Пробили чергове "дно": Доходи росіян за місяць рекордно обвалились

За два роки доходи населення в РФ у реальному вираженні впали на 13% і повернулися до позначок 10-річної давнини.

Зубожіння росіян продовжується. Ілюстрація:http://podrobnosti.ua/

Російські споживачі продовжують "затягувати паски", відмовляючись від покупок і заощаджуючи навіть на найнеобхіднішому, незважаючи на офіційну статистику, що проголосила закінчення рецесії і перемогу над кризою. Про це йдеться на сайті Finanz.ru, передають Патріоти України.

У квітні повсякденні витрати громадян РФ на душу населення впали на 6,5% щодо березня і на 4,9% в порівнянні з рівнем минулого року. Якщо врахувати інфляцію, то споживання скоротилося на 9% в річному вираженні, а сума, витрачена за місяць населенням в магазинах, стала мінімальною за останні 5 років.

Такі дані наводить у четвер холдинг "Ромір" за підсумками дослідження, в ході якого сканувалися штрих коди реальних покупок 30 тисяч росіян у 180 містах.

"Традиційно в квітні спостерігається деяке зниження споживчої активності - святкові місяці пройшли, в квітні зазвичай проходить Великий Піст. Однак такого зниження витрат відносно попереднього місяця не фіксувалося ніколи в попередні роки. Навіть у кризовому 2015 році падіння повсякденних витрат склало -5,8%, що все-таки нижче скорочення витрат в квітні поточного року", - відзначають експерти" Роміра ".

В першу чергу бідніють і скорочують покупки найменш забезпечені люди: в цій категорії спад споживання досяг 11,7% рік до року.

Частка продуктів харчування в загальній сумі покупок виросла з 52% до 57%, сигналізуючи про те, що населення відмовляється від непродовольчих товарів. Середній чек при цьому впав всього на 4 рублі або 0,8%, з чого випливає, що населення все рідше ходить в магазини.

Якщо вірити макроекономічній статистиці, то причин для різкого спаду немає, зазначає старший аналітик Райффайзенбанку Наталія Колупаєва. За оцінкою ЦБ РФ, в першому кварталі російський ВВП виріс "майже на 1%", або максимальну за 3 роки величину, промисловість, як вважає Росстат, взщагалі начебто зростає останні два роки - на 1,5% накопиченим підсумком.

Ці цифри добре лягають в концепцію "вставання з колін", але не відображають реальність, в якій живе переважна більшість населення: дані по ВВП поліпшили заднім числом за дооцінки малого бізнесу, який, на думку статистиків, чомусь бурхливо ріс в останні два роки, витягаючи всю решту економіки; в промисловості, очевидно, підвищили частку оборонного комплексу, за рахунок чого показники зросли, констатує старший науковий співробітник інституту Брукінгса Сергій Алексашенко.

За даними РАНХіГС, на березень 2017 року ознаки поліпшення в економічній ситуації в країні змогли побачити лише 6,2% населення. 93% вважають, що виходу з кризи не відбувається. З них 38,2% вважають, що ситуація за рік тільки погіршилася.

Віру в те, що "становище незабаром покращиться" поділяють лише 13,1% росіян - майже вдвічі менше, ніж на самому початку кризи - в березні 2015 року. У той же час, 44% опитаних протягом найближчих двох років очікують подальшого погіршення ситуації.

За два роки доходи населення в реальному вираженні впали на 13% і повернулися до позначок 10-річної давнини. Армію офіційних жебраків, за даними Росстату, поповнили 3,9 млн осіб, а їх загальна кількість досягла максимуму з 2006 року - 19,8 млн.

За оцінкою ВШЕ, частка населення, у якої є гроші на що-небудь, крім обов'язкових витрат на їжу, товари першої необхідності і базові платежі державі - скоротилася за 2014-16 роки на чверть.

Зараз третина росіян володіють бюджетом розвитку - ресурсом, який може бути інвестований в сектори освіти, охорони здоров'я, дозвілля та культури, будівництва нового житла. В інших є лише "бюджет виживання", говорить директор Інституту соціальної політики Лілія Овчарова.

За її оцінкою, при найсприятливішому сценарії, який включає відсутність зовнішніх шоків, до колишніх споживчих стандартів економіка зможе повернутися лише до 2024 року.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...