокує угоду з отримання російською компанією "Роснефть" контролю над Citgo, американською "дочкою" державної нафтогазової компанії Венесуели PdVSA. Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на високопоставлене джерело у Білому домі, передають Патріоти України.

За його словами, США готові діяти "з метою захисту національної безпеки". Також він зазначив, що якщо "Роснефть" отримає контрольний пакет акцій, це може спровокувати низку юридичних наслідків для Citgo з погляду її статусу.

Видання нагадує, що "Роснефть" отримала від венесуельської компанії 49% акцій Citgo як забезпечення по кредиту на суму $1,5 млрд, виданим у 2016 році. The Wall Street Journal зазначає, що у США стурбовані переходом нафтопереробних заводів Citgo під контроль "Роснефти", оскільки на Citgo припадає приблизно 5% всіх нафтопереробних потужностей у США. Їй належать три НПЗ, мережа заправних станцій, дев'ять трубопроводів і 48 терміналів для зберігання нафти.

У липні 2017 року з'явилося повідомлення про готовність "Роснефти" обміняти право на закладені акції на угоди про участь компанії в нафтових і газових родовищах і угоду про постачання палива. Голова компанії зазначав, що "Роснефть" не збирається встановлювати контроль над Citgo.

У квітні американські конгресмени звернулися в Мінфін США, висловивши побоювання, що дефолт Венесуели може призвести до того, що права власності на Citgo можуть перейти "Роснефти" і, таким чином, Росія може отримати контроль над шостим за величиною НПЗ у США і можливість "впливати на ціни на бензин для американського народу", повідомляла Latin American Herald Tribune.

У серпні джерела Reuters заявили, що після скорочення фінансового співробітництва з Китаєм влада Венесуели зблизилася з Росією, яка кредитує Каракас в обмін на доступ до нафтових родовищ.

За інформацією агентства, з початку року таємні переговори ведуться між державною нафтовою компанією Венесуели Petroleos de Venezuela і "Роснефтью". Готівкові гроші російської компанії вже допомогли президенту Венесуели Ніколасу Мадуро в запобіганні дефолту або політичного перевороту. Reuters підрахувало, що з 2006 року російська влада і компанія "Роснефть" перерахували Каракасу $17 млрд кредитів. Офіційних даних про це Венесуела не публікує.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...