Москва готується до гірких років: Нафта готова до довготривалого цінового обвалу

​Світовому ринку нафти доведеться пережити новий виток падіння цін після того, як угода по скороченню видобутку, укладена між Росією і країнами ОПЕК, завершиться.

Ілюстрація:Galfinance

Таку оцінку заклав Банк Росії в макроекономічний прогноз на найближчі три роки, опублікований в грудневому Доповіді про грошово-кредитну політику. Про це пише finanz.ru, передають Патріоти України.

Угода ОПЕК +, яка була укладена в грудні минулого року і з того часу двічі продовжувалася (останній раз - на весь 2018 рік), - по суті єдина сила, яка утримує котирування нафти від зниження: в наступному році навіть відмова країн-експортерів від видобутку 1,8 млн барелів на день не зможе викликати їх подальшого зростання - в середньому російська Urals буде коштувати 55 доларів за барель, прогнозує ЦБ.

Це відповідає середньому значенню за 2017 рік, але нижче поточних котирувань майже на 13% (63,2 долара за барель).

У 2019, коли термін дії угоди закінчиться, нафтові котирування просядуть ще майже на 25%, попереджає центробанк: в середньому барель буде коштувати 45 доларів, а в 2020-му подешевшає до 42 доларів.

"З боку пропозиції знижувальний тиск на ціни в середньостроковій перспективі може надати стійке розширення видобутку на сланцевих родовищах в США", - йдеться в доповіді ЦБ.

У 2017 році обсяги буріння в Штатах вже виросли вдвічі, а виробництво нафти збільшилося на 1 млн барелів на день. При цінах вище 50 доларів за барель, американські нафтовики зможуть додавати на ринок щорічно по 1,2 млн барелів нових щоденних поставок, прогнозує Rystad Energy.

"При цьому потенціал збільшення попиту на нафту буде обмежений відносно помірними темпами зростання світової економіки", - попереджає ЦБ.

За оцінкою МЕА, майже половина всіх надій на зростання споживання пов'язане з Китаєм (0,6 млн барелів з 1,3 на 2018 рік). Але "очікуване уповільнення економічного зростання" КНР може порушити ці плани і "надати знижувальний тиск на ціни", говориться в доповіді Центробанку.

Це, в свою чергу, "відіб'ється на уповільненні зростання доходів економіки і деяке погіршення настроїв в реальному секторі, що призведе до тимчасового зниження темпів зростання інвестиційного попиту", попереджає регулятор: темпи зростання ВВП сповільняться з 1,5-2% в наступному році до 1-1,5% в 2019-му.

Одночасно різко скоротиться приплив валюти за поточним рахунком платіжного балансу: якщо в 2018-му році економіка РФ заробить 43 млрд доларів, то в 2019 му - лише 12 млрд, а в 2020-му - лише 3 млрд. Для підтримки нафтового достатку потрібно, щоб угода ОПЕК-Росія була продовжена і в третій раз - на 2019 й рік, вважає ЦБ: в цьому випадку ціни на ринку можна буде утримати біля поточних позначок, а в 2020-му барель в середньому буде коштувати близько 60 доларів.

Однак і в такому сценарії істотного прискорення російської економіки не буде: темпи приросту ВВП в 1,5-2% щорічно "близькі до середньострокового потенціалу" РФ.

В умовах зниження цін на нафту і млявого економічного зростання, прискорити який можна лише "структурними перетвореннями", вартість ризику вкладень в Росію виросте: котирування страховки від дефолту РФ з нинішніх 150 базисних пунктів піднімуться до 170 б.п.

З урахуванням того, що ФРС США та ЄЦБ націлені на посилення грошової політики, різниця ставок в резервних валютах і рублях буде знижуватися. А це "може дещо знизити апетит до ризику глобальних інвесторів, послабивши привабливість для них активів країн з ринками, що формуються, включаючи Росію", резюмує ЦБ.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...