Моментально у море: Росія вичерпала тіньові резерви валюти

Дефіцит валюти обіцяє падіння рубля навіть при стабільних цінах на нафту.

Рубль продовжить падіння. Ілюстрація: Aktiv.com.ua.

Російські банки продовжують фіксувати відтік валюти з клієнтських рахунків, при цьому можливості покривати його за допомогою накопичених за кордоном резервів вичерпані, повідомляється в огляді банківського сектора Райффайзенбанк. Новину передають Патріоти України.

У жовтні з клієнтських рахунків витекло 2,2 млрд доларів, ще 1,4 млрд пішло на погашення боргів перед ЦБ і західними кредиторами. Запаси валюти на рахунках і депозитах в іноземних банках склали на кінець місяця 47 млрд доларів, а якщо відняти борги - 28,5 млрд доларів. Ці гроші - ліквідні активи в іноземних юрисдикціях - можна вважати свого роду "непублічними резервами" Росії, говорить аналітик Райффайзенбанку Денис Поривай.

З початку року банки активно спалювали ці тіньові резерви: валюта надходила в Росію і конвертувалась в рублі, що підтримувало курс в умовах дефіциту нафтодоларів. За оцінкою Райффазенбанку, з початку року такий приплив склав 25 млрд доларів, і на нього було витрачено 34% валютних запасів. Тепер же процес зупинився (в жовтні приплив був нульовим) і тривати не може: маючи 28,5 млрд доларів на власних рахунках, російські банки винні клієнтам (на рахунках) 42 млрд доларів.

"Звідси випливає, що основний потенціал для ввезення валюти російськими банками з-за кордону вичерпаний", - попереджає Поривай. Тепер для закриття валютних "дірок" банкам доведеться розпродавати наявні у них євробонди - ця тенденція вже набирає обертів: у жовтні від таких операцій було виручено 2,3 млрд доларів (після 1 млрд у вересні).

Але і тут можливості обмежені. "У разі великих продажів це буде супроводжуватися підвищенням доходностей і, як наслідок, призведе до підвищення вартості валютної ліквідності на локальному ринку", - говорить Поривай. Ситуацію посилює пік погашень зовнішнього боргу - в грудні, згідно з графіком ЦБ, на Захід належить повернути 13,4 млрд доларів, тоді як приплив по поточному рахунку складе лише 1,9 млрд доларів (оцінка Райффайзенбанку).

Дефіцит валюти, як вважає Поривай, обіцяє падіння рубля навіть при стабільних цінах на нафту. При 45 доларів за барель Brent потрібний для зведення валютного балансу курс складе 73,2 рубля. Падіння до 40 доларів за барель вимагає курсу в 82,5 рубля за долар, а щоб утримати поточні позначки (65,9 рубля), нафта повинна подорожчати до 50 доларів за барель.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...