Пропаганді саме час переконувати населення, що м'ясо з рибою - отрута організму: Росіяни перейшли на овочеву дієту

Щоб заощадити, багато хто переходить з натуральних продуктів на більш дешеві замінники, а це, на думку дієтологів, може негативно позначитися на здоров'ї.

Продукти. Фото: PMG.ua

В останні роки раціон громадян РФ значно змінився. В середньому по країні стали менше їсти м'яса, риби, молока і цукру, але більше картоплі, баштанних і овочів, випливає з щорічного випуску збірника «Регіони Росії. Соціально-економічні показники», який підготував Росстат. Про це повідомляють Патріоти України.

Експерти з аграрних і продовольчих питань пояснюють цю ситуацію зростанням цін і одночасним падінням доходів населення. Щоб заощадити, багато хто переходить з натуральних продуктів на більш дешеві замінники, а це, на думку дієтологів, може негативно позначитися на здоров'ї. Однак зменшення в раціоні цукру і збільшення овочів — це плюс. І може бути наслідком не тільки фінансової кризи, але і ознаками переходу на здорове харчування.

За даними Росстату, з 2013 по 2015 рік жителі Росії стали їсти менше м'яса (на 2 кг в рік на людину), риби (на 5 кг), молока і молочних продуктів (на 9 кг), цукру (на 1 кг). Кількість з'їдених яєць не змінилося, як і хліба. Порівняно з 2014 роком в 2015-му на 200 г знизилося споживання рослинного масла. Зате ще ніколи за останні десять років наші громадяни не їли стільки овочів і баштанних. У 2015 році на кожного припало по 112 кг картоплі, це на 1 кг більше, ніж з 2012 по 2014 рік, і на 3 кг більше, ніж у 2005 році. А споживання кабачків, гарбуза і кавунів зросла з 2013 по 2015 рік на 2 кг на людину, а в порівнянні з 2005 роком — на 24 кг.

Генеральний директор Асоціації галузевих спілок агропродовольчого комплексу Росії (АССАГРОС) Маргарита Попова розповіла «Известиям», що їжа — основна стаття витрат росіян, зараз на неї громадяни витрачають не менше 50% свого бюджету.

— У зв'язку з падінням доходів населення і одночасним зростанням цін люди сильно змінили свій раціон і перейшли на більш дешевий сегмент продуктових магазинів, — пояснила Маргарита Попова. Вона зазначила, що особливо помітно подорожчало молоко (в різних регіонах від 25 до 50% порівняно з 2014 роком). З-за введення продовольчого ембарго Росії багато вітчизняні виробники перейшли на виробництво сиру, а надої молока залишилися практично незмінними.

— Через контрсанкций з російського продовольчого ринку пішло кілька великих гравців — імпортерів молочних продуктів. І якщо овочів можна виростити більше за один сезон, то перш ніж новонароджене теля перетвориться на корову, проходить більше двох років. Швидко збільшити обсяги виробництва молока і м'яса великої рогатої худоби неможливо. Це призвело до певного дефіциту сировини, який і став причиною зростання цін, — пояснила Маргарита Попова. За її словами, зараз обсяги виробництва м'яса в країні збільшуються, але це мало впливає на раціон росіян.

— До тих пір, поки ціни ростуть, а доходи падають, господині будуть купувати побільше картоплі і трохи менше м'яса, — підсумувала експерт. Член комітету Державної думи з аграрних питань Аркадій Пономарьов пояснив зниження апетиту росіян падінням доходів і зростанням цін. Наприклад, за його оцінками, вартість молока і молочних продуктів за 2016 рік збільшилася на 15-18%. А споживання молока і молочної продукції знизилося на 1-2% порівняно з 2015 роком.

— У зв'язку з підвищенням курсу валют зросли витрати на придбання кормів для худоби та компонентів для виробництва та переробки молока. Ці витрати плюс процентні ставки банків за кредитами закладаються у ціну продуктів, так як підтримка молочної галузі державою недостатня, — вважає Аркадій Пономарьов.

Він зазначив, що в останні роки склалася тенденція переходу покупців з сиру, сметани та вершкового масла на більш дешеві майонез, маргарин, а також сир і вершкове масло з додаванням рослинних жирів.

— Йде глобальне заміщення натуральних продуктів на так звані комбіновані, не особливо корисні для здоров'я. Це може негативно позначитися на демографії, — зазначив Аркадій Пономарьов.

Директор Самарського НДІ дієтології та дієтотерапії доктор медичних наук Михайло Гінзбург розповів «Известиям», що замінники молочних жирів багаті трансжирами, бідні жиророзчинними вітамінами і сприяють розвитку атеросклерозу.

— Вважається, що ідеальна норма харчування людини — це такий раціон, коли половина споживаного білка тваринного походження. Його джерелами є натуральний сир і молоко, риба і нежирне м'ясо (вирізка, філе філе птиці). Однак такі продукти найбільш дороги, і в силу економічної ситуації наш раціон збіднюється, — зазначив Михайло Гінзбург.

Він розповів, що повноцінний білок необхідний для підтримання процесу ресинтезу клітин крові та імунної системи. Це живильна речовина особливо важливо для дітей і підлітків, матерів та вагітних жінок, літніх людей.

Дієтолог, головний лікар медичного центру «МеЦеНаТ» Алла Солодилова вважає, що зміна статистики споживання продуктів може бути пов'язано не лише зі зниженням рівня доходів, але і з переходом все більшої кількості росіян на здорове харчування. За її словами, цукор і глюкоза в достатній мірі вже містяться в продуктах. Якщо громадяни відмовилися від покупки цукру в чистому вигляді, то для здоров'я це тільки плюс.

— У здоровому раціоні повинно бути більше овочів і кисломолочних продуктів і менше жирного м'яса і цукру, — сказала Алла Солодилова.

Нові санкції США небезпечніші за всі попередні, - екс-міністр фінансів РФ

понеділок, 25 вересень 2017, 23:00

Новий американський закон визначив, що будь-яке підприємство і банк у світі, якщо воно буде взаємодіяти із санкційним російським підприємством, може піддатися санкціям США. Нові санкції США проти Росії, прийняті Конгресом і підписані президентом Дональ...

"Дефолт в Украине отменяется - эстафета передана", - Злий Одесит

понеділок, 25 вересень 2017, 10:44

Поки російські пропагандисти розповідають про "злочини хунти", сподіваючись, що цієї зими українці точно замерзнуть без газу із РФ, біда насувається на саму Росію. "У российской пропаганды есть неизменные темы, которые появляются на горизонте медиа про...