"Кооперативна схема": Людям Кернеса і сумнівним забудовникам планують безкоштовно віддати землю в Харкові, - розслідування

У Харкові подібна схема виділення безкоштовно земель кооперативам існує з 2008 року.

Геннадій Кернес. Фото: novostimira.com.ua.

Депутати Харківської міськради планують на сесії 24 лютого надати дозвіл трьом обслуговуючим кооперативам. на розробку проектів землеустрою щодо відведення п’яти земельних ділянок загальною площею 6,38 га. Про це йдеться у проекті рішення, який є у розпорядженні Наших грошей, передають Патріоти України.

Так, три дозволи на розборку документів для подальшого безкоштовного відведення земельних ділянок планує отримати обслуговуючий кооператив «Житлово –будівельний кооператив «Еревія». Він претендує на три земельні ділянки по Лозовеньковському проспекту, 56 загальною площею 4,92. Засновниками кооперативу є Людмила Гудкова, Дмитро Певко, Юрій Кисельов, Ольга Марфич та Сергій Харченко.

Раніше цей кооператив вже отримав безкоштовно від міськради декілька ділянок, зокрема на Білгородському шосе, а серед його засновників раніше був родич депутата міськради від партії «Відродження» Ігора Аріха – Денис Аріх. Кооператив зарєстрований на вул. Котлова, 216 – це адреса масової реєстрації подібних кооперативів, які пов’язані з родиною Аріх.

Людмила Гудкова є засновником декількох кооперативів. Так, у ОК «ЖБК «Фортеця» її партнером є Олександр Коровкін. Останній є одним з найбільш успішних бізнесменів Харкова часів Кернеса. Він є засновником ТОВ «Дімаріс», яке фактично володіє Центральним ринком та ТОВ «Фірма «Діана», яке володіє Сумським ринком, де його партнером є син Кернеса Даніїл Прівалов.

Коровкін є засновником понад десяти кооперативів, які отримали безкоштовно землю, де його партнерами є також люди, наближені до Кернеса. Наприклад, партнер Коровкіна по ТОВ «Дімаріс» – комерційний директор Парку Горького Андрій Шаптала. Вони разом також є засновниками ОК «ЖБК «Нефа», ОК «Гаражно-будівельний кооператив-2008», ОК «Гаражно-будівельний кооператив-2010», ОК «ЖБК «Самшит», ОК «ЖБК «Бархани», тощо.

В ОК «ЖБК «Міленіум» деякий час партнером Коровкіна була засновниця ТОВ «Фьорд», яке володіє Кінним ринком, Ольга Солоп. В ОК «ЖБК «Легенда» партнерами Коровкіна виявилися Сергій Голубєв й Ольга Кириллова. Це співвласники готелю «Національ», у якому мешкає Кернес. Кириллова також володіє часткою «7 Каналу», власником 40% якого до цього року також був Кернес.

Дмитро Певко також разом з Денисом Аріхом був співзасновником ОК «ЖБК «Вправний господар», який безкоштовно отримав землю на вул. Лозовеньківській. Ольга Марфич та Юрій Кісельов є засновниками ОК «ЖБК «Парк Хаус» й володіють одним з найбільш елітних котеджних містечок у Харкові, який знаходиться на території Лісопарку.

ОК «ЖБК «Англійський квартал» хоче отримати дозвіл на розробку документів щодо відведення земельної ділянки ,яка знаходиться на бульварі Грицевця,13 і площа якої складає 0,77 гаЗасновниками кооперативу є Олег Туранський, ТОВ «Дойче Машинері Технолоджі», ТОВ «Фірма «ХГС-Бетон». Серед бенефіціарів, окрім Туранського, є Галина Лось. Директор кооперативу – Вячеслав Василько.

Туранський й Лось разом володіють ТОВ «Агенство нерухомості «Мієль-Україна». Вячеслав Василько був директором фірми «Екіпаж», яка мала побудувати дві 24-поверхівки на Комсомольскому (Григоровському шосе) ще в середині 2000-х. Але справа не була доведена до кінця. Підприємство майже збудувало лише один будинок, який за борги відібрав банк. А люди, які купили квартири на стадії будівництва, отримали можливість вселитися тільки у 2015 році.

Василько був помічником двох депутатів від СПУ у 5-му созиві – Сергія Червонописького та Володимира Тарасова. Також ОК «ЖБК «Побратим» просить надати йому дозвіл на розробку документації щодо безкоштовного відведення земельної ділянки для будівництва багатоквартирного будинку по вул. Малій Кольцевій,3. Площа ділянки – 0,68 га.

Засновниками кооперативу є Сергій Брусенцев, Сергій Гайдуков, Андрій Носач, Дмитро Савченко, Денис Семенюк. За даними віце-губернатора Тетяни Овінникової, ці люди є учасниками АТО.

Нагадаємо, що Житловий кодекс УРСР, який до цього часу діє в Україні, дозволяє житлово-будівельним кооперативам отримувати безкоштовно землю для побудови багатоквартирного житла. Але Кодекс висуває декілька вимог до учасників ЖБК: його члени повинні постійно проживати у місті, де буде будуватися житло, потребувати поліпшення житлових умов і стояти у квартирній черзі. А ще стояти на обліку бажаючих вступити до кооперативу при підприємстві, установі, організації або виконкомі ради. Членів кооперативу має бути щонайменше п’ятеро, але загалом стільки ж, скільки і квартир у запланованому будинку. Вік членів кооперативу – до 30 років.

Тож, є питання щодо законності надання дозволів на виділення землі ОК «ЖБК «Еревія» та ОК «ЖБК «Англійський квартал». У Харкові схема виділення безкоштовно земель кооперативам існує з 2008 року. За цей час було виділено майже 1000 га на суму понад 4,3 млрд. грн.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...