Навальний підрахував: Грошей на пенсії в Росії залишилося лише на 3,5 місяця (відео)

Питання про те, куди поділися 2 трильйони доларів, зароблені Росією в роки високих нафтових цін, залишається відкритим.

Навальний нагадав росіянам, що їхні гроші вкрали. Ілюстрація: НТВ.

Фонд національного добробуту (ФНД) Російської Федерації, з якого громадянам країни тепер виплачують пенсії, буде повністю вичерпано набагато раніше, ніж очікувалося - вже через 3,5 місяця. Такі нескладні підрахунки зробив відомий російський опозиційний політик Олексій Навальний, опублікувавши 15 січня на своєму YouTube-каналі чергове звернення до співвітчизників, передають Патріоти України.

Нагадаємо, що Резервний фонд, з якого раніше виплачувалися пенсії, був повністю вичерпаний ще 1 січня. Саме тоді російський уряд оголосив про його ліквідацію. Гроші, відкладені на пенсійні накопичення росіян в роки непомірно високих цін на нафту, закінчилися після того, як коштами фонду кілька років поспіль заповнювали дефіцит державного бюджету.

За словами Олексія Навального, Росія володіла справжньою "горою щастя" в середині 2000-х років, коли ціни на вуглеводневу сировину на світових ринках різко пішли вгору, а в країну полилася грошова річка. У резервному фонді і Фонді національного добробуту тоді накопичилося понад 177 мільярдів доларів, а всього Росія заробила на поставках нафти близько 2 трильйонів. Однак після окупації українського півострова Крим, початку війни на Донбасі, знищення малайзійського "Боїнга" з 298 мирними пасажирами, почалися західні економічні санкції і різке падіння нафтових котирувань джерело надходження коштів вичерпалося, а все накопичене в фондах Росія майже повністю проїла а три роки.

У якості приклада російському керівництву Олексій Навальний наводить ситуацію в Норвегії, де чиновники не крали нафтові гроші, а відкладали їх до спеціального фонду. Завдяки чесній фінансовій політиці, "подушка безпеки" у норвезьких пенсіонерів на даний момент складає більше 1 трильйона доларів, а за рахунок їх прозорого і грамотного інвестування, що забезпечує регулярний дохід, заробляти на нафтових грошах зможуть ще кілька поколінь норвежців. Питання про те, куди поділися 2 трильйони доларів, зароблені Росією в роки високих нафтових цін, залишається відкритим. Оскільки на рахунках цих грошей давно немає, нескладно припустити, що вони давно були викрадені чиновниками адміністрації Володимира Путіна і виведені з країни.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...