Не треба залежати від єдиного замовника: Стало відомо, як позбутися диктату Росії (відео)

Українська ГТС - найпотужніша, яка зараз існує в Європі.
Українська ГТС - одна із найпотужніших в Європі. Фото: Економічна правда.

Головна проблема завантаженості української газотранспортної системи полягає в тому, що за всі роки незалежності Київ залежав від єдиного замовника. Про це заявила член колегії Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Марія Яковлєва, передають Патріоти України.

"Ми маємо нашу ГТС, найпотужнішу, яка зараз існує в Європі. Це унікальна система і наше завдання її зберегти та завантажити. На жаль, за весь час незалежності вся наша влада робила одну й ту ж помилку. Вона чомусь не диверсифікувала замовника на транзит, а будувала відносини виключно з одним замовником. Тим самим вона заганяла себе і народ України в глухий кут", - зазначила вона.

За її словами, сьогодні існує історична можливість для України змінити ситуацію. "Ми можемо позбутися залежності від РФ як замовника наших транспортних потужностей. Тут не потрібно нічого вигадувати. Потрібно просто скористатися досвідом, наприклад, Словаччини. Вони провели відкритий аукціон, запросивши всі європейські компанії, які купують газ на різних напрямках. Ми можемо запросити європейські компанії, які купують газ у РФ, запропонувати кращі умови, ніж будь-який існуючий потік", - додала експерт.

Яковлєва підкреслила, що зараз Україна може запропонувати потенційним партнерам ще ряд переваг. "Ми можемо запропонувати ще послуги зі зберігання і у нас є величезний ринок внутрішнього споживання. Вони можуть його не тільки транспортувати, але і зберігати тут і частину газу продавати на нашій території. Аукціон такий проводиться з горизонтами на 3-5-7-10 років. Якби ми його провели в цьому році, то побачили б скільки гарантованих потужностей у нас вже є і у нас був би рік часу для роботи влади на дипломатичному рівні", - резюмувала вона.

Джерело: Обозреватель

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...