Пропаганді саме час переконувати населення, що м'ясо з рибою - отрута організму: Росіяни перейшли на овочеву дієту

Щоб заощадити, багато хто переходить з натуральних продуктів на більш дешеві замінники, а це, на думку дієтологів, може негативно позначитися на здоров'ї.

Продукти. Фото: PMG.ua

В останні роки раціон громадян РФ значно змінився. В середньому по країні стали менше їсти м'яса, риби, молока і цукру, але більше картоплі, баштанних і овочів, випливає з щорічного випуску збірника «Регіони Росії. Соціально-економічні показники», який підготував Росстат. Про це повідомляють Патріоти України.

Експерти з аграрних і продовольчих питань пояснюють цю ситуацію зростанням цін і одночасним падінням доходів населення. Щоб заощадити, багато хто переходить з натуральних продуктів на більш дешеві замінники, а це, на думку дієтологів, може негативно позначитися на здоров'ї. Однак зменшення в раціоні цукру і збільшення овочів — це плюс. І може бути наслідком не тільки фінансової кризи, але і ознаками переходу на здорове харчування.

За даними Росстату, з 2013 по 2015 рік жителі Росії стали їсти менше м'яса (на 2 кг в рік на людину), риби (на 5 кг), молока і молочних продуктів (на 9 кг), цукру (на 1 кг). Кількість з'їдених яєць не змінилося, як і хліба. Порівняно з 2014 роком в 2015-му на 200 г знизилося споживання рослинного масла. Зате ще ніколи за останні десять років наші громадяни не їли стільки овочів і баштанних. У 2015 році на кожного припало по 112 кг картоплі, це на 1 кг більше, ніж з 2012 по 2014 рік, і на 3 кг більше, ніж у 2005 році. А споживання кабачків, гарбуза і кавунів зросла з 2013 по 2015 рік на 2 кг на людину, а в порівнянні з 2005 роком — на 24 кг.

Генеральний директор Асоціації галузевих спілок агропродовольчого комплексу Росії (АССАГРОС) Маргарита Попова розповіла «Известиям», що їжа — основна стаття витрат росіян, зараз на неї громадяни витрачають не менше 50% свого бюджету.

— У зв'язку з падінням доходів населення і одночасним зростанням цін люди сильно змінили свій раціон і перейшли на більш дешевий сегмент продуктових магазинів, — пояснила Маргарита Попова. Вона зазначила, що особливо помітно подорожчало молоко (в різних регіонах від 25 до 50% порівняно з 2014 роком). З-за введення продовольчого ембарго Росії багато вітчизняні виробники перейшли на виробництво сиру, а надої молока залишилися практично незмінними.

— Через контрсанкций з російського продовольчого ринку пішло кілька великих гравців — імпортерів молочних продуктів. І якщо овочів можна виростити більше за один сезон, то перш ніж новонароджене теля перетвориться на корову, проходить більше двох років. Швидко збільшити обсяги виробництва молока і м'яса великої рогатої худоби неможливо. Це призвело до певного дефіциту сировини, який і став причиною зростання цін, — пояснила Маргарита Попова. За її словами, зараз обсяги виробництва м'яса в країні збільшуються, але це мало впливає на раціон росіян.

— До тих пір, поки ціни ростуть, а доходи падають, господині будуть купувати побільше картоплі і трохи менше м'яса, — підсумувала експерт. Член комітету Державної думи з аграрних питань Аркадій Пономарьов пояснив зниження апетиту росіян падінням доходів і зростанням цін. Наприклад, за його оцінками, вартість молока і молочних продуктів за 2016 рік збільшилася на 15-18%. А споживання молока і молочної продукції знизилося на 1-2% порівняно з 2015 роком.

— У зв'язку з підвищенням курсу валют зросли витрати на придбання кормів для худоби та компонентів для виробництва та переробки молока. Ці витрати плюс процентні ставки банків за кредитами закладаються у ціну продуктів, так як підтримка молочної галузі державою недостатня, — вважає Аркадій Пономарьов.

Він зазначив, що в останні роки склалася тенденція переходу покупців з сиру, сметани та вершкового масла на більш дешеві майонез, маргарин, а також сир і вершкове масло з додаванням рослинних жирів.

— Йде глобальне заміщення натуральних продуктів на так звані комбіновані, не особливо корисні для здоров'я. Це може негативно позначитися на демографії, — зазначив Аркадій Пономарьов.

Директор Самарського НДІ дієтології та дієтотерапії доктор медичних наук Михайло Гінзбург розповів «Известиям», що замінники молочних жирів багаті трансжирами, бідні жиророзчинними вітамінами і сприяють розвитку атеросклерозу.

— Вважається, що ідеальна норма харчування людини — це такий раціон, коли половина споживаного білка тваринного походження. Його джерелами є натуральний сир і молоко, риба і нежирне м'ясо (вирізка, філе філе птиці). Однак такі продукти найбільш дороги, і в силу економічної ситуації наш раціон збіднюється, — зазначив Михайло Гінзбург.

Він розповів, що повноцінний білок необхідний для підтримання процесу ресинтезу клітин крові та імунної системи. Це живильна речовина особливо важливо для дітей і підлітків, матерів та вагітних жінок, літніх людей.

Дієтолог, головний лікар медичного центру «МеЦеНаТ» Алла Солодилова вважає, що зміна статистики споживання продуктів може бути пов'язано не лише зі зниженням рівня доходів, але і з переходом все більшої кількості росіян на здорове харчування. За її словами, цукор і глюкоза в достатній мірі вже містяться в продуктах. Якщо громадяни відмовилися від покупки цукру в чистому вигляді, то для здоров'я це тільки плюс.

— У здоровому раціоні повинно бути більше овочів і кисломолочних продуктів і менше жирного м'яса і цукру, — сказала Алла Солодилова.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...