Ночі, каже, не спали: Наталію Яресько розкритикували за брехню про підвищення зарплат

Експерти вважають, що замість бюджетної реформи міністерство фінансів представило документ, який стабілізує депресію.

Наталія Яресько. Фото:file.liga.net

Остаточний проект бюджету на наступний рік сьогодні представила міністр фінансів Наталія Яресько. Обіцяла збільшення соцстандартів і зменшення податків. Але, що насправді побачили економісти в головному кошторисі країни? Про це пишуть Подробности, передають Патріоти України.

Свою презентацію голова Мінфіну почала з виправдань - чому Кабмін так запізнився з проектом бюджету. "Незважаючи на місяці безсонних ночей, ви можете перевірити.

Робота над розробкою цього пакету законів тривала так довго, адже ми повинні були запропонувати не один закон, відірваний від реальності, а системний збалансований пакет документів, що забезпечують якісні системні зміни", - сказала Яресько.

Головний кошторис країни вже будували на основі нового податкового кодексу. І ось що нарахували. Зростання ВВП - 2%, інфляція 12%. Очікуваний курс гривні - 24,1, середня ціна газу 225 доларів за тисячу кубометрів. Витрати бюджету - 674 мільярда гривень, що становить приблизно 16% цього року.

"Зменшити розмір і вартість утримання держави для кожного платника податків, завдяки цим крокам загальний рівень витрат бюджету країни знизиться з 53% в поточному році до 43% в 16 році", - повідомила міністр фінансів.

Головна стаття витрат - це Пенсійний фонд. Його фінансування, за словами Яресько, доведеться збільшувати. Оскільки єдиний соцвнесок пропонують урізати в два рази - з 41 до 20 відсотків. Навіть за таких умов міністр фінансів обіцяє підвищення соцстандартів - на 12, 5% відсотка. Але в реальності, експерти кажуть - все буде по-іншому.

"Багато неправди сказано. Ну, наприклад, на 12,5 відсотків підвищити соціально-економічні стандарти, але мова йде про те, що інфляція буде 12 відсотків і уряд бере на себе зобов'язання підвищити на таку суму і їхні доходи, але це не підвищення - це статус-кво, це збереження того ж рівня бідності ", - вважає Олександр Савченко, економіст.

"У 2016 році, так як інфляція буде вищою, ніж 20 відсотків і 12, 5 відсотків вони в результаті не відіб'ють навіть інфляцію, тому станеться реальне зниження соцстандартів. Треба розуміти, що грошей у народу більше не стане", - говорить Ерік Найман, економіст.

Замість бюджетної реформи міністерство фінансів представило документ, який стабілізує депресію - вважають експерти. Мовляв, назвати 2 відсотка - зростанням, після того, як економіка впала в два рази - абсурд.

"Це те ж саме, що середня заробітна плата українців була 400 доларів, за підсумками кризи стала 200 доларів і вона виросте до 204 долара. Ви отримали мінус 200, плюс 4 і начебто повинні стати щасливішими", - говорить Ерік Найман економіст.

Але найголовніше, чиновники не урізали витрат на державу. А кошти на фінансування антикорупційної прокуратури в проекті бюджету йдуть у складі витрат на Генпрокуратуру.

"Бюджетна система, фінансова система, яка склалася, тільки цементує корупційну модель ситуації. Витрати на утримання Кабінету міністрів збільшилася, витрати на всіх чиновників, особливо на прокуратуру збільшуються, у мене враження, що йде будівництво поліцейської держави, бо ми створили нові антикорупційні органи , але ми продовжуємо збільшувати витрати на старі", - говорить Олександр Савченко, економіст.

До речі, проект бюджету планують розглянути у Верховній раді на позачерговому пленарному засіданні в четвер. Разом з податковою реформою.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...