Люта ненависть: Росія влаштувала потужні кібератаки на українські обленерго

Приводом могла послужити енергетична блокада окупантів у Криму.

У грудні українські постачальники електроенергії були атаковані хакерами. Ілюстрація:uaport.net

У грудні хакери здійснили проти українських постачальників електроенергії кілька потужних кібератак, здатних вивести їх з ладу. За даними агентства, мова йде про Прикарпаттяобленерго і ще як мінімум два підприємства, в мережах яких були виявлені ідентичні шкідливі програми. Про це повідомило агентство Reuters, зазначають Патріоти України.

Компанія Прикарпаттяобленерго повідомила про збій 23 грудня, внаслідок чого проблеми з постачанням електроенергії спостерігалися на території всієї області, включаючи Івано-Франківськ. «Служба безпеки України звинуватила в кібератаці Росію, а Міністерство енергетики та вугільної промисловості створило спеціальну комісію, яка повинна була провести розслідування", - відзначає агентство. Саме підприємство заявило тоді про "втручання" в роботу системи. Кремль ніяк не прокоментував інцидент.

За даними експертів комп'ютерної безпеки, напад на Прикарпаттяобленерго може стати першим випадком, коли за допомогою кібератаки вдалося припинити електропостачання. "Вперше ми маємо доказ і можемо пов'язати шкідливу програму і конкретний збій в роботі системи", - заявив старший дослідник Trend Micro Кайл Вілойт.

Хакери використовували шкідливе ПЗ на платформі BlackEnergy, що дозволило їм отримати доступ до мереж і інсталювати програму KillDisk, здатну видаляти і перезаписувати файли. Точне призначення KillDisk ще не встановлено: безпосереднє вчинення атаки або її маскування.

Українцям у травні перерахували пенсії - для отримання надбавки потрібно виконати дві умови

понеділок, 6 травень 2024, 16:24

В Україні з 1 травня 2024 року змінилися розміри пенсій для тих, хто виконав дві умови: досяг певного віку та отримував не більше 10 340 грн. Такі пенсіонери тепер можуть отримувати прибавки в розмірі від 300 до 570 грн на місяць, передають Патріоти Ук...

Завищені платіжки за світло: Українцям пояснили, чому в квитанціях можуть з’являтися "фантастичні" показники

понеділок, 6 травень 2024, 14:44

Українці часто дивуються цифрам, які з'являються в платіжках за електрику: начебто користувалися електроприладами як завжди, а платити вимагають набагато більше. Енергетики зазвичай все пояснюють неуважністю споживачів, які приймають "пропоновану плату...