На Дніпропетровщині податкова поліція викрила схему з ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (фото)

Зловмисники купували сільгосппродукцію з метою її подальшого експорту на адресу підконтрольних підприємств-нерезидентів, при цьому повернення валютної виручки на адресу продавця не здійснювалося

Фото: "Цензор"

У Дніпропетровській області співробітники податкової міліції викрили злочинну схему з ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах під час експорту сільгосппродукції. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу ДФС."У рамках операції "Рубіж 2016" та розслідування кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) КК, було встановлено, що зловмисники купували сільгосппродукцію з метою її подальшого експорту на адресу підконтрольних підприємств-нерезидентів, при цьому повернення валютної виручки на адресу продавця не здійснювалося. Після цього підприємство перереєструвалося на підставну особу й перевелося на податковий облік в іншу область, де припиняло свою діяльність. Зазначена схема дозволяла отримати неврахований прибуток за рахунок різниці між курсом Національного банку при продажу валюти підприємства на валютному аукціоні й фактичним курсом долара США на "чорному" валютному ринку України.

Для прикриття своєї незаконної діяльності та створення ілюзії про роботу підприємства зловмисники також ввели нову схему. Керівники одного з підприємств здійснювали експорт сільгосппродукції на адресу підконтрольних підприємств-нерезидентів, однак експорт здійснювався не на підставі договору купівлі-продажу, а на підставі договору комісії, де комітентами виступали підконтрольні фіктивні компанії інших регіонів України.

Таким чином під час експорту підприємство-комісіонер отримувало тільки комісію в розмірі 0,05% (з ПДВ) від суми кожної вантажної митної декларації. При цьому декларацію з податку на прибуток вищевказані підприємства-комітенти не надавали, після чого припиняли свою діяльність. Замість них створювалися нові компанії, які й далі повинні були реалізовувати злочинну схему щодо ухилення від сплати податків.

Підприємство-комісіонер не відображало в податковій звітності обсягу експортованих товарів, унаслідок чого до бюджету не сплачувалися суми податку на прибуток в особливо великих розмірах.

За фактом фіктивного підприємництва на даний момент відкрито кримінальне провадження.

Унаслідок проведених обшуків було виявлено та вилучено чорнові записи з підтверджуючими фактами протиправної діяльності, електронні носії інформації, а також понад 485 тонн ячменю на суму понад два мільйони гривень, на які накладено арешт. Слідчі дії тривають", - йдеться у повідомленні.


У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...