На 20% і вище: Українців попередили про подорожчання важливого продукту

Хліб, найімовірніше, буде продовжувати дорожчати, навіть при стабільних цінах на борошно.

Хліб знову подорожчає. Фото: Zhitomir-OnLine.

Експерти стурбовані зростанням цін на хлібну продукцію в Україні. За словами члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, за рік – з вересня 2016 року по вересень 2017 року – ціни на житньо-пшеничний хліб підскочили на 20,9%. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на українські ЗМІ.

При цьому ціни на борошно першого сорту за цей же рік зросли на 12%, борошно житнє – на 4,5%. «У той же час хліб пшеничний з борошна першого сорту подорожчав на 19% за рік, а хліб житньо-пшеничний – найбільш соціально орієнтований хліб – подорожчав на 20,9%», – сказав Пендзин.

Експерт також пояснив, що у вартості буханця хліба борошно займає лише 50%, все інше – це мінімальна заробітна плата, електроенергія і транспортні витрати. Іншими словами, хліб, найімовірніше, буде продовжувати дорожчати, навіть при стабільних цінах на борошно.

Пендзин також стурбований тим, що раніше держава відмовилася від регулювання цін на соціальні продукти харчування. Нагадаємо, це сталося в середині літа, коли набула чинності постанова Кабінету міністрів про скасування державного регулювання цін на продукти харчування. Відтепер виробники не зобов’язані декларувати ціни на продовольчу продукцію, а також більше не змушені обгрунтовувати Держспоживслужбі необхідність зміни цих цін. У списку «звільнених» товарів опинився і хліб.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...